Παιδικά βιβλία με χοντρό εξώφυλλο, χοντρό γυαλιστερό φύλλο και πλούσια χρωματιστά σαλόνια  δύσκολα βγαίνουν πια. Κι όμως, τόσο για το παιδί όσο και για πολλούς ενήλικες, η σχέση με το βιβλίο περνάει μέσα από τις αισθήσεις. Ποιος δε θυμάται το σχήμα, την υφή του χαρτιού και τη μυρωδιά ενός αγαπημένου παιδικού βιβλίου; Αρκεί βέβαια και η ιστορία να είναι καλή. Πολλά τέτοια κομψά βιβλία κυκλοφορούν που δεν αξίζουν το ακριβό τους περιτύλιγμα. Εδώ, μορφή και περιεχόμενο βρίσκονται σε γόνιμο διάλογο, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πόσο ζηλευτός είναι ο συνδυασμός στο ίδιο πρόσωπο του (εμπνευσμένου) συγγραφέα και του εικονογράφου.

Ο Έγκμοντ Κλαβιέ είναι ανιχνευτής Χμ. Τι είναι, όμως, τα Χμ; Όλα ξεκίνησαν όταν ο Έγκμοντ Κλαβιέ ήταν πολύ μικρό παιδί και η μαμά του τού πήρε δώρο ένα μολύβι χωρίς να του λέει τι είναι. Έπρεπε να ανακαλύψει μόνος του. Ο μικρός, αφού παίζει με το μυτεράκι του, όπως το βάφτισε, κάποτε ανακαλύπτει, με τη βοήθεια του μπαμπά βεβαίως, την αληθινή του χρήση. Ο Έγκμοντ αρχίζει να πειραματίζεται με γράμματα και σιγά σιγά με λέξεις. Ώσπου ένα μικροσκοπικό πλασματάκι, με κεφάλι όμοιο με τη μύτη του μολυβιού, σαν ποντικάκι, με κάτι μεγάλα παπούτσια σαν πέδιλα του σκι και μια χρωματιστή ομπρέλα αρχίζει τα καμώματα. Αφήνει πίσω του κόμματα, ενώνει λέξεις και φτιάχνει μεγάλες, σύνθετες λέξεις, φτιάχνει το πορτρέτο του Έγκμοντ και τον προσκαλεί να ανακαλύψει τη χώρα του, τη «Κατωαποτημύτησου». Τη χώρα που ξεπηδά από το χαρτί και τη γραφή. Δίνει μάλιστα στον Έγκμοντ έναν χάρτη αυτής της χώρας όπου αναγράφονται με ακρίβεια το Όρος Κιλιμούτζουρο, ο καταρράκτης της Πάρλας, τα ηφαίστεια Έμπνευσης και άλλα σημαντικά τοπόσημα της Κατωαποτημύτη σου!

Το πλάσμα αυτό, λοιπόν, είναι ένα Χμ. Έτσι είναι το όνομά του. Αφού οι ιστορίες αυτές αναφέρονται με εντελώς πρωτότυπο και χιουμοριστικό τρόπο στην περιπέτεια της γραφής. Και η γραφή ξεκινά με ένα Χμ. Το Χμ του δισταγμού, του φόβου της λευκής κόλλας. «Τι να γράψω τώρα; Καλύτερα να πάω να παίξω», σκέφτεται το παιδί. Μα ο Έγκμοντ Κλαβιέ ανακαλύπτει ότι η γραφή μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Όταν το Χμ εμφανίζεται, γίνονται συναρπαστικά πράγματα. Κι έτσι ο Έγκμοντ στήνει ένα σούπερ εργαστήριο ανακάλυψης Χμ. Εξ ου και οι επόμενες περιπέτειες. Η πρώτη από αυτές, ο Λεξιδιώτης Χμ!, αναφέρεται σε ένα Χμ που διασχίζει λέξεις και ταξιδεύει. Διασχίζοντας τη λέξη Χιόνι, για παράδειγμα, μπαίνει άνετος και βγαίνει κρουσταλλιασμένος!

Σπιρτόζικο κείμενο και εικονογράφηση, έξυπνο στήσιμο σελίδας, στην παράδοση των εικονο-βιβλίων που ανάγουν την εικόνα σε σημαντικό αφηγηματικό μέσο και τον λόγο σε μέρος της εικόνας, με παιχνίδια γραφιστικά, προτάσεις που εκτυλίσσονται σε λαβύρινθο και κείμενα που διαβάζονται μόνο αν γυρίσεις το βιβλίο ανάποδα, με τοξάκια και κουτάκια και χάρτες να δημιουργούν την αίσθηση του παιχνιδιού-βιβλίου, όλα αυτά θα κάνουν τα παιδιά να λατρέψουν τη σειρά. Μικροί και μεγάλοι δεν θα μπορέσουν να ακουμπήσουν ξανά τη μύτη του μολυβιού στο χαρτί δίχως να δούνε ένα κατεργάρικο Χμ να ξεπηδά από το χαρτί-καθρέφτη. Και τότε η ιστορία τους θα ξεκινά: Μια φορά κι έναν καιρό…

Η Κατερίνα Κρις γεννήθηκε το 1972 στη Βυτίνα Αρκαδίας. Έχει εργαστεί έξι χρόνια στη δημοσιογραφία και δεκατέσσερα χρόνια στη διαφήμιση. «To πρώτο Χμ» και ο «Λεξιδιώτης» είναι τα δυο πρώτα βιβλία της σειράς «Οι ανακαλύψεις του Έγκμοντ Κλαβιέ».