Μια σειρά βιβλίων για τις νεανικές περιπέτειες του Έντγκαρ Άλλαν Πόε είναι σίγουρα μια πρωτότυπη όσο και ιντριγκαδόρικη ιδέα –δεν γνωρίζω να υπάρχει κάτι σχετικό στη διεθνή βιβλιογραφία– πόσο μάλλον όταν εμφανίζεται στη δική μας, νεόκοπη ακόμη, σκηνή της φανταστικής λογοτεχνίας. Αυτό όμως είναι το εγχείρημα που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η Αγγελική Ράδου –που διαθέτει προϋπηρεσία στη δημοσιογραφία και την ειδική αρθρογραφία– με το πρώτο της βιβλίο «Οι σκοτεινές ιστορίες του νεαρού Πόε. Το μυστικό του θαμμένου φορέματος» να αποτελεί ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο και απολαυστικό μυθιστόρημα.

Σύμφωνα με την υπόθεση, λοιπόν, βρίσκουμε τον μικρό Έντγκαρ Πόε οικότροφο στο Μέινορ Χάουζ, ένα ιδιωτικό σχολείο στα περίχωρα του Λονδίνου. Ο Πόε έχει χάσει τους γονείς του σε μικρή ηλικία, αφού ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια και η μητέρα του πέθανε από φυματίωση. Το εύπορο ζευγάρι των Τζων και Φράνσις Άλλαν τον έχει υιοθετήσει και, ταξιδεύοντας από τη Βοστόνη της Αμερικής στην Αγγλία, του παρέχει τα πρώτα του εφόδια στην εκπαίδευση. Σε αυτό το παλιό, γοτθικό σχεδόν σχολείο, με την περίεργη αρχιτεκτονική και τον αυστηρό διευθυντή, τον κύριο Μπράνσμπι, ο Έντγκαρ περνάει τον καιρό του με αναμνήσεις από το παρελθόν, που δεν ήταν και τόσο καλό μαζί του, αλλά και ανακαλύπτοντας σταδιακά την ιδιαίτερη κλίση του, το γράψιμο και την αφήγηση σκοτεινών, ατμοσφαιρικών ιστοριών, με τις οποίες κερδίζει την προσοχή των υπόλοιπων συμμαθητών του.

Ένα βράδυ, όμως, ένας καινούριος μαθητής που ο Έντγκαρ βλέπει για πρώτη φορά θα του χτυπήσει την πόρτα για να του διηγηθεί τη δική του ιστορία και να του ζητήσει μια χάρη. Ενώ μερικές μέρες αργότερα μια βόλτα στο παζάρι του χωριού θα φέρει τον μικρό Πόε και τον φίλο του Γουίλιαμ μπροστά σε ένα φρικτό έγκλημα – η δεκάχρονη Βερενίκη κρέμεται νεκρή από ένα δένδρο. Το τρομερό φονικό θα συγκλονίσει τον Έντγκαρ που δεν θα μπορέσει να μείνει άπραγος μπροστά σε τέτοιο κακό. Έτσι, μαζί με τους δύο φίλους του αλλά και το περίεργο κορίτσι με το μαύρο κοράκι που γνώρισε στο παζάρι, θα αποφασίσουν να λύσουν το μυστήριο. Αυτό θα τους οδηγήσει στην Γειτονιά της Καταχνιάς, στο σπίτι του μάγου Άλιστερ και της νάνου υπηρέτριάς του, και τελικά στην έπαυλη του θανόντος κοριτσιού, μπροστά σε ένα εκπληκτικό εύρημα.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, το μυθιστόρημα της Ράδου χαρακτηρίζεται από μία όμορφη γραφή, που ρέει φυσικά και αβίαστα, ενώ διαθέτει και μια έξυπνα δεμένη πλοκή που ξετυλίγεται σταδιακά κερδίζοντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η συγγραφέας έχει δουλέψει την ιστορία της ώστε να είναι αρκούντως σύνθετη και πλούσια, όχι όμως πολύ δύσκολη και πολύπλοκη, αφού το βιβλίο απευθύνεται καταρχήν σε έφηβους και νέους αναγνώστες, ενώ διαθέτει και εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ώστε να διαβάζεται με ενδιαφέρον και από μεγαλύτερους.

Ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά το βιβλίο ξεχωριστό, κατά τη γνώμη μας, είναι και η επιτυχημένη διείσδυση στον εσωτερικό κόσμο του μικρού Έντγκαρ Πόε. Η συγγραφέας παρουσιάζει με πειστικό τρόπο όλα τα πρόσωπα του βιβλίου αλλά αντιμετωπίζει ιδιαίτερα τον ήρωά της ως ένα φυσιολογικό, ρεαλιστικό και ζωντανό πρόσωπο, που οι σκέψεις και οι διαθέσεις του έχουν συγκεκριμένα κίνητρα και ακολουθούν μια αληθοφανή ψυχολογία – γενικά πιστή στη βιογραφία του συγγραφέα.

Με επιτυχημένο τρόπο το βιβλίο διαθέτει αρκετά ευρήματα και εμβόλιμες χιουμοριστικές σκηνές. Γενικά, υπάρχει ένας ευτυχής συνδυασμός του μυστηριώδους και του τρομερού στοιχείου μαζί με την ανάλαφρη χάρη και την αυθόρμητη συμπεριφορά της παιδικής ηλικίας. Η Αγγελική Ράδου καταφέρνει με την αφήγησή της να αποπνεύσει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες και παράξενες ατμόσφαιρες, χωρίς όμως να ξεχνά τον κοινωνικό περίγυρο, τα χαρακτηριστικά της καθημερινότητας και τα πραγματικά προβλήματα της ζωής.

Καταλήγοντας, θα λέγαμε ότι «Οι σκοτεινές ιστορίες του νεαρού Πόε. Το μυστικό του θαμμένου φορέματος» αποτέλεσε για εμάς ένα πολύ ευχάριστο αναγνωστικό διάλειμμα που συστήνεται ανεπιφύλακτα σε νέους αλλά και πιο ώριμους αναγνώστες. Προσωπικά μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, αρκετές για να περιμένουμε με ενδιαφέρον και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς.