Σχέδιο: Szymon Kudranski

Συνήθως αποφεύγω τις μίνι σειρές. Κάτι το γεγονός ότι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κοινού, κάτι το γεγονός ότι δεν υπήρχε πραγματικά λόγος ύπαρξής τους, με έχουν κάνει να είμαι πολύ επιφυλακτική απέναντί τους. Όμως ο συγγραφέας Gregg Hurwitz και ο ανερχόμενος Szymon Kudranski δημιούργησαν μια συναρπαστική μίνι σειρά για έναν από τους πιο γραφικούς και παρεξηγημένους αντιπάλους του Batman, μια σειρά που απλά δεν μπορούσα να σταματήσω να διαβάζω.

Το σκοτεινό και δραματικό παρελθόν του Oswald Cobblepot μπαίνει στο μικροσκόπιο και μας χαρίζει μια από τις πιο συγκλονιστικές, ανθρώπινες και φρικτά γεμάτη κακό και παράνοια ιστορίες. Το PENGUIN: PAIN & PREJUDICE είναι μια εισαγωγή στην προσωπική ιστορία του Penguin. Από την πρώτη στιγμή ο συγγραφέας παρουσιάζει την κακοποίηση που υφίσταται ο χαρακτήρας, περισσότερο ψυχικά εξαιτίας της σωματικής του παραμόρφωσης σε διαφορετικές ηλικίες. Η απόρριψη από τον ίδιο τον πατέρα του αλλά και την κοινωνία έως και το σχολικό του περιβάλλον αντί να σπάσουν τον Penguin, δημιουργούν ένα άτομο γεμάτο περιφρόνηση και μίσος απέναντι στον κόσμο.

Χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε τρόπο και με πόρους που απέκτησε με ύποπτα μέσα, στο μέλλον ο Penguin χρησιμοποιεί τους πάντες γύρω του για να ικανοποιήσει τις δικές του επιθυμίες. Δεν είναι απλά κακός αλλά έχει αφήσει το κακό να διαποτίσει κάθε πράξη του, χτυπώντας ανελέητα εκεί που δεν το περιμένει κανένας.

Αν και ο Penguin που έχουμε συνηθίσει είναι περισσότερο γραφικός, σχεδόν στα όρια της καρικατούρας, ο χαρακτήρας που παρουσιάζεται εδώ έχει άλλο πρόσωπο. Αυτό ενός πλάσματος που επιβίωσε έπειτα από χρόνια ψυχρότητας και γελοιοποίησης εξαιτίας της παραμόρφωσής του και αποφάσισε να αποκτήσει τόση δύναμη ώστε μια λέξη του και μόνο μπορεί να καταστρέψει αρκετές ζωές. Ακόμα και η παρουσία του Batman ενισχύεται από την προσωπικότητα και το status του Penguin, καθώς ένας ήρωας είναι τόσο μεγάλος όσο ο εχθρός του. Μόνη εξαίρεση στη ζωή του αποτελεί η αγάπη που έχει για τη μητέρα του, την οποία ακόμα φροντίζει.

Και εδώ φαίνεται η τέχνη του συγγραφέα, έχει χτίσει έναν ισχυρό Penguin, που κάνει φρικτά πράγματα σαν απάντηση στην ψυχρότητα και την κακοποίηση που δέχτηκε. Το σχέδιο του Szymon Kudranski είναι ιδανικό, καθώς έχει κάνει άψογη χρήση σκιών και βαριάς ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τα αυστηρά κοντράστ. Η διήγηση αυτή βασίζεται σε πολύ μεγάλο μέρος στις εκφράσεις των χαρακτήρων και η απόδοση σε αυτό το πεδίο είναι εξαιρετική.

Η ποιότητα αυτής της μίνι σειράς είναι εξαιρετική, τόσο ώστε να επισκιάζει ακόμα και διάσημες σειρές που συνεχίζονται.