Με «Το καράβι της αιωνιότητας» η Φραντσέσκα Χεγκ κλείνει την επιτυχημένη δυστοπική τριλογία της και μας οδηγεί για μια τελευταία φορά στον κόσμο των δίδυμων γεννήσεων, των άψογων Άλφα παιδιών και των βασανισμένων από μεταλλάξεις Ωμέγα αδερφών τους. Η Κας, μια διορατική Ωμέγα, έχει αναγκαστεί να συνάψει συμμαχίες με ανθρώπους που δεν περίμενε. Η άφιξη της Παλόμα, που φέρνει πληροφορίες για το Αλλού, τον τόπο που τόσο απελπισμένα αναζητούσαν οι Ωμέγα, δίνει σε όλη την αντίσταση ελπίδες για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον μοιραίο δεσμό των διδύμων, αφού εάν πεθάνει κάποιος αυτόματα πεθαίνει και ο δίδυμός του. Για να καταφέρουν όμως να φτάσουν στο Αλλού, πρέπει να αντέξουν τις επιθέσεις των Άλφα, την πείνα και τις απρόσμενες προδοσίες που πλήττουν τους μαχητές. Η ίδια η Κας πρέπει να κάνει τη μέγιστη υπέρβαση, να δεχτεί στις τάξεις της αντίστασης των αδερφό της, τον Ζακ, που τρέχει πανικόβλητος να ξεφύγει από την αδίστακτη επικεφαλής των Άλφα. Παιχνίδια εξουσίας, μάχες στρατηγικής σημασίας και απεγνωσμένες προσπάθειες να σωθούν οι φυλακισμένοι Ωμέγα οδηγούν στην τελική αναμέτρηση που θα καθορίσει το μέλλον μιας κοινωνίας που ορίζει ως φυσιολογικό οτιδήποτε τέλειο και καταπατά τα δικαιώματα του άλλου, του διαφορετικού.

Από το πρώτο μέρος της τριλογίας η συγγραφέας είχε καταφέρει να δημιουργήσει έναν ιδιαίτερα σκληρό κόσμο, αποτέλεσμα κάποιας καταστροφικής εφαρμογής της τεχνολογίας και της επιστήμης. Ανελέητος και σκοτεινός, γεμάτος κινδύνους για όσους είχαν την ατυχία να γεννηθούν Ωμέγα, αυτός ο κόσμος δείχνει να μην έχει ελπίδα σωτηρίας. Πάντα, όμως, υπάρχουν πυρήνες αντίστασης, ακόμα κι αν είναι αποδεκατισμένοι ή απρόθυμοι. Η αλλαγή έρχεται πάντα μέσα από αγώνες και θυσίες και οι χαρακτήρες της Χεγκ το γνωρίζουν πολύ καλά. Άλλωστε, αυτό είναι που τους καθιστά επικίνδυνους· εφόσον δεν τους έχει απομείνει τίποτα πια για να χάσουν, είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων για να διεκδικήσουν ένα αύριο απαλλαγμένο από το βάρος και το στίγμα της μετάλλαξης, αλλά και ένα μέλλον στο οποίο θα έχουν δικαίωμα έκφρασης και εκπροσώπησης, ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.

Καλογραμμένο και γρήγορο, με έντονους ηθικούς προβληματισμούς και ουσιώδη διλήμματα, «Το καράβι της αιωνιότητας» ολοκληρώνει με επιτυχία μια τριλογία που πέρα από την αναγνωστική απόλαυση που προσφέρει θέτει ερωτήματα και προσφέρει τροφή για σκέψη στο εφηβικό κοινό στο οποίο, κατά κύριο λόγο, απευθύνεται.