Όταν οι ήρωες των Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και Μορίς Λεμπλάν ήταν μικροί

Πολύ πριν γίνει ένα από τα πρόσωπα στις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς», η Αϊρίν Άντλερ ήταν ένα έξυπνο, περίεργο και ατίθασο δωδεκάχρονο κορίτσι. Αγαπούσε πολύ το γράψιμο κι έτσι αποφάσισε να διηγηθεί σε μια σειρά από βιβλία τα απίστευτα μυστήρια που έλυσε μαζί με τους φίλους της Σέρλοκ Χολμς και Αρσέν Λουπέν.

Τρεις μυθιστορηματικοί ήρωες συναντιούνται για πρώτη φορά στη νέα σειρά της παιδικής λογοτεχνίας του Μίνωα, με γενικό τίτλο «Σέρλοκ, Λουπέν κι εγώ», η οποία απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών και πάνω, αλλά διαβάζεται άνετα από τους λάτρεις της περιπέτειας, του μυστηρίου και της εξιχνίασης εγκλημάτων κάθε ηλικίας, και αφηγείται την παιδική ηλικία των ηρώων των Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και Μορίς Λεμπλάν.

Στη δεύτερη περιπέτειά τους, με υπότιτλο «Η τελευταία πράξη στο θέατρο της όπερας», οι τρεις φίλοι συναντιούνται στο Λονδίνο. Η Αϊρίν, ο Σέρλοκ και ο Λουπέν έχουν δώσει ραντεβού στο Σάκλετον Κόφι Χάους, στον αριθμό 11 της οδού Κάρναμπι, μια Δευτέρα πρωί.
Ο Λουπέν όμως δεν εμφανίζεται. Τι έχει συμβεί;
Ο πατέρας του συλλαμβάνεται, κατηγορούμενος για ληστεία και για τη δολοφονία του Αλφρέντο Σάντι, γραμματέα του διάσημου συνθέτη Τζουζέπε Μπαρτσίνι. Τα παιδιά ξεκινούν μια έρευνα για να απαλλάξουν τον πατέρα του Λουπέν από την κατηγορία.
Η διάσωση της σπουδαίας σοπράνο Οφηλίας Μέριντιου στην κακόφημη συνοικία του Μπέθναλ Γκριν είναι μόνο η αρχή μιας σειράς γεγονότων που θα οδηγήσουν τον Σέρλοκ και τους φίλους του στην αποκάλυψη του πραγματικού ενόχου.

Παρακολουθήσεις, καταδιώξεις σε κακόφημες συνοικίες, διαρρήξεις, κρυφτό και αγωνία βρίσκονται προ των πυλών και οι αναγνώστες βυθίζονται σε μια ακόμα περιπέτεια μυστηρίου και αγωνίας που κόβει την ανάσα. Θα φέρουν εις πέρας για άλλη μια φορά με επιτυχία την αποστολή τους οι τρεις φίλοι;

Τρία ξεχωριστά παιδιά, τρεις αχώριστοι φίλοι. Τρία μυαλά που θα σημαδέψουν την ιστορία του εγκλήματος. Μια σειρά από περιπέτειες στην κόψη του ξυραφιού.

Η έκδοση του βιβλίου είναι σκληρόδετη και ιδιαίτερα καλαίσθητη, οι σελίδες του αποπνέουν μυρωδιά μυστηρίου, ενώ περιέχει μια εξαιρετική και πλούσια εικονογράφηση, που ζωντανεύει την ιστορία. Η εξαιρετική μετάφραση ανήκει στην Ελένη Τουλούπη.