Το κυνήγι της Φρίντα

Η σειρά των Nicci French είναι, κατά την άποψή μου, μία από τις καλύτερες αστυνομικές σειρές, το έχω γράψει πολλάκις. Δεν είναι μόνο η αστυνομική πλοκή που είναι εξαιρετική, αλλά και τα ψυχογραφήματα των χαρακτήρων είναι πλούσια και ρεαλιστικά, που σε συνδυασμό και με τη γραφή κάνουν τη σειρά που ξεκίνησε πολύ δυνατά με το «Blue Monday» να είναι από τις ευπώλητες στην Ελλάδα και τις πιο αξιόλογες για τους λάτρεις και μη του συγκεκριμένου είδους.

Μετά τη «Σημαδεμένη Πέμπτη» έρχεται το νέο βιβλίο με τον τίτλο «Οργισμένη Παρασκευή» να φέρει την πρωταγωνίστρια Φρίντα Κλάιν σε πολύ δύσκολη θέση. Ένα πτώμα ξεβράζεται στον Τάμεση. Στο χέρι του φορά ένα νοσοκομειακό βραχιολάκι που γράφει πάνω «Φρίντα Κλάιν». Η ταυτότητα του νεκρού αποκαλύπτεται: είναι ο Σάντι, ο πρώην αγαπημένος της Φρίντα. Η αστυνομία αναζητά τη Φρίντα, τη βρίσκει, την ανακρίνει και τη θεωρεί ύποπτη για τον φόνο του πρώην αγαπημένου της.

Καθώς η Φρίντα σκέφτεται το παρελθόν της με τον Σάντι και το τι μπορεί να συνέβη, ο κλοιός γύρω της στενεύει, οι επιθεωρητές της αστυνομίας θέλουν να τη φυλακίσουν ως ένοχη και η Φρίντα ασφυκτιά σε ένα πολλαπλό αδιέξοδο. Τότε αποφασίζει να το σκάσει.

Περιπλανώμενη σε περιοχές που αγνοούσε και συναναστρεφόμενη με ανθρώπους που είναι μακριά από τον δικό της κοινωνικό κύκλο, η Φρίντα πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια της, να βάλει στην άκρη τη λύπη της για τον Σάντι, και βήμα το βήμα να βρει ποιος σκότωσε τον Σάντι και θέλησε να την παγιδέψει. Κι ενώ η αστυνομία την κυνηγά, θεωρώντας σίγουρη την ενοχή της Φρίντα μετά τη φυγή της, η Φρίντα μπαίνει σε ένα επικίνδυνο σκηνικό με τον δολοφόνο να βρίσκεται πιο κοντά της απ’ όσο η ίδια πιστεύει…

Το αστυνομικό μυθιστόρημα των Nicci French, πέμπτο κατά σειρά με πρωταγωνίστρια την ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν, ακολουθεί, όπως είναι λογικό, τη συνταγή και το ύφος των προηγούμενων βιβλίων. Γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, δομημένο σε κεφάλαια εν είδει σκηνών, οι Nicci French εισχωρούν ακόμα πιο βαθιά στις ψυχές των χαρακτήρων τους, προσφέροντας στους αναγνώστες μια ρεαλιστική οπτική στα σκοτεινά σημεία της ψυχής των ηρώων.

Μολονότι από άποψη πλοκής το συγκεκριμένο βιβλίο της σειράς το θεωρώ υποδεέστερο από τα υπόλοιπα, ωστόσο εξακολουθεί να διαθέτει εκείνα τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν από τα καλύτερα βιβλία μεταφρασμένης αστυνομικής λογοτεχνίας.