Κάτω από τα όρια, όλα

είναι ασήμαντα. Ένα πε-

λώριο κενό, σαν θάνα-

τος.

(απόσπασμα από το ποίημα «Κάτω από τα όρια»)

Ο Κώστας Βασιλάκος γεννήθηκε στο Πολυδένδρι Αττικής, όπου ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Έκανε σπουδές στην Ψυχολογία των Ομάδων και στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Δίδαξε οικονομικά σε ενδοεπιχειρησιακά σεμινάρια μεγάλων εταιρειών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα για τριάντα χρόνια ως Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών. Η συλλογή «Σκέψεις θραύσματα» είναι η πρώτη του παρουσία στα ελληνικά γράμματα.

Διαβάζοντας ποίηση αρκετά συχνά, ενδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο η αίσθηση που έχω ότι πρόκειται πιθανόν για το πιο άμεσα συνδεδεμένο με την ανθρώπινη ψυχή λογοτεχνικό είδος. Τόσο σε έκφραση –για τον ίδιο τον ποιητή– όσο και σε απήχηση – για τον ίδιο τον αναγνώστη.

Έτσι λοιπόν, και στην πρώτη ποιητική συλλογή του Κώστα Βασιλάκου, που τιτλοφορείται «Σκέψεις θραύσματα», η παρουσία της ανθρώπινης ψυχής δεικνύει και αναδεικνύεται στο μέγα θηρίο της ύπαρξης ως λυτρωτή και ως δεσμώτη. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο ποιητής στο αυτί του βιβλίου, η συγκεκριμένη ποιητική συλλογή «διαγράφει την πορεία ενός ιδεαλιστή εφήβου προς την ενηλικίωση και τη μοναχική διαδρομή από το λυρισμό στο φιλοσοφικό στοχασμό». Μια διαδρομή από την ελευθερία στη σκέψη και από την άγνοια –κινδύνου– στη γνώση, ορίζοντας σκέψη και γνώση ως σημαντικούς παράγοντες στην εξέλιξη του ανθρώπου. Γι’ αυτό και συναντούμε πολλούς στίχους όπου καταδεικνύεται η νοσταλγία μιας πρότερης ελευθερίας, της νιότης που υπερσκέλιζε το άπαν, μιας ψυχικής δύναμης πιο ανθεκτικής από ποτέ.

Όπως έγραφε ο Ντοστογέφσκι, «η σκέψη φέρνει δυστυχία», αναλόγως λοιπόν και ο νέος ήρως του Κώστα Βασιλάκου αποτυπώνει τη μετάλλαξη σ’ ένα πιο εκλογικευμένο ον, όπου ο νους κυριαρχεί –και ίσως καταδυναστεύει– την καρδιά. Αναγνωρίζει στους στίχους του την αλλαγή αυτή, προβληματίζεται και αναζητά τις όμορφες φυσικές εικόνες που θα του κλέψουν, έστω και προσωρινά, το νου, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για να αφουγκραστεί ολοκληρωτικά την αρμονία που θα του γνέψει μια πνοή ελευθερίας.

Στην ποιητική συλλογή του Κώστα Βασιλάκου θα συναντήσουμε επιρροές από διάφορους σπουδαίους ποιητές, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος κ.ά. Η δομή των ποιημάτων είναι πρωτότυπη και αρκετά ενδιαφέρουσα. Ως θετικότερο στοιχείο της συλλογής είναι η καθ’ όλα αληθινή έκφραση και αποτύπωση των συναισθημάτων και των σκέψεων, εκ βαθέων ψυχής και καρδίας. Η νοσταλγία της νεότητας, με όσα αυτή περιλαμβάνει, είναι μια διαδικασία που κάθε άνθρωπος έχει βιώσει στην πάροδο του χρόνου και οπωσδήποτε μια τέτοια απεικόνιση υπό μορφή στίχων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και ο Κώστας Βασιλάκος, αν και είναι η πρώτη του συλλογή, τα καταφέρνει άρτια για να αποδώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Τέλος, μου άρεσε πολύ και η επένδυση της έκδοσης με φωτογραφικό υλικό της Βούλας Ανδρώνη, προσδίδοντας μια πιο ιδιαίτερη χροιά στην ήδη καλαίσθητη έκδοση του βιβλίου.