Μυστικά, ενοχές και η αναζήτηση της δικαιοσύνης

Ο Δημήτρης Σίμος έκανε την πρώτη του δυναμική εμφάνιση στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας με Τα Βατράχια, το πρώτο από τα μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Καπετάνο, το οποίο τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του πανελλήνιου διαγωνισμού μυθιστορήματος Ασημένια Σελίδα. Ακολούθησαν τα Τυφλά ψάρια, τα Τοξικά μάτια (εκδόσεις Bell) και Ο θάνατος του Οδυσσέα (Μεταίχμιο). Συμμετείχε μαζί με τους Κυριάκο Αθανασιάδη, Βαγγέλη Γιαννίση και Χίλντα Παπαδημητρίου στη συγγραφή του ενδιαφέροντος θρίλερ Αποκάλυψη (εκδόσεις Παπαδόπουλος), ενώ από τον Ιανουάριο του 2016 είναι ένα από τα νεότερα μέλη της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Η ιστορία του Σώσε με μας μεταφέρει στη Θράκη και στο χωριό Κρυφό, τον τόπο καταγωγής μιας νεαρής καλλιτέχνιδος ξυλογλυπτικής , της Νικόλ Πομάνου. Η Νικόλ αποφεύγει το χωριό της όσο μπορεί και επιστρέφει σε αυτό μια φορά τον χρόνο, με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο του πατέρα της, για να συναντήσει τη μητέρα της και τις δύο αδερφές της. Την ημέρα του καθορισμένου γεύματος η μικρότερη αδερφή της, η Άλκηστη, δεν εμφανίζεται στη συνάντηση, ενώ ο άντρας της, ο Ιάσονας, αγνοεί το πού μπορεί να βρίσκεται. Καθώς η ώρες περνούν η ανησυχία των δικών της ανθρώπων αυξάνεται και δηλώνουν την εξαφάνισή της στην αστυνομία. Η υπόθεση φτάνει στα χέρια της αστυνόμου Λουκίδη, η οποία αντιμετωπίζει ήδη τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας της, καθώς στον υγρότοπο του Εθνικού Πάρκου Θράκης έχει ανακαλυφθεί το παραμορφωμένο πτώμα μιας γυναίκας. Μήπως οι δύο υποθέσεις συνδέονται; Ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο που τρέχει ξεκινά για την αστυνόμο αλλά και για την οικογένεια της Νικόλ, μια οικογένεια με καλά κρυμμένα μυστικά που θα οδηγήσουν τις σχέσεις τους σε ένταση.

Η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από τις αφηγήσεις των διαφορετικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, γεγονός που προσφέρει πρόσβαση στις σκέψεις και στα συναισθήματά τους, ενώ παράλληλα παρέχει πληροφορίες για το παρελθόν της οικογένειας και για τις σχέσεις ανάμεσα στις τρεις αδελφές, ιδιαίτερα ανάμεσα στη μεσαία αδελφή, τη Νικόλ, με το πρόβλημα υγείας και στη μικρότερη αδελφή, την Άλκηστη, η οποία πέρασε την παιδική της ηλικία ως βοηθός της αδελφής της. Τα σύντομα κεφάλαια και η εναλλαγή των αφηγητών προσφέρουν μια ταχύτητα στην αφήγηση και γοργή ανάπτυξη στην υπόθεση αναγκάζοντας τον αναγνώστη να συνεχίσει την ανάγνωση μέχρι τέλους. Οι ανατροπές που υπάρχουν –και είναι πολλές– δένουν με την υπόθεση και εξηγούν κινήσεις των χαρακτήρων που μέχρι πριν φάνταζαν παράλογες.

Το Σώσε με είναι ένα άρτια δομημένο ψυχολογικό θρίλερ που ακουμπά ένα δύσκολο και ευαίσθητο θέμα (το οποίο δεν μπορούμε φυσικά εδώ να αποκαλύψουμε) με ιδιαίτερη προσοχή στον ανθρώπινο ψυχισμό. Διαβάζεται απνευστί και συνεχίζει να τριγυρνά στο μυαλό ακόμα και μετά το τέλος της ανάγνωσης κάνοντας τον αναγνώστη να σκεφτεί πού θολώνουν τα όρια ανάμεσα στη δικαιοσύνη και την εκδίκηση.