Πρώιμος Μπάτμαν

Σε μια εποχή κατά την οποία κυριαρχούσαν οι προκαταλήψεις, οι δεισιδαιμονίες και η άγνοια σε αρκετούς τομείς και καθώς ληστές, κλέφτες και κακοποιοί δρούσαν ελεύθεροι σκορπώντας τον τρόμο στους δρόμους του Λονδίνου και στα περίχωρα αυτού κατά τον 19ο αι., δεν ήταν καθόλου δύσκολο η φαντασία των Άγγλων να πάρει φόρα και να στοιχειώσει από σατανικές μορφές και ήρωες-εκδικητές.

Μια τέτοια μορφή ήταν και ο θρυλικός Σπρίνγκχιλντ Τζακ, που ανέβηκε στην κορυφή της διασημότητας πολύ γρήγορα, ενώ κανείς άλλος δε σκόρπισε τόσο τρόμο όσο αυτός. Η πρώτη του εμφάνιση χρονολογείται το 1837 και η φήμη του οφείλεται, προφανώς, στο μυστήριο που κάλυπτε την πραγματική ταυτότητα του ανθρώπου που έμεινε γνωστός ως ο «Τρόμος του Λονδίνου».

Ο Σπρίνγκχιλντ Τζακ μετακινιόταν με μεγάλη ταχύτητα και έκανε τεράστια άλματα. Φορούσε μια ολόσωμη κατακόκκινη φόρμα, σαν να την είχαν βουτήξει στο αίμα, στο κεφάλι του καμάρωνε ένα μεταλλικό σκουφί με ένα πορφυρό φτερό και το επάνω μέρος του προσώπου του καλυπτόταν με μαύρη μάσκα. Συχνά παρουσιαζόταν με κεφάλι ζώου – επρόκειτο για κατασκευές από χαρτί, οι οποίες όμως έσπερναν τον πανικό στα θύματά του. Στο ένα του πόδι φορούσε μια μυτερή, ψηλοτάκουνη μπότα, ενώ το άλλο του πόδι ήταν πόδι τράγου, όπως τα πόδια του Διαβόλου – επρόκειτο μάλλον για κάποιο είδος ξύλινης ή μεταλλικής κατασκευής. Όταν στεκόταν ακίνητος, τύλιγε ολόκληρο το σώμα του μ’ έναν τεράστιο μαύρο μανδύα.

Ο συγκεκριμένος τύπος ήρωα παρουσιάζει κάποια χαρακτηριστικά που σιγά σιγά έγιναν κλασικά. Έχει αριστοκρατική καταγωγή ή ανήκει σε πολύ εύπορη οικογένεια, οι συγγενείς του ή άλλοι παράγοντες με μεγάλη εξουσία τον αδικούν, εκείνος αποφασίζει να εκδικηθεί τους θύτες του αλλά και όλους τους κακούς, ζει διπλή ζωή, χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να βελτιώσει τις ικανότητές του και διακρίνει τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς. Όχι σε φτωχούς και πλούσιους.

Η παράξενη ιστορία του Σπρίνγκχιλντ Τζακ, που παρατίθεται σε αυτό το βιβλιαράκι με τον τίτλο «Σπρίνγκχιλντ Τζακ, ο τρόμος του Λονδίνου» και που παρουσιάζεται όπως τη φαντάστηκε ο ανώνυμος συγγραφέας της, μαζί με κάποια από τα κατορθώματά του, αρχικά δημοσιεύτηκε σε έξι συνέχειες στο περιοδικό του Λονδίνου «The Boy’s Standard» (Ιούλιος-Αύγουστος 1885) και δικαιωματικά πλέον ανήκει στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λαϊκής λογοτεχνίας.

Η αφήγηση χαρακτηρίζεται από λόγο απλό και κατανοητό, διανθίζεται από στοιχεία χιούμορ, αλλά και θαυμασμού, και απευθύνεται ευθέως στους αναγνώστες κλείνοντάς τους συχνά πυκνά το μάτι και ψυχαγωγώντας τους με μοναδικό τρόπο.

Η παρούσα έκδοση, από την «Ηλέκτρα» το 2007, σε εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, αποτελεί και την πρώτη μεταφραστική απόπειρα στα ελληνικά του εν λόγω κειμένου και εντάσσεται στη σειρά «Ιστορίες για διάβασμα».

Κλείνοντας θα ήταν άδικο να μην ειπωθεί ότι ο διασημότερος απόγονος του Σπρίνγκχιλντ Τζακ θεωρείται ο Μπάτμαν.