Ανατριχίλες και ηθικά διλήμματα

Η Mo Hayder με αρκετά μυθιστορήματα στο ενεργητικό της, αρκετά από τα οποία κυκλοφορούν και στα ελληνικά, και με βασικό ατού της τη γνώση της αστυνομικής έρευνας χάρη στη συνεργασία της με την αστυνομία, επιστρέφει με ένα καινούριο αστυνομικό θρίλερ που ακολουθεί τον Τζακ Κάφερι, τον οποίο μας είχε συστήσει σε προηγούμενες ιστορίες της. Αυτή τη φορά ο Τζακ Κάφερι δεν βρίσκεται πια στο Λονδίνο, αλλά εργάζεται στην αστυνομία του Μπρίστολ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα πράγματα εκεί είναι πιο εύκολα για αυτόν.

Έχοντας μόλις κάνει συλλήψεις σε μια μεγάλη υπόθεση , αλλά χωρίς να μπορέσει να εντοπίσει τη μικρόσωμη σκιά που φαίνεται να του ξεφεύγει συνεχώς και να τροφοδοτεί τους χειρότερους εφιάλτες του, ο Τζακ πρέπει να ασχοληθεί με μια περίεργη υπόθεση. Μια νεαρή γυναίκα εντοπίζεται νεκρή έχοντας κόψει τις φλέβες της. Δίπλα της βρίσκεται ένα μισογεμάτο μπουκαλάκι με χάπια και ένα σημείωμα αυτοκτονίας. Και ενώ όλα δείχνουν πως η υπόθεση είναι απλή και το συμβάν χαρακτηρίζεται αυτοκτονία, η ανακάλυψη του γδαρμένου πτώματος του σκύλου της γυναίκας και του σώματος μιας ακόμη γυναίκας που έχει αυτοκτονήσει με τον ίδιο τρόπο τον αναγκάζουν να στραφεί και σε άλλες κατευθύνσεις. Μια παράλληλη υπόθεση με την εξαφάνιση της συντρόφου ενός ποδοσφαιριστή έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στο Μπρίστολ. Την ίδια ώρα, η δύτης της αστυνομίας Φλι Μάρλι έχει να αντιμετωπίσει τους δικούς της δαίμονες, καθώς μια ανεύθυνη κίνηση του αδερφού της τη φέρνει αντιμέτωπη με ηθικά διλήμματα και αποφάσεις που δεν μπορούσε ποτέ να σκεφτεί ότι θα χρειαζόταν να αντιμετωπίσει κάποτε. Και ο χρόνος είναι εχθρός και των δύο αστυνομικών, πιέζοντάς τους να πάρουν αποφάσεις.

Σε μια συνέντευξη στην Telegraph το 2006 η συγγραφέας είχε ερωτηθεί γιατί αναζητά πράγματα που όλοι οι άλλοι αποφεύγουν και η αυθόρμητη απάντησή της ήταν: «Ελάτε τώρα, όλοι γοητεύονται από την αιματοχυσία, έτσι δεν είναι;». Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτό που πιστεύει η συγγραφέας αληθεύει, σίγουρα όμως μπορώ να πω ότι γνωρίζει καλά το πώς να περιγράφει όλη αυτή την αιματοχυσία, τον τόπο του εγκλήματος ακόμα και τη νεκροψία. Με τις ζωντανές περιγραφές της καταφέρνει να αναστατώσει την ηρεμία του αναγνώστη και να οξύνει την ανάγκη του για την εύρεση του ενόχου. Παράλληλα, καταφέρνει να δημιουργήσει χαρακτήρες, εννοώ συγκεκριμένα τα πρόσωπα των αστυνομικών, του Τζακ και της Φλι, οι οποίοι δεν υπηρετούν μόνο τον υπηρεσιακό τους ρόλο, αλλά έχουν και μια κανονική ζωή, η οποία μπορεί βέβαια να είναι κατεστραμμένη και ανεπαρκής, αλλά είναι εκεί, υπάρχει και έρχεται η στιγμή που ξεπηδά μπροστά τους και τους ζητά να πάρουν δύσκολες αποφάσεις· να αποφασίσουν εάν το υπηρεσιακό (και ταυτόχρονα ηθικό) καθήκον βαραίνει περισσότερο από το προσωπικό ή οικογενειακό καθήκον. Δύσκολες αποφάσεις και με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ένα πολύ δυνατό και αγωνιώδες θρίλερ είναι «Το δέρμα» της Mo Hayder, γρήγορο και απρόσμενο, βίαιο και τρομαχτικό σε ορισμένα σημεία, αλλά απόλυτα επιτυχημένο, ένα τυπικό pageturner που θα έλεγαν και οι αγγλόφωνοι φίλοι μας.