Μυστικά κρυμμένα στην ντουλάπα

Η θλίψη και τα καλά κρυμμένα μυστικά, αυτά που όταν αποκαλύπτονται γκρεμίζουν ολόκληρη την ύπαρξη του ατόμου, βρίσκονται στον πυρήνα του ένατου μυθιστορήματος του Βρετανού Πάτρικ Μαγκράθ.

Η ιστορία εκτυλίσσεται τον χειμώνα του 1947, έναν από τους πιο κρύους χειμώνες που γνώρισε το Λονδίνο. Η πρώτη εικόνα της ιστορίας είναι μια κηδεία, η κηδεία του ηθοποιού Τσαρλς Γκράις. Πλήθος κόσμου παραβρίσκεται για να τιμήσει τον σημαντικό ηθοποιό και να συμπαρασταθεί στη σύζυγό του Τζόαν, η οποία είναι υπεύθυνη βεστιαρίου σε ένα θέατρο, και στην κόρη του Βέρα που έχει ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα της και είναι μια ανερχόμενη ηθοποιός. Η Τζόαν δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τον ξαφνικό χαμό του ανθρώπου με τον οποίο μοιράστηκε μια ζωή. Νομίζει ότι ακούει τη φωνή του, χώνεται στην ντουλάπα του για να μυρίσει τα ρούχα του και αρχίζει να πιστεύει ότι, σαν ένα ντιμπούκ, ο άντρας της έχει στοιχειώσει τον νεαρό αντικαταστάτη του στον ρόλο του Μαλβόλιο. Αρχίζει να νιώθει έλξη για αυτό τον πάμφτωχο νεαρό ηθοποιό που έχει την ικανότητα να υποδύεται τον ρόλο ακριβώς όπως τον έπαιζε ο άντρας της. Τον παίρνει υπό την προστασία της και αναλαμβάνει να μεταποιήσει ορισμένα κουστούμια του Γκράις για τον βοηθήσει. Και είναι σε μια από τις συχνές επισκέψεις στην ντουλάπα του που θα ανακαλύψει μια φασιστική κονκάρδα και θα χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της. Η αρχική της έκπληξη θα μετατραπεί σε βεβαιότητα όταν μάθει ότι ο άντρας της, αυτός ο σπουδαίος ηθοποιός και σύντροφος της ζωής της, ήταν ενεργό μέλος του βρετανικού φασιστικού κόμματος. Τώρα, που ο πόλεμος έχει τελειώσει και οι φασιστικές ομάδες αρχίζουν να ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους, η Αγγλοεβραία Τζόαν καλείται να διαχειριστεί το πένθος και την προδοσία του ανθρώπου που αγάπησε.

Ο Πάτρικ Μαγκράθ έχει μεγάλο ταλέντο στο να τραβά την προσοχή του αναγνώστη από την πρώτη στιγμή. Δίνει μεγάλη σημασία στο σκηνικό του, στην ατμόσφαιρα ενός παγωμένου Λονδίνου, γεμάτου φτώχεια και δυσκολίες. Σε αυτό τον σκηνικό χώρο κινούνται οι χαρακτήρες του: η θλιμμένη χήρα και η καταρρακωμένη κόρη, ο ψυχρός και απαθής γαμπρός, ο νεαρός και υποσυνείδητα φιλόδοξος ηθοποιός. Και οι αφηγητές, ένας χορός προσώπων (που ουσιαστικά σου αποκαλύπτονται στην τελευταία γραμμή του μυθιστορήματος) που παρακολουθούν την εξέλιξη της ιστορίας και ερμηνεύουν τις σκέψεις και τις πράξεις των πρωταγωνιστών. Οι χαρακτήρες ισορροπούν επικίνδυνα ανάμεσα στη λογική και την παράνοια, στην πραγματικότητα και στο επινοημένο, σε αυτό που θέλουν να συμβεί και σε αυτό που θα τους σταθεί εμπόδιο. Η Τζόαν νομίζει ότι αισθάνεται τον νεκρό σύζυγο δίπλα της, κλείνεται στην ντουλάπα του και παλεύει με το φάντασμά του, νιώθει το μίσος της να θεριεύει όταν μαθαίνει για τη διπλή ζωή του. Η Βέρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απώλεια του πατέρα με τον δικό της τρόπο, ετοιμάζεται να ξανανέβει στη σκηνή και βιώνει όλες εκείνες τις μεταπτώσεις που θα την οδηγήσουν στη μεγαλειώδη ερμηνεία της Δούκισσας του Μάλφι∙ μόνο που ο πατέρας της δεν είναι εκεί. Ο νεαρός Φρανκ, ο ηθοποιός που παίζει δεύτερους και τρίτους ρόλους, βρίσκεται ξαφνικά στο προσκήνιο, να ερμηνεύει, όχι τον Μαλβόλιο, αλλά τον Γκράις που ερμηνεύει τον Μαλβόλιο και βλέπει τη ζωή του να αλλάζει. Όλοι τους νομίζουν ότι μπορούν να διαχειριστούν τις καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν, αλλά στην πραγματικότητα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, αφού ο άνθρωπος που θεωρούσαν ότι καθόρισε τη ζωή τους στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ.

Σκοτεινή ατμόσφαιρα, καταστάσεις που αγγίζουν το όριο του μεταφυσικού παράγοντα (ή του ψυχικά ασταθούς νου) και ένα μεταπολεμικό Λονδίνο που πρέπει να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα της φασιστικής ιδεολογίας τα οποία προσπαθούν να έρθουν στο προσκήνιο είναι τα βασικά συστατικά ενός μυθιστορήματος που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον από την πρώτη μέχρι την τελευταία γραμμή.