Σαπίλα

Στο μαγευτικό τοπίο της Ριμπέιρα Σάκρα, στη Γαλικία, ο Άλβαρο σκοτώνεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Όταν ο Μανουέλ, ο σύζυγός του, πηγαίνει εκεί για ν’ αναγνωρίσει το πτώμα και να παραστεί στην κηδεία του, ανακαλύπτει ότι οι έρευνες γύρω από τον θάνατό του έχουν ήδη κλείσει. Η αδιάφορη και παγερή στάση της πανίσχυρης οικογένειας του Άλβαρο τον κάνει να θέλει να το βάλει στα πόδια, αλλά οι κατηγορίες περί ατιμωρησίας που αφήνει να υπονοηθούν για την οικογένεια ο Νογκέιρα, ένας απόστρατος αστυνομικός, και η υποψία πως αυτός δεν είναι ο μοναδικός θάνατος στον περίγυρο του Άλβαρο που έχει μασκαρευτεί ως ατύχημα τον συγκρατούν. Ο Λούκας, ένας ιερέας, παιδικός φίλος του Άλβαρο, συνεργάζεται με τον Μανουέλ και τον Νογκέιρα στην ανασύσταση της κρυφής ζωής εκείνου που νόμιζαν ότι γνώριζαν καλά.

Σε ένα μέρος όπου επικρατούν βαθιά ριζωμένες δοξασίες και συνήθειες, στο οποίο η λογική δυσκολεύεται να επικρατήσει, εκεί όπου οι αριστοκράτες ζουν οχυρωμένοι στα προνόμιά τους, οι τρεις άντρες ξεκινούν την αναζήτηση του τι πραγματικά συνέβη τόσο στο παρόν του μυθιστορήματος όσο και πολλά χρόνια πριν, και σταδιακά, ψηφίδα ψηφίδα, η αλήθεια αρχίζει να αποκαλύπτεται.

Όλοι γνωρίζουν, αλλά σιωπούν. Όλοι προστατεύουν κάποιον, όλοι δρουν υστερόβουλα. Καλά κρυμμένα μυστικά, θαμμένα για πολλά χρόνια, έρχονται στο φως, σαπίλα βγαίνει στην επιφάνια. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται στους αριστοκρατικούς κύκλους. Διότι για τους αριστοκράτες ισχύουν άλλοι νόμοι και κατέχουν προνόμια που τους προστατεύουν από καθετί «θνητό».

Η απρόσμενη φιλία των τριών ανδρών, που εκ πρώτης όψεως τίποτα δεν τους συνδέει, βοηθά τον Μανουέλ να περιηγηθεί ανάμεσα στην αγάπη του για τον νεκρό σύζυγό του και στην πικρή συνειδητοποίηση ότι τόσο καιρό ζούσε στον μικρόκοσμό του, αυτόν του επιτυχημένου συγγραφέα, αγνοώντας την πραγματικότητα.

Ομοφυλοφιλία, παιδική κακοποίηση, εκβιασμοί, ναρκωτικά. Μίσος, εκμετάλλευση, κρυφές ζωές. Όλα τα παραπάνω πραγματεύεται η  Ντολόρες Ρεντόντο στο μυθιστόρημά της «Όλα αυτά θα σ’ τα δώσω». Ένα μυθιστόρημα ατμοσφαιρικό, καθηλωτικό, που κόβει την ανάσα, και γεμάτο ανατροπές. Με την αγωνία να κορυφώνεται σε κάθε γύρισμα της σελίδας.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση της Ειρήνης Οικονόμου.