Εδώ είναι όλα
Μένει
Να τ’ ανακαλύψεις
(σελ. 42)
Ο Κωνσταντίνος Μπούρας γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1962. Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στη συνέχεια αρίστευσε στη φοίτησή του στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε το Master του στις θεατρικές σπουδές από το γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris III. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 21 βιβλία εκ των οποίων δύο στα γαλλικά. Έχει βραβευθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για μελέτημά του με θέμα την ποίηση του Ανδρέα Κάλβου. Έχει τιμηθεί από τη «Διεθνή Εταιρία Ποιητών», τη «Διεθνή Εταιρία Συγγραφέων και Καλλιτεχνών» και τη «Διεθνή Εταιρία Lawrence Durrell», η οποία κατόπιν διαγωνισμού δημοσίευσε δύο ποιήματά του μεταφρασμένα στα αγγλικά στο περιοδικό «Deus Loci». Το βιογραφικό του βρίσκεται σε εγκυκλοπαίδειες του «Διεθνούς Βιογραφικού Ινστιτούτου» και του «Αμερικάνικου Βιογραφικού Ινστιτούτου» καθώς και στη νέα έκδοση της εγκυκλοπαίδειας του Χάρη Πάτση για τη νεοελληνική λογοτεχνία. Απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού του CEPAL για το έτος 2000 για την ποιητική του συλλογή στα γαλλικά «EROS PALIMPSESTE», η οποία του χάρισε και το βραβείο Maurice Grunwald του Conseille Général της Moselle.
Πολλοί άνθρωποι, όταν ακούνε τη λέξη «ελευθερία», τους έρχεται στο νου η εδαφική, η εθνική ελευθερία, πόσο μάλλον που και η Ελλάδα έχει βιώσει την αιχμαλωσία για αιώνες. Όμως τελικά η εσωτερική, η προσωπική ελευθερία, είναι εκείνη που στις ημέρες μας αποδεικνύεται εξίσου αναγκαία και λυτρωτική, όταν και εφόσον κατακτηθεί.
Η νέα συλλογή ποιημάτων του Κωνσταντίνου Μπούρα ονομάζεται «Ελευθερίας Ανατολή» ή, αντιστρέφοντας τις λέξεις, «Η Ανατολή της Ελευθερίας», αυτής της ελευθερίας που χρειάζεται δεκαετίες για να την κατακτήσει κανείς ή, το πιθανότερο, που μπορεί και να μην την κατακτήσει ποτέ. Μια συλλογή ποιημάτων γεμάτη από αναφορές στο έρεβος, το σκότος και το αντίθετό του, τον ουρανό, το φως. Και στη μέση υπάρχει η θάλασσα, η γη και ο άνεμος, τα συστατικά εκείνα στοιχεία που συνθέτουν την ανθρώπινη ύπαρξη από πάνω προς τα κάτω και από μέσα προς τα έξω.
Στοιχεία που ο Κωνσταντίνος Μπούρας αφήνει να διατρέξουν σ’ ένα νοητό άξονα όλη τη νέα του συλλογή, ενώ παράλληλα τα ντύνει με μυθολογικό ιστό, δηλαδή αναφορές στη μυθολογία και στα έπη του Ομήρου. Η ιδιαίτερη γλώσσα που χαρακτηρίζει τον ποιητή είναι ακόμα πιο έκδηλη και πιο ώριμη στην παρούσα συλλογή, καθώς το λυρικό ύφος των στίχων υφαίνει ένα κυματιστό πέπλο μελωδίας πάνω από κάθε λέξη. Επίσης οι τίτλοι των ποιημάτων χαρακτηρίζονται από μια επιτυχημένη ιδιαιτερότητα, ενώ τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι εικόνες της φύσης πλημμυρίζουν απ’ άκρη σ’ άκρη το συγκεκριμένο έργο.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ποιητική συλλογή που είναι χορταστική, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, αφήνοντας να διαφανεί στο υπόβαθρο η βαθύτερη ένωση και σχέση του ανθρώπου με τη φύση, τον κόσμο, το σύμπαν.