Μπορούμε να αντιληφθούμε την ευτυχία;

O Jonas Karlsson είναι πολυτάλαντος άνθρωπος. Ένας από τους πιο διάσημους  ηθοποιούς της Σουηδίας, µε αρκετές εμφανίσεις τόσο στο Βασιλικό Δραματικό Θέατρο όσο και σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές µίνι σειρές. Το 2005 έκανε το ντεμπούτο του ως θεατρικός συγγραφέας µε το “Nocturnal Walk” για το Stockholm City Theatre, έργο που έλαβε διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς. Στη συνέχεια, ο Karlsson ασχολήθηκε µε τη λογοτεχνία, παρουσιάζοντας την πρώτη συλλογή διηγημάτων του µε τον τίτλο “The Second Goal” (2007). Έκτοτε ξεκίνησε να γράφει μυθιστορήματα και το «Τιμολόγιο» είναι το πρώτο που μεταφράζεται στα ελληνικά.

Ο ήρωας της νουβέλας είναι ένας 39χρονος άντρας στη Σουηδία που ζει μια περιορισμένη ζωή: δουλεύει σε ένα βίντεο κλαμπ, βλέπει φανατικά ταινίες με τη συνοδεία πίτσας και δεν έχει σχέση και κοινωνικό κύκλο. Ώσπου λαμβάνει ένα περίεργο τιμολόγιο από μία άγνωστη εταιρεία, που του χρεώνει 5.000.000 κορώνες για τα όσα έχει ζήσει μέχρι τότε στη ζωή του. Θορυβημένος, προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί τους τηλεφωνικώς και, όταν το καταφέρνει, αρχίζει επί μέρες να μιλάει με μια γυναίκα από την εταιρεία, η οποία του εξηγεί πόσο κοστολογούνται τα πάντα στη ζωή του: από το γεγονός ότι έχει σπίτι έως το γεγονός ότι μεγάλωσε έχοντας και τους δύο γονείς του, από το γεγονός ότι αγαπά και απολαμβάνει τις ταινίες έως το αγαπημένο του παγωτό κ.ά.

Ο ήρωας μέσα από την κουβέντα τους συνειδητοποιεί ότι είναι μάλλον ευτυχισμένος και όχι μίζερος όπως νόμιζε, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί οικονομικά να πληρώσει αυτό το τεράστιο ποσό. Ώσπου πηγαίνει στα γραφεία τους και επιχειρεί να τους πείσει ότι έχει υπάρξει και δυστυχισμένος στη ζωή του, όταν έζησε έναν μεγάλο έρωτα και όταν εκείνη τον χώρισε, υπέφερε πραγματικά. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ποσό να διπλασιαστεί, γιατί ένας αληθινός έρωτας δεν είναι δεδομένος για όλους τους ανθρώπους, άρα συνυπολογίζεται στα υπέρ της ζωής του. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη και δεδομένης της αδυναμίας του να πληρώσει, συμφωνεί με την εταιρεία να παγώσουν το χρέος του, και να ενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που θα κερδίσει ένα μεγάλο ποσό σε κάποιο λαχείο ή τυχερό παιχνίδι. Ο ήρωας επιστρέφει στην καθημερινότητά του, που τώρα τη βλέπει με εντελώς άλλο μάτι, εκτιμώντας όσα έχει και πιστεύοντας ότι είναι πράγματι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.

Η ιδέα της πλοκής είναι εξαιρετική, θέτοντας εμμέσως ένα πολύ βασικό ερώτημα: κατά πόσο μπορούμε να αντιληφθούμε το πόσο καλά έχουμε ζήσει και πόσο ευτυχισμένοι είμαστε; Η γραφή είναι σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι ρεαλιστικοί. Στα υπέρ του βιβλίου είναι και οι πολύ καλοί διάλογοι που προωθούν την εξέλιξη. Χαρακτηριστικό επίσης του ύφους του συγγραφέα είναι το χιούμορ και ο σαρκασμός που δίνουν μια πιο ευχάριστη νότα στην ανάγνωση.

Ένα βιβλίο με αρκετά θελκτική πλοκή, που διαβάζεται ευχάριστα, θέτοντας ωστόσο καίρια ερωτήματα.