Η λύση ήταν μπροστά στα μάτια τους

Μόνο που έπρεπε να τη δουν 18 χρόνια αργότερα… Κάπως έτσι ξεκινάει το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Michel Bussi, που έχει γίνει best seller και μεταφράζεται σε 24 γλώσσες.

22 Δεκεμβρίου 1980. Η πτήση 5403 πέφτει στα γαλλο-ελβετικά σύνορα και το αεροπλάνο τυλίγεται στις φλόγες. Από τους 169 επιβαίνοντες σώζεται μόνο ένα νεογέννητο κοριτσάκι. Οι εφημερίδες της εποχής μιλούν για θαύμα. Σύμφωνα με τη λίστα επιβατών, δύο βρέφη επέβαιναν στο αεροπλάνο. Και τα δύο κοριτσάκια. Και τα δύο με παρόμοια χαρακτηριστικά. Δύο οικογένειες το διεκδικούν.

Από τη μία πλευρά μια πλούσια οικογένεια που στο αεροπλάνο επέβαινε η εγγονή τους Λιζ-Ροζ με τους γονείς της. Από την άλλη μια φτωχή οικογένεια που στην πτήση επέβαινε η εγγονή τους Εμιλί. Οι δικαστικές διαμάχες ξεκινούν ανάμεσα στις δύο οικογένειες, ώσπου τελικά η δικαιοσύνη αποφασίζει…

Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα ο ιδιωτικός ντετέκτιβ που είχε αναλάβει από τους πρώτες μήνες την υπόθεση ετοιμάζεται να βάλει τέλος στη ζωή του. Δεκαοκτώ χρόνια έχει καταγράψει όλη του την έρευνα, τα πρόσωπα και τα στοιχεία, σ’ ένα τετράδιο το οποίο θα παραδώσει στη νεαρή κοπέλα πλέον που επέζησε από το δυστύχημα. Κι ύστερα θα βάλει τέλος στη ζωή του. Ενώ στέκεται στο γραφείο του πάνω από το φύλλο της εφημερίδας που είχε κυκλοφορήσει την επομένη της τραγωδίας, ξαφνικά διαπιστώνει ότι η λύση βρισκόταν μπροστά στα μάτια του για 18 χρόνια. Μόνο που έπρεπε να την ανακαλύψει τόσα χρόνια μετά.

Όταν πρότεινα το βιβλίο σε αρκετούς φίλους για καλοκαιρινό ανάγνωσμα και με ρώτησαν τι είδους βιβλίο είναι, δεν ήμουν σίγουρος τι να απαντήσω, οπότε τους έλεγα «πιο κοντά στο θρίλερ». Γιατί, πέρα από θρίλερ, ενέχει στοιχεία κοινωνικού μυθιστορήματος, ρομαντικού, ψυχολογικού. Και ίσως η σύνθεση αυτή είναι που το έκανε εμπορικό αλλά και ένα πολύ καλό βιβλίο.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, με γλώσσα απλή και διαλόγους που προωθούν ισορροπημένα την εξέλιξη της ιστορίας. Η πρωτοτυπία στην πλοκή είναι ένα από τα πιο θετικά σημεία του συγκεκριμένου βιβλίου, καθώς και ο τρόπος που ο συγγραφέας ξετυλίγει το νήμα του μυστηρίου. Οι χαρακτήρες κινούνται ο καθένας στον δικό του κυκεώνα και όλοι μαζί στον μεγάλο λαβύρινθο που ξεκίνησε από την πτώση του αεροπλάνου. Εξαιρετικές είναι και οι περιγραφές των τοπίων, σε τέτοιο βαθμό που είναι σαν να έχεις επισκεφθεί τα μέρη στα οποία αναφέρεται ο συγγραφέας.

Ομολογώ ότι το διάβασα απνευστί σε μια ημέρα περίπου. Είναι ένα βιβλίο που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου, καθώς σε ιντριγκάρει ολοένα και περισσότερο σε κάθε σελίδα που διαβάζεις. Από τα καλύτερα βιβλία της φετινής βιβλιοπαραγωγής.