Μπουου… Ο πόλεμος δεν είναι ένα ακόμα παιδικό παιχνίδι

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Βιέννη, μέσα σε ένα πλούσιο και φιλόξενο περιβάλλον, η Ελένη, σε ώριμη πλέον ηλικία, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την άνετη καθημερινότητά της και μαζί με τον ενός μόλις έτους εγγονό της να δραπετεύσει πραγματοποιώντας ένα δύσκολο ταξίδι στη χώρα των προγόνων της, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν η κόρη της και ο γαμπρός της.

Ο μύθος του «Θέλω να σε τρομάξω» της Μαρίας Μηλιαρά προωθείται κυρίως μέσα από τους διαλόγους. Χάρη σε αυτούς ο αναγνώστης ενημερώνεται για την εσωτερική πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Αυστρία, και ειδικότερα στη Βιέννη, λίγο πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα, όσο οι εξελίξεις τρέχουν, και για την ανάλογη κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά και μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, σαν εσωτερικός μονόλογος ουσιαστικά της Ελένης, μιας και ο μοναδικός «συνταξιδιώτης» της σε αυτή την περιπέτεια είναι μόλις ενός έτους και δεν μπορεί να την καταλάβει.

Κάθε νέο κεφάλαιο του βιβλίου είναι και ένα νέο κεφάλαιο ζωής για τους ήρωες. Μακριά από την οικογένειά τους, μακριά από αγαπημένα πρόσωπα, από το οικείο περιβάλλον.

Οι δυο τους με απόλυτη μυστικότητα ξεκινούν ένα ταξίδι φυγής με προορισμό την Ελλάδα, αλλά στην ουσία με προορισμό το άγνωστο. Με αλλαγμένα ονόματα, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, χωρίς να μπορούν να προσεγγίσουν συγγενείς και φίλους και με την ευθύνη της ασφάλειας του παιδιού, μωρού ακόμα, να βαραίνει τους ώμους της Ελένης, φτάνουν στην Πάτρα, όπου θα ξεκινήσουν μια νέα ζωή από την αρχή. Από το πλούσιο και άνετο περιβάλλον της Βιέννης  η ηρωίδα θα βρεθεί να παλεύει για την επιβίωση μέσα στην ελληνική Κατοχή, ενώ ο φόβος και η αγωνία για την τύχη των δικών της έχουν γίνει οι μόνιμοι σύντροφοί της. Μέσα από αυτή την περιπέτεια, η Ελένη θα επαναπροσδιορίσει τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή, θα συνειδητοποιήσει την αξία των μικρών καθημερινών πραγμάτων και θα βιώσει την αυτογνωσία.

Πότε με την αφήγηση σε αργό ρυθμό για να φανούν τα καθημερινά σημαντικά και πότε τρέχοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα, μπροστά στα μάτια του αναγνώστη ξεδιπλώνεται η ιστορία των ηρώων. Και μαζί με αυτήν –ως φόντο, και πολύ αχνά κάποιες φορές– η Ιστορία από το 1939 έως το 1950, η Ιστορία που συγκλόνισε τον Κόσμο.