Μια ωραία ιστορία…

Τα μικρά βιβλία, σε μέγεθος και αριθμό σελίδων, όταν έπεφταν στα χέρια μου ήταν σαν να μου ψιθύριζαν «άκου μια ωραία ιστορία». Βιβλία που εκδόθηκαν στην Ελλάδα από διάφορους εκδοτικούς οίκους και εμπεριείχαν ιστορίες των Τολστόι, Μπαλζάκ, Ουάιλντ και άλλων ιερών τεράτων της λογοτεχνίας. Και παίρνοντάς τα στα χέρια μου, καθηλωμένος στην αφηγηματική δεινότητα του εκάστοτε συγγραφέα, άκουγα την ιστορία που μοναδικά ζωντάνευε ενώπιόν μου.

Έτσι ακριβώς έγινε και με το βιβλίο του Andrea Camilleri. Μικρό βιβλίο, λίγες σελίδες και μια ιστορία ιδιαίτερη, που θέτει τις βάσεις της σε ιστορικά στοιχεία. Στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας κοινοτικός γιατρός και νομισματολόγος συναντά μια ημέρα έναν αγρότη που του είχε σώσει το πόδι από ακρωτηριασμό. Εκείνος για να τον ευχαριστήσει τον καλεί κοντά του και του δείχνει ένα νόμισμα, το οποίο είχε βρει σκάβοντας στο χωράφι, προκειμένου να του το χαρίσει. Ο γιατρός μόλις το βλέπει, πέφτει από το άλογό του και σπάει το πόδι του, χωρίς να πάρει στα χέρια του το νόμισμα. Το νόμισμα ήταν ο περίφημος «μικρός Ακράγας», ένα από τα ελάχιστα που είχαν βρεθεί.

Όταν ο γιατρός γίνεται καλά, ξεκινά να αναζητήσει την τύχη του νομίσματος. Ψάχνει τον αγρότη που του το είχε δείξει, όμως εκείνος είναι νεκρός. Έπειτα από διαρκή αναζήτηση για την τύχη του νομίσματος, ο γιατρός αρχίζει να σκέφτεται ότι το νόμισμα ακολουθεί την πορεία που το ίδιο έχει χαράξει. Μέχρι που φτάνει και πάλι στα χέρια του, ενώ ταυτόχρονα έχει κινήσει το ενδιαφέρον του ίδιου του Βασιλιά. Και η είδηση για το αρχαίο νόμισμα έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ιταλία.

Το βιβλίο του Αντρέα Καμιλέρι είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ έχει μια ισορροπημένη ροή, απολύτως καθηλωτική για τον αναγνώστη. Χαρακτήρες που ζωντανεύουν, διάλογοι που μπορείς να τους ακούσεις, τόποι που νομίζεις ότι κάποτε πέρασες από κει και ένα νόμισμα που έρχεται από το βάθος των αιώνων. Και στηριζόμενος σε ιστορικά στοιχεία, όπως ο σεισμός της Μεσίνα το 1908, αλλά και σε μια ιστορία που προέρχεται από ένα οικογενειακό χρονικό ή θρύλο, όπως γράφει και ο ίδιος στο βιβλίο, επιτυγχάνει με απαράμιλλη μαεστρία να παρουσιάσει μια ιστορία άρτια, συμπαγή και εξαιρετική από κάθε άποψη.

Μολονότι στην Ελλάδα το αναγνωστικό κοινό προτιμά τα ογκώδη μυθιστορήματα, σας προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη να διαβάσετε «Το νόμισμα του Ακράγαντα», θα σας ταξιδέψει με τον ιδιαίτερο αφηγηματικό τρόπο του Αντρέα Καμιλέρι.