Ψυχολογικός τρόμος

Ο Sebastian Fitzek γεννήθηκε το 1971 και είναι ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ στη Γερμανία. Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Η θεραπεία» (εκδόσεις Διήγηση 2007), κυκλοφόρησε το 2006 κι έγινε αμέσως best seller. Έκτοτε τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι τέσσερις γλώσσες κι έχουν διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Ο Sebastian Fitzek ζει με την οικογένειά του στο Βερολίνο.

Η Έμα όταν ήταν μικρή αντιμετώπιζε τη σκληρή συμπεριφορά του πατέρα της, ακόμα και όταν του ζητούσε τη βοήθειά του. Τώρα, πιστεύοντας ότι έχει διαχειριστεί το ψυχολογικό κενό, είναι ψυχολόγος, ξεπερνώντας ορισμένες φορές τα όρια προκειμένου να αποδείξει τις θεωρίες της. Τελειώνοντας την ομιλία της σ’ ένα συνέδριο πηγαίνει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου να ξεκουραστεί. Μπαίνει να κάνει ένα μπάνιο και όταν βγαίνει ένα απειλητικό μήνυμα είναι γραμμένο στον καθρέφτη, που της θυμίζει τις δύσκολες καταστάσεις με τον πατέρα της. Η Έμα πανικοβάλλεται, προσπαθεί να ηρεμήσει και να κοιμηθεί. Όμως, ο κίνδυνος δεν έχει εξαφανιστεί. Πριν αντιληφθεί ότι κάτι συμβαίνει, βρίσκεται βιασμένη και με ξυρισμένο κεφάλι.

Έξι μήνες αργότερα, η Έμα δεν έχει βγει από το σπίτι, γνωρίζοντας ότι ο βιαστής της έχει δολοφονήσει και άλλες κοπέλες, ενώ ακόμα δεν έχει συλληφθεί. Ώσπου ο ταχυδρόμος της χτυπά την πόρτα και την παρακαλεί να αφήσει ένα δέμα που προορίζεται για τον γείτονα. Η Έμα κοιτάζει το όνομα, όμως δεν γνωρίζει κανένα άτομο με το αναγραφόμενο στο δέμα όνομα που να διαμένει στη γειτονιά. Ο φόβος φωλιάζει μέσα της. Η αναμέτρηση με τον άνθρωπο που της κατέστρεψε τη ζωή δεν θα αργήσει να έρθει.

Το μυθιστόρημα του Σεμπάστιαν Φίτσεκ έμεινε 29 εβδομάδες στη λίστα των best seller στη Γερμανία, ενώ κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας το 2016. Το κείμενο είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, δομημένο σε κεφάλαια. Ο Φίτσεκ από την πρώτη κιόλας σελίδα χτίζει πολύ προσεκτικά το ψυχολογικό προφίλ της ηρωίδας του. Και το οικοδόμημα της πλοκής δομείται επίσης προσεκτικά σ’ ένα συμπαγές ψυχολογικό πλαίσιο, ενώ κλιμακώνεται η ένταση καθώς προχωρά η ανάγνωση. Ναι, ο Φίτσεκ γνωρίζει πολύ καλά την υφή ενός ψυχολογικού θρίλερ, αφήνει το ψυχολογικό φάσμα της πρωταγωνίστριας να κυμανθεί εκτός των ορίων, καθηλώνοντας τον αναγνώστη. Κι αυτό, ακριβώς, έχει τη σπουδαιότερη σημασία στο βιβλίο, η ψυχολογική ασφυξία της Έμα, η σύγκρουση του ενδότερου εαυτού με την πραγματικότητα, η αποδοχή των γεγονότων, η λύση της πλοκής. Και σ’ αυτό το επίπεδο το βιβλίο του Σεμπάστιαν Φίτσεκ είναι ένα από τα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ που έχω διαβάσει, καθώς η ατμόσφαιρα είναι καθ’ όλο το μήκος του κειμένου πνιγηρή, ασφυκτική, ρεαλιστική. Το δέμα, αν και δεν πρωταγωνιστεί σε όλη την ιστορία –περίμενα ότι λόγω τίτλου θα είχε μεγαλύτερο ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας–, ωστόσο διαδραματίζει κομβικό ρόλο για το ξετύλιγμα του νήματος.

Σαφέστατα, πρόκειται για ένα “page turner” βιβλίο, που θέτει τον αναγνώστη σ’ ένα ερεβώδες ψυχολογικό περιβάλλον, που κάθε σελίδα που περνά σφίγγει περισσότερο τη θηλιά στον λαιμό της ηρωίδας – και κατ’ επέκταση του αναγνώστη. Θες να τελειώσεις το βιβλίο για να δεις την κατακλείδα της ιστορίας, να αναπνεύσεις επιτέλους έξω από τον ψυχολογικό κυκεώνα που σ’ έχει εγκλείσει ο συγγραφέας με τη μαεστρική γραφή του.