Δύο πρόσωπα, μια ταυτότητα

Ένα από τα ζητήματα που έχει απασχολήσει περισσότερο τον άνθρωπο είναι η ζωή και η ουσία της, του Ιησού Χριστού. Οι έριδες πολλές, οι ενδοιασμοί ακόμα περισσότεροι. Παρ’ όλ΄ αυτά μέχρι σήμερα η θρησκεία του Χριστιανισμού καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

Στο βιβλίο του Φίλιπ Πούλμαν γίνεται λόγος για τη ζωή του Ιησού Χριστού. Ο συγγραφέας ακολουθεί τα χνάρια της διαδρομής Του από τη γέννηση και πέρα από τη Σταύρωση. Τα παιδικά χρόνια, η επαφή με το Θείο, η αρχή της διδασκαλίας, η αναγνώριση, το κυνηγητό, η Σταύρωση, η αναγέννηση, η συνέχεια της διδαχής και η παγίωση της θρησκείας. Μόνο που στο συγκεκριμένο έργο υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: κατά τον Πούλμαν ο Ιησούς Χριστός ήταν δύο πρόσωπα, δύο πανομοιότυπα αδέρφια. Ο Ιησούς, ο πιο δυναμικός, που ξεκίνησε τη διδασκαλία του διαβλέποντας την ανάγκη του κόσμου για κάτι καινούργιο. Και από την άλλη ο Χριστός, πιο εσωστρεφής, παρατηρεί πάντοτε από το περιθώριο τον αδερφό του, προσέχοντας τις κινήσεις του. Κι όταν ο Ιησούς πεθαίνει, τότε με την επιρροή ενός αγγέλου ο Χριστός αναλαμβάνει δράση και αγωνίζεται για την παγίωση της νέας θρησκείας.

Στο βιβλίο «Ο καλός και ο κακός» η ζωή του Ιησού Χριστού παρουσιάζεται με απλό τρόπο και σε απλή γλώσσα, ώστε να γίνεται ευρέως αντιληπτή σε μυθιστορηματικό επίπεδο. Δομικά το έργο χωρίζεται σε μικρά ολιγοσέλιδα κεφάλαια που δεν κουράζουν τον αναγνώστη, αλλά αντιθέτως δημιουργούν μια γρήγορη ροή και το ενδιαφέρον να διαβάσει και τη συνέχεια.

Φυσικά το μεγαλύτερο εύρημα του βιβλίου είναι ο διαχωρισμός του Ιησού Χριστού σε δύο πρόσωπα. Δεν πρόκειται όμως για δύο πρόσωπα, «ντυμένα» το ένα με την θεϊκή ιδιότητα και το άλλο με την ανθρώπινη, αλλά για δυο χαρακτήρες καθ’ όλα ανθρώπινους που παρότι μοιάζουν εξωτερικά, ο εσωτερικός τους κόσμος χαρακτηρίζεται από πλήθος διαφορών εκ διαμέτρου αντίθετων. Και έξυπνα ο συγγραφέας τοποθετεί την άνωθεν παρέμβαση στο έργο του, για να μην αφήσει να διαφανεί μόνο το ανθρώπινο στοιχείο, αλλά να προσεγγίσει μια πιο θεϊκή διάσταση, που σε καμία όμως περίπτωση δεν εκπορεύεται από τα δύο διαφορετικά πρόσωπα.

Μολονότι ο Φίλιπ Πούλμαν καταπιάνεται μ’ ένα θέμα που έχει απασχολήσει πληθώρα συγγραφέων, επιστημόνων, ιστορικών και απλών ανθρώπων, ωστόσο δίνει μια διαφορετική διάσταση των γεγονότων, που, όπως και να ‘χει ανεξάρτητα από την πίστη του καθενός, είναι ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη.