Ψαχουλεύοντας ανθρώπους και γειτονιές μιας άλλης εποχής

 «Εκείνο το οποίον δεν πρέπει να λείψη εκ της οικίας σας είνε Τα Ανάλεκτα της Παληάς Αθήνας. Πρόκειται περί βιβλίου γεμάτου πνεύμα, γούστο, καλλιτεχνικόν αίσθημα. Εις τας κομψάς και εικονογραφημένας του σελίδας εκτυλίσσεται αληθής θησαυρός, αληθής απόλαυσις, εντρύφημα λεπτότατον. Κάθε σελίς και μία έκπληξις! Είμεθα βέβαιοι ότι όσοι το λάβουν ανά χείρας θα το ροφήσουν λαιμάργως και απνευστί…»

(Κάπως έτσι θα παρουσιαζόταν διαφημιστικά το παραπάνω βιβλίο, αν βρισκόμασταν κάπου στο 1900)

Ένας ολόκληρος κόσμος, οριστικά χαμένος, μιας άλλης εποχής ξεδιπλώνεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Τα ανάλεκτα της παλιάς Αθήνας», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Ωκεανίδα. Οι σελίδες του αποπνέουν μια νοσταλγία για ό,τι έχει χαθεί στο βάθος του χρόνου, παρουσιάζοντας μια Αθήνα που μόνο σε αναμνήσεις υπάρχει πια.

Το ταξίδι πραγματοποιείται μέσα από επιλεγμένα πρωτότυπα κείμενα-ντοκουμέντα, δημοσιευμένα στον Τύπο κυρίως κατά την εικοσαετία 1920-1940, συνοδευόμενα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σκίτσα, αφίσες και διαφημίσεις της εποχής. Ο αναγνώστης μέσα από 180 συνολικά στάσεις έχει την ευκαιρία να γνωρίσει διαφορετικές όψεις της καθημερινής ζωής της πόλης, να οργώσει τα στενά στις συνοικίες της, να έρθει σε επαφή με χίλιους δυο τύπους της αθηναϊκής κοινωνίας και να γελάσει με τα κατορθώματά τους. Να περιπλανηθεί σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες και εστιατόρια, να υμνήσει την Αθηναία με τα νάζια, τα παραστρατήματα και τα μυστικά της. Επίσης να σουλατσάρει στην Παραλιακή, από το Νέο Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη, «φωτογραφίζοντας» τα πάντα και να ζηλέψει τις εκδρομές των Αθηναίων. Και βέβαια δε θα μπορούσε να απουσιάζει η απαραίτητη βόλτα στη νυχτερινή Αθήνα.

Τα κείμενα που συνθέτουν το βιβλίο-λεύκωμα, μεταφέρονται αυτούσια, διατηρώντας τη σύνταξη, τη γραμματική και την ορθογραφία, ακόμα και τα τυπογραφικά ή άλλα λάθη. Κάτι που συνηγορεί στη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας.

Εμπνευστής και δημιουργός του ιδιαίτερου αυτού βιβλίου είναι ο Θωμάς Σιταράς, επιθυμία του οποίου είναι να ανασυνθέσει αναμνήσεις και να διατηρήσει τη νοσταλγία για εκείνα που έχουν χαθεί. Για να μην ξεχνούν οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Καλό και ευχάριστο ταξίδι!