Από τον καταξιωμένο Darryl Cunningham, με γλώσσα απλή και κατανοητή και σκοπό να κατανοήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα τα αίτια της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης, μας έρχεται αυτό το αξιολογότατο graphic novel, που κέρδισε επάξια την προσοχή κριτικών και κοινού. Βήμα βήμα μαθαίνουμε τα αίτια που οδήγησαν τον κόσμο στην οικονομική ύφεση, πηγαίνοντας στις ρίζες της οικονομικής κατάρρευσης.

Ο Cunningham έχει χωρίσει το έργο του σε τρία μέρη. Στο πρώτο, φτιάχνει το πορτρέτο της Άυν Ραντ, η οποία με τη δυνατή προσωπικότητά της και τις ιδέες της περί ελεύθερων αγορών επηρέασε βαθύτητα την πολιτική σκηνή στην Αμερική του ’50. Η Ραντ προωθούσε τη φιλοσοφία του αντικειμενισμού, η οποία θεωρεί τον εγωισμό ως αρετή και τον αλτρουισμό ως ηθική αδυναμία. Κατά τη γνώμη της, η κυβέρνηση είναι πραγματικά ο εχθρός και ο ρόλος της στη ζωή των πολιτών θα πρέπει να μειωθεί όσο το δυνατόν πιο πολύ.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να πάρουν στα χέρια τους τους περισσότερους τομείς της χώρας με εξαίρεση την αστυνομία και τον στρατό. Οι φόροι και το ταμείο πρόνοιας θα πρέπει να εκλείψουν. Αυτές οι απόψεις σιγά σιγά εξαπλώθηκαν. Η ίδια είχε μεγάλη επιρροή και στον Alan Greenspan, ο οποίος έγινε αργότερα επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, από τα χρόνια του Reagan μέχρι το 2008 και την οικονομική κρίση.

Στο δεύτερο μέρος δείχνει πώς οι νεοσυντηρητικοί εκμεταλλεύτηκαν τη δημόσια συζήτηση περί οικονομίας, ανοίγοντας τον δρόμο για τις ελεύθερες αγορές, με τον φτωχότερο πληθυσμό να πληρώνει τελικά τα λάθη τους. Αναφέρεται συγκεκριμένα στη φούσκα των στεγαστικών δανείων  που είχαν πάρει εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε την κρίση των τραπεζών, ποιος έφταιγε και πώς ξέφυγαν.  Επίσης θέτει καίρια ερωτήματα, όπως γιατί ακόμα και όταν βλέπουμε πως τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, συνεχίζουν οι πολιτικοί και τα επιβάλλουν.

Στο τρίτο μέρος εξετάζει το πού βρισκόμαστε τώρα. Και πώς το πιο πλούσιο 1% του πληθυσμού, μαζί με τις πολυεθνικές εταιρείες, έχουν αλλάξει τις δομές της κοινωνίας για να εξυπηρετούνται τα δικά τους συμφέροντα. Ο συγγραφέας καλύπτει επίσης και τα καταστροφικά αποτελέσματα της λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας.

Το έργο του Cunningham είναι γλαφυρό, σοκαριστικό μα πάνω απ’ όλα πέρα για πέρα αληθινό και διορατικό. Περιγράφει με απλή γλώσσα τα όσα συμβαίνουν σαν δημοσιογράφος, απλά, με έναν τρόπο που βοηθά το ευρύ κοινό να κατανοήσει την κατάσταση. Ακόμα και το σχέδιο που έχει αναλάβει ο ίδιος είναι ιδιαίτερα απλό και λιτό για να βοηθά την αφήγηση.

Ευχή του συγγραφέα ήταν να βοηθήσει αυτό το graphic novel το ευρύ κοινό να καταλάβει καλύτερα την κατάσταση που δημιουργήθηκε, χωρίς να μπλεχτεί από τους οικονομικούς όρους και να δει καθαρά πόσο άδικη και καταπιεστική έχει γίνει η κοινωνία μας εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Πιστεύω ότι τα κατάφερε και με το παραπάνω! Αξίζει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη.