Διασχίζοντας τις στάχτες ενός άλλου κόσμου

Πολύ θετική εντύπωση μου είχε αφήσει το πρώτο μυθιστόρημα της Φραντσέσκα Χεγκ με τον τίτλο «Το κήρυγμα της φωτιάς» κι έτσι ανυπομονούσα να δω πώς θα εξελίξει η συγγραφέας την ιστορία στο δεύτερο μέρος της τριλογίας της. Πολύ συχνά στις τριλογίες το δεύτερο μέρος είναι το πιο αδύναμο, καθώς πρέπει να συνδέσει τα γεγονότα του παρελθόντος με το παρόν που εξιστορεί, ενώ ορισμένες φορές προετοιμάζει απλά το έδαφος για το τελευταίο μέρος παραμένοντας επίπεδο, χωρίς κάποια κορύφωση. Ευτυχώς δεν συμβαίνει αυτό στον «Λαβύρινθο των οστών» της Χεγκ, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του μυθιστορήματος.

Η συγγραφέας πιάνει το νήμα από εκεί που τέλειωσε το προηγούμενο μυθιστόρημα. Η Κας έτρεξε, κυνηγήθηκε, αναζήτησε και κατέφυγε στο μοναδικό μέρος όπου θεωρούσε ότι θα ήταν ασφαλής σε έναν κόσμο χαώδη, όπου υπάρχουν μόνο δίδυμες γεννήσεις, με το ένα παιδί να είναι απόλυτα φυσιολογικό, ένας άψογος Άλφα, και το άλλο σημαδεμένο με κάποια μετάλλαξη, ένας άτυχος Ωμέγα. Η Κας, μια Ωμέγα με το χάρισμα της διαίσθησης, κατέφυγε στο νησί που είχε την έδρα της η Αντίσταση, για να το δει ύστερα από λίγο να καταστρέφεται από τους Άλφα, τον στρατό του αδίσταχτου αδερφού της, του Ζακ. Τώρα, με μόνη συντροφιά δύο αδέρφια, δίδυμα αλλά απόλυτα αφοσιωμένα το ένα στο άλλο, τον Πάιπερ και τη Ζόι, διασχίζουν άγονη, καμένη γη για να μπορέσουν να σώσουν τη ζωή τους. Προσπαθούν ταυτόχρονα να εμποδίσουν το σχέδιο του Συμβουλίου των Άλφα να φυλακίσει σε τεράστιες δεξαμενές όλους τους Ωμέγα. Σταδιακά αναγκάζονται να ζητήσουν τη βοήθεια απρόσμενων συμμάχων και να ανατρέξουν στο παρελθόν, στα πρώτα χρόνια μετά την έκρηξη και την καταστροφή, σε μια Κιβωτό, που μπορεί να κρύβει τις απαντήσεις για τη σωτηρία των Ωμέγα.

Από το πρώτο μέρος της τριλογίας η συγγραφέας είχε δημιουργήσει μια πολύ σκοτεινή και απειλητική ατμόσφαιρα. Όποιο δρόμο κι αν ακολουθήσει η Κας και η συντροφιά της κρύβει κινδύνους. Όποιος τους βοηθήσει κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του. Κι όμως δεν το βάζουν κάτω. Συνεχίζουν να ψάχνουν τρόπους να σταματήσουν τη φυλάκιση όλων των Ωμέγα, ακόμα κι αν σημαίνει ότι μπορεί να κινδυνέψουν θανάσιμα οι ίδιοι. Μέσα από όλη αυτή τη δοκιμασία η Κας ωριμάζει: από το φοβισμένο και χωρίς αυτοπεποίθηση κορίτσι, που κατηγορεί τον εαυτό της για όλα όσα συμβαίνουν, μετατρέπεται σε μια κοπέλα που μαθαίνει να αφουγκράζεται τη διαίσθησή της, να ρισκάρει για να σώσει όσους αγαπά, αλλά και να μάχεται μέχρι να βρει τη λύση που θα λυτρώσει την ανθρωπότητα από τον εφιαλτικό διαχωρισμό σε ανώτερους και κατώτερους ανθρώπους.

Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον δεύτερο μέρος της ιστορίας, που έχει ανατροπές, αγωνία και ηθικά διλήμματα και προετοιμάζει τον αναγνώστη για την κορύφωση και λύση της ιστορίας στο τρίτο μέρος.