Φόνος, σκοτάδι και μια γειτονιά που κρύβει τα μυστικά της

Το σκανδιναβικό αστυνομικό έχει μπει για τα καλά στη ζωή των αναγνωστών. Με εκατομμύρια πωλήσεις ανά τον κόσμο και με προμετωπίδα τον Jo Nesbo, έχει κάνει τους απανταχού θιασώτες του είδους να αναζητούν την επόμενη κυκλοφορία. Ο Arnaldur Indridason είναι ένα από τα επίσης μεγάλα ονόματα της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας, όπου στις ιστορίες του πρωταγωνιστεί ο επιθεωρητής Έτλεντουρ.

Ένα μικρό παιδί, γιος μετανάστριας, βρίσκεται νεκρό κοντά στο σπίτι του. Ενημερώνεται η μητέρα του, ενώ ο ετεροθαλής αδερφός του έχει εξαφανιστεί. Η πρώτη εντύπωση που αποδίδεται από την αστυνομία για το κίνητρο του φόνου είναι ότι πρόκειται για ρατσιστική επίθεση. Όμως ο επιθεωρητής Έτλεντουρ θέλει να εξετάσει εξονυχιστικά τη σκηνή της δολοφονίας και τους μάρτυρες πριν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.

Παράλληλα, η αστυνομία πληροφορείται από μάρτυρες και κατοίκους της περιοχής ότι στα συγκεκριμένα μέρη κυκλοφορεί ένας παιδόφιλος. Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν ο Έτλεντουρ ανακρίνει κι έναν καθηγητή που δεν συμπαθεί τους μετανάστες. Καθώς το χιόνι πέφτει πυκνό, καλύπτει τα στοιχεία της υπόθεσης, θέτοντας τον επιθεωρητή Έτλεντουρ σε δυσχερή θέση, ενώ ταυτόχρονα κάποιες καλά κρυμμένες μνήμες του παρελθόντος του έρχονται στην επιφάνεια. Όμως, γνωρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίσει ευθέως κάθε μυστικό, τόσο των ανθρώπων της περιοχής, όσο και τα δικά του.

Το βιβλίο «Παγωμένη νύχτα» αποτελεί ακόμα ένα εξαιρετικό δείγμα της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, με γλώσσα κοφτή και ρέουσα, ο συγγραφέας επιτυγχάνει να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα πνιγηρή, ομιχλώδη, κάνοντας κάθε σελίδα ένα βήμα προς την αποκάλυψη. Το παγωμένο σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία λειτουργεί άριστα στο να δημιουργήσει ο Indridason τις συνθήκες για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ατμόσφαιρα και ρεαλισμό.

Επίσης, η πλοκή είναι συμπαγής, προσηλωμένη στον στόχο της και στη σταδιακή αποκάλυψη της αλήθειας με τρόπο τόσο προσεκτικό, όπου κάθε λέξη έχει τη σημασία της. Όμως, εκείνο που επιτυγχάνει ο συγγραφέας περισσότερο απ’ όλα είναι να αποδώσει την εικόνα μια κοινωνίας που κρύβει τις μύχιες σκέψεις της κάτω από το πέπλο του χιονιού, με χαρακτήρες που απεικονίζονται απίστευτα ρεαλιστικά, τόσο ως μονάδες όσο και ως σύνολο.

Το «Παγωμένη νύχτα» είναι ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα που διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που δικαίως το έχουν αναγάγει σε διεθνές μπεστ σέλερ.