Γυναίκες που διέσχισαν το όριο ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι
Εντυπωσιακές, δραματικές και εντελώς έξω από τα συνήθη κοινωνικά δεδομένα της εποχής που έζησαν, είναι οι αληθινές ιστορίες των 15 γυναικών που η Αγγελική Ράδου συγκέντρωσε μέσα από έρευνα σε αυτό το βιβλίο, συνδυάζοντας όμως τα πραγματικά γεγονότα, όπως έχουν καταγραφεί, με τη μυθοπλασία, κυρίως ως προς τον τρόπο αφήγησης. Σαν να μας διηγείται σκοτεινά παραμύθια η συγγραφέας ξετυλίγει τις ζωές γυναικών που κατηγορήθηκαν ως μάγισσες και πλήρωσαν αιματηρό τίμημα, αλλά και γυναικών που οι ίδιες δήλωναν ότι ακολουθούν το μονοπάτι της μαγείας, ξεκινώντας από την αρχαιότητα με τη φαρμακίδα Θεωρίδα από τη Λήμνο και φτάνοντας έως τις αποκρυφιστρίες των αρχών του 20 αιώνα όπως η Dion Fortune. Ήταν όμως οι γυναίκες αυτές πράγματι μάγισσες; Αυτό μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ…
Πέρα από υλικό προς μελέτη και έναυσμα για περαιτέρω έρευνα για όποιον έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, το βιβλίο αποτελεί ένα απολαυστικό ανάγνωσμα με σασπένς, ανατροπές και υπερφυσικά φαινόμενα που ήταν ή έστω θεωρήθηκαν τότε αληθινά, συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία ενός καλού θρίλερ: ομιλούντα ζώα που αποτελούν ενσαρκώσεις δαιμόνων, ξόρκια και κατάρες, δολοφονίες, επικοινωνία με το Επέκεινα, ακόμα και κατασκοπεία… Παράλληλα, η συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα και κοινωνιολογικά, αναδεικνύοντας το ζήτημα του στερεοτύπου της γυναίκας-μάγισσας μέσα στην πατριαρχική κοινωνία.
Προσωπικά ξεχώρισα την εντυπωσιακή ιστορία τής Agnes Waterhouse και του διαβόητου γάτου της στην Αγγλία, εκείνη της Βασίλισσας του Βουντού Marie Laveau στη Νέα Ορλεάνη καθώς και της Maddalena Taluti, της μάγισσας της Φλωρεντίας. Στο βιβλίο θα συναντήσετε επίσης τη διάσημη Tituba που βρέθηκε στο επίκεντρο της μαζικής υστερίας που κατέλαβε το Σάλεμ και οδήγησε στις γνωστές δίκες μαγισσών, και πολλές ακόμα γυναίκες που ήταν ή δεν ήταν μάγισσες, αλλά πλήρωσαν πάντως το τίμημα επειδή σίγουρα ήταν ξεχωριστές. Και βιβλία όπως «Οι Μάγισσες» της Αγγελικής Ράδου δεν αφήνουν τις ιστορίες τους να ξεχαστούν…