Thursday, never looking back

Κάθε χρόνο, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όπως οι θιασώτες του Τόλκιν περιμέναμε (δυστυχώς, φέτος τελείωσε και το Χόμπιτ) κάθε μέρος των δύο τριλογιών που μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη, έτσι προσωπικά περιμένω και το νέο βιβλίο των Nicci French που θα κυκλοφορήσει. Αισίως, φτάσαμε πλέον στο τέταρτο βιβλίο.

«Σημαδεμένη Πέμπτη» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο που ο πρωτότυπος τίτλος του είναι «Thursday’s Children», το οποίο είναι και το όνομα ενός συγκροτήματος. Είκοσι χρόνια περίπου πριν, η Φρίντα και οι φίλοι της κανονίζουν να πάνε στη συναυλία του εν λόγω συγκροτήματος. Όμως η Φρίντα τσακώνεται και χωρίζει τελικά με το αγόρι της και γυρίζει στο σπίτι της, ενώ η υπόλοιπη παρέα της πηγαίνει στη συναυλία. Καθώς βρίσκεται ξαπλωμένη και αναλογίζεται τα γεγονότα, μια σκιά κάνει την εμφάνισή της στο σκοτάδι και της επιτίθεται σεξουαλικά. Λίγο καιρό αργότερα η Φρίντα εξαφανίζεται από τη μικρή κοινωνία όπου μεγάλωσε και δεν ξαναγυρίζει.

Είκοσι χρόνια αργότερα, η Φρίντα συναντιέται με μια παλιά συμμαθήτριά της, η οποία της ζητά να δει την κόρη της, που βρίσκεται στην εφηβεία, ενώ τελευταία το νεαρό κορίτσι διανύει μια περίοδο που δεν τρώει, δεν μιλάει και περνάει τις ημέρες της απομονωμένη. Μόλις η Φρίντα συναντά την κοπέλα, επιχειρεί να ξεκλειδώσει τις ψυχικές της αλυσίδες και να ανακαλύψει το τι συμβαίνει. Τότε η κοπέλα της αποκαλύπτει ότι τη βίασαν. Με αυτοματοποιημένες διεργασίες η Φρίντα γυρνάει νοερά είκοσι χρόνια πίσω και ξαναφέρνει στο νου της την ανάμνηση του δικού της βιασμού, την οποία είχε θάψει βαθιά για δύο δεκαετίες. Ακούγοντας τα γεγονότα που της αφηγείται η κοπέλα, είναι σίγουρη ότι πρόκειται για τον ίδιο δράστη.

Η Φρίντα καλείται να γυρίσει πίσω στον τόπο όπου μεγάλωσε και να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος, καθώς και να ξαναδεί πρόσωπα που είχε αφήσει πίσω. Κι ενώ η προσπάθεια της Φρίντα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, η κοπέλα που βίωσε την ίδια επίθεση με τη Φρίντα αυτοκτονεί. Και ο αγώνας για την ανακάλυψη της ταυτότητας του δράστη μοιάζει αδιέξοδος…

Το συγγραφικό δίδυμο των Nicci French επανέρχεται με τη συνέχεια της αστυνομικής σειράς με πρωταγωνίστρια την ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν. Γραμμένο στο ίδιο ύφος και σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, οι Nicci French διεισδύουν και πάλι στα τρίσβαθα της ανθρώπινης ψυχής. Με εξαιρετικά ψυχογραφήματα και προσεκτικές δράσεις και αντιδράσεις των ηρώων, το βιβλίο «Σημαδεμένη Πέμπτη» είναι μια άρτια προσέγγιση και καταγραφή του ανθρώπινου βίου, εσωτερικά κι εξωτερικά. Ο ρεαλισμός και η πειστικότητα της πλοκής, των χαρακτήρων, των σκηνικών, είναι απολύτως επιτυχημένοι, σαν να πρόκειται για ανθρώπους του οικείου μας περιβάλλοντος.

Και φυσικά, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα προηγούμενα βιβλία της σειράς, το να αντιληφθεί ο αναγνώστης τον δράστη είναι πραγματικά πολύ δύσκολο έως απίθανο, καθ’ ότι οι συγγραφείς χειρίζονται και καθοδηγούν τους χαρακτήρες με τέτοιο τρόπο, ώστε ο δράστης θα μπορούσε να είναι ο καθένας τελικά.

Όπως το ’χω ξαναγράψει, για εμένα η σειρά των Nicci French είναι μια από τις καλύτερες σειρές μεταφρασμένης αστυνομικής λογοτεχνίας. Αν δεν την έχετε ανακαλύψει, προτείνω να σπεύσετε. Καλή ανάγνωση!