«Ο Μισός Πόλεμος» είναι το τρίτο και τελευταίο μέρος των Χρονικών της Τσακισμένης Θάλασσας, του πιο πρόσφατου έργου νεανικής φαντασίας του Joe Abercrombie. O Abercrombie είναι ένας ικανός συγγραφέας που τα καταφέρνει περίφημα τόσο στο στήσιμο μιας αληθοφανούς κοσμοπλασίας, μέσα στην οποία βυθίζεται πλήρως ο αναγνώστης και απολαμβάνει τα στοιχεία της, όσο και στη δημιουργία σύνθετων και αξιομνημόνευτων χαρακτήρων, τη μοίρα των οποίων νοιαζόμαστε να παρακολουθήσουμε.

Γύρω από την Τσακισμένη Θάλασσα επιζούν διάφορα βασίλεια με εύθραυστες σχέσεις και συχνές πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ τους. Στο πρώτο βιβλίο, τον «Μισό Βασιλιά», είχαμε γνωρίσει τον πρώτο αλλά όχι τον μοναδικό ήρωα αυτής της σειράς, τον νεαρό πρίγκιπα Γιάβρι από την Γκέτλαντ, που λόγω μιας σωματικής αναπηρίας προετοιμαζόταν να γίνει Ιερέας και όχι διάδοχος του θρόνου. Όμως, έπειτα από μία προδοσία, τον θάνατο του πατέρα και του αδερφού του και αφού βρεθεί ως σκλάβος σε γαλέρα, θα ακολουθήσει μια μακριά πορεία ωρίμανσης, επαναπατρισμού και εκδίκησης. Στο δεύτερο βιβλίο, το «Μισός Κόσμος», μαζί με τον Πατέρα Γιάβρι στο προσκήνιο έρχονται δύο νεαροί πολεμιστές, η γενναία και παρορμητική Θορν και ο αμφιταλαντευόμενος ως προς τη μελλοντική του πορεία Μπραντ – μαζί θα ταξιδέψουν στην άλλη άκρη του γνωστού τους κόσμου ώστε να σχηματίσουν μια ευρύτερη συμμαχία εναντίον του Υψηλού Βασιλέα και της Μητέρας Γουέξεν, που απειλούν τα άλλα βασίλεια με κατακτητικό πόλεμο, και θα μάθουν περισσότερα για τα μυστηριώδη τεχνουργήματα ενός εξαφανισμένου λαού που άφησε πίσω του μόνο τις στάχτες του δικού του πολιτισμού.

Στο «Μισός Πόλεμος» η γενικευμένη πολεμική σύγκρουση με τον Υψηλό Βασιλέα δεν μπορεί να αποφευχθεί, και ενώ ο Πατέρας Γιάβρι θα παίξει σημαντικό ρόλο στις προετοιμασίες και στην έκβασή του, γνωρίζουμε και παρακολουθούμε στην εξέλιξή τους καινούριους χαρακτήρες. Η νεαρή πριγκίπισσα Σκάρα θα καταφέρει να διαφύγει την τελευταία στιγμή από την καταστροφή του βασιλείου της Θρόβενλαντ, μετά την εχθρική εισβολή που θα σκοτώσει όλα τα μέλη της οικογένειάς της, και στην εξορία θα αρχίσει να προετοιμάζεται για την αντεπίθεση. Στο πλευρό της θα βρεθεί ο Ρέιθ, ένας νεαρός πολεμιστής που έχει αφήσει πίσω του τη φτώχεια και την ανασφάλεια,  βρίσκοντας νόημα και σκοπό στη ζωή του μέσα από τον πόλεμο… Αυτός φυσικά θα είναι, όπως συμβαίνει πάντα, ένας πόλεμος που θα δοθεί μόνο κατά το ήμισυ με τα όπλα και τους στρατούς, το υπόλοιπο μισό της πολεμικής σύγκρουσης ανήκει στις στρατηγικές, τις μηχανορραφίες, και τις μάχες που μπορούν να κερδηθούν με το μυαλό και την εξυπνάδα, εκεί που καλείται να παίξει πιο σημαντικό ρόλο ο Πατέρας Γιάβρι και ο νεαρός μαθητευόμενός του, ο ξυλογλύπτης Κολ.

Ο «Μισός Πόλεμος» μας άφησε τις ίδιες θετικές εντυπώσεις, όπως και τα δύο προηγούμενα βιβλία της σειράς. Η καλογραμμένη και παραστατική αφήγηση, η όμορφα δοσμένη δράση, η πειστική σκιαγράφηση των χαρακτήρων, οι έξυπνοι και ρεαλιστικοί διάλογοι κάνουν την ανάγνωση να κυλά ανεμπόδιστα, ενώ διατηρείται ζωντανό το ενδιαφέρον για τη συνέχεια της ιστορίας. Επιπρόσθετα, η εισαγωγή καινούριων πρωταγωνιστών από βιβλίο σε βιβλίο, η πιο σκοτεινή και πιο σύνθετη πλοκή που εμπλουτίζεται με ποικίλες οπτικές γωνίες και οι γόνιμες επιδράσεις από τα κλασικά μοτίβα του είδους, που βρίσκουν έναν σύγχρονο και πρωτότυπο χειρισμό, αυξάνουν την απόλαυση και αποζημιώνουν ευχάριστα τον αναγνώστη.