Κάλεσμα παρελθόντος

Η Κλέμι τα έχει όλα. Είναι αρραβωνιασμένη, σύντομα θα γίνει συνέταιρος στο δικηγορικό γραφείο όπου εργάζεται για χρόνια σκληρά, και έχει μια μοναδική γιαγιά. Στο πάρτι των γενεθλίων της τελευταίας, ένας συγγενής αφήνει υπαινιγμούς για κάποιο οικογενειακό μυστικό. Αυτό θα αποτελέσει την αφορμή ώστε η Κλέμι ν’ αρχίσει να αναζητά την αλήθεια του παρελθόντος. Ενώ ξάφνου όλα γύρω της καταρρέουν και χάνει τα πάντα, όλα όσα θεωρούσε δεδομένα, μια απρόσμενη ιστορία, αυτή της γιαγιάς και των συγγενών της, αρχίζει να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια της.

Αριστοκρατικό Λονδίνο των αρχών του 20ού αι. με σεμνότυφες συμπεριφορές και πουριτανικό σαβουάρ βιβρ, κάτι που εγκλωβίζει σε απίστευτο βαθμό τη νεαρή τότε Άντι και την ξαδέρφη της, Μπία, και αναγκάζει τη δεύτερη να «μπλεχτεί» σε ένα αναπόφευκτο σκάνδαλο λόγω διαζυγίου. Και έπειτα μια «πρωτόγονη» Κένυα με πιο ελεύθερη ζωή και τελείως διαφορετική νοοτροπία, που και πάλι όμως κρύβει τα μυστικά της. Και βέβαια οι ΗΠΑ του σήμερα με τους εξωφρενικούς τους ρυθμούς.

Το βιβλίο «Ψίθυροι από το παρελθόν» της Λόρεν Γουίλιγκ αποτελείται από δύο ξεχωριστές ιστορίες, της Άντι, από το 1906 και 1926 και μετά, και της Κλέμι, το 1999, με παράλληλη αφήγηση. Κύριοι πρωταγωνιστές, η οικογένεια της Κλέμι, η μητέρα της, ο παππούς, η γιαγιά… Όλοι έχουν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Αν κάποιος λείψει, η ιστορία χαλάει, το παζλ μένει ανολοκλήρωτο.

Καθώς οι δύο αφηγήσεις ξετυλίγονται, δεν είναι λίγες οι φορές που το παρόν δίνει πάσα στο παρελθόν –ή και το αντίθετο– για να προχωρήσει αρμονικά και να συνδεθεί ομαλά με ό,τι εκτυλίσσεται σήμερα. Η συγγραφέας με απόλυτη μαστοριά και προσοχή χτίζει βήμα βήμα ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα και το αποτέλεσμα είναι αρτιότατο. Τίποτα δεν περισσεύει, τίποτα από τα λεγόμενα δεν μπορεί να παραλειφθεί.

Η Κλέμι βήμα βήμα μαθαίνει το ξεχωριστό παρελθόν –όπως αποδεικνύεται– της γιαγιάς Άντι, ένα παρελθόν με οικογενειακά μυστικά, που αν δε ρωτούσε η ίδια για λεπτομέρειες δε θα μάθαινε ποτέ. Και μετά τον θάνατο της γιαγιάς συνταρακτικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως, αποκαλύψεις από τις κόρες της, αλλά και από την κληρονομιά που αφήνει.