«Είναι τρομακτικό να μην ξέρεις τι έχει κάνει το σώμα σου άθελά του». «Μ’ είχε κυριέψει ένας τρομακτικός ίλιγγος, θαρρείς κι έκανα δέκα φούρλες απανωτά. Και σαν την Αλίκη που κυνηγάει τον Λευκό Λαγό, πέφτω μέσα σε μια βαθιά σκοτεινή τρύπα». «Αυτό το νιότη για πάντα με τρομάζει».

Δυστοπικό μυθιστόρημα, αλληγορικό αφήγημα, υπαρξιακό παραμύθι, μελλοντολογικό θρίλερ που σε προβληματίζει, σε καθηλώνει και σε τρομάζει, το μυθιστόρημα της Λίσα Πράις Starters έχει κάνει ήδη τεράστια διεθνή επιτυχία. Ο κεντρικός άξονάς του, η αιώνια νεότητα, ο μύθος του Φάουστ. Ο χρόνος του άχρονος –θα μπορούσε να είναι μες στην υπερβολή του και σύγχρονο–, η επιστήμη φαίνεται να ελέγχει και να καθορίζει τα πάντα. Και η ανθρώπινη απληστία.

Κεντρική ηρωίδα του είναι η Κάλι, που χάνει τους γονείς της στον πόλεμο των Σπόρων (εξολοθρεύτηκαν οι πάντες μεταξύ είκοσι και εξήντα χρόνων). Αυτή και ο μικρός αδελφός της, ο Τάιλερ, βρίσκονται αίφνης ζώντας ως καταληψίες στο δρόμο. Κινδυνεύοντας να σκοτωθούν ανά πάσα στιγμή από τους λιποτάχτες για μια σοκολατένια τρούφα. Μοναδική ελπίδα της, οι Εκλεκτοί Προορισμοί. Ένα αλλόκοτο μέρος στο Μπέβερλι Χιλς όπου έφηβοι νοικιάζουν το σώμα τους έναντι αμοιβής σε Έντερς (ηλικιωμένους που προσδοκούν μια δεύτερη νεότητα).

Η Κάλι δέχεται προκειμένου να ζήσει τον Τάιλερ, αλλά ξαφνικά αρχίζει να έχει προβλήματα με το μικροτσίπ και ξυπνά ένα πρωί με το σώμα της αλλά και με τη ζωή μιας άλλης. Κατοικεί στο πολυτελές σπίτι της, οδηγεί τα πανάκριβα αυτοκίνητά της, γνωρίζει τον εγγονό ενός γερουσιαστή και μπαίνει σε απίστευτους μπελάδες. Το Καλό και το Κακό μπερδεύονται, τα όρια γίνονται ασαφή και κανένας πλέον δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους έφηβους από τους Έντερς.

Μια ιστορία με καταιγιστική δράση και αρχετυπικούς γρίφους, με έμμεσες αναφορές στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών (Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, Η Σταχτοπούτα), με σύγχρονα διλήμματα και την τράπουλα, όσον αφορά το ηθικό-ανήθικο, να ξαναπέφτει τελικά στο τραπέζι.

Η Λίσα Πράις υπογράφει ένα αινιγματικό βιβλίο σκιαγραφώντας ένα μέλλον με τα συστατικά της ψυχής μας. Θα μπορούσε να είναι και έτσι και είναι τόσο τρομακτικό και τόσο επικίνδυνο. Ένα ανάγνωσμα υψίστης αναγνωστικής απόλαυσης και ευτυχώς που ακολουθεί και ο δεύτερος τόμος, οι Enders, για εμάς τους αναγνώστες. Εξάλλου, πάντοτε ένας  Μπλέικ (Ιανός) θα παραμένει εδώ παρ’ ότι η εκτυφλωτική πρόσοψη της Τράπεζας Σώματος θα γίνεται χίλια κομμάτια. Η μάχη του Καλού με το Κακό –μοίρα; ισορροπία; φύση;– είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας αλυσίδας, ο αέναος κύκλος. Η μεταφραστική δεινότητα της Ρίτας Κολαΐτη, αποτελεί φυσικά εγγύηση.