Εικονογράφηση: Έφη Λαδά

Υπάρχει μια πραγματικότητα που αντιλαμβανόμαστε και αποτελεί την οπτική μας για τον κόσμο. Οι εμπειρίες, οι συναναστροφές, η κοινωνική επιρροή, τα συναισθήματα, οι σκέψεις, διαμορφώνουν την πραγματικότητα και τον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε. Και τις περισσότερες φορές ενεργούμε με βάση αυτό το πρίσμα, χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε ότι μπορεί να υπάρχουν και άνθρωποι που βιώνουν αληθινά δύσκολες καταστάσεις.

Η Φένια, η ηρωίδα του βιβλίου της Γιώτας Αλεξάνδρου το οποίο πήρε τον έπαινο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς το 2012, είναι η αγαπημένη των ήχων. Και όχι μόνο, καθώς υπάρχει και μια ιδιαίτερη σύνδεση με τις μυρωδιές, τις επιφάνειες, τις γεύσεις. Αναγνωρίζει τα λουλούδια από το άρωμά τους, τα πρόσωπα από τους ήχους και τη χροιά της φωνής τους, τα πράγματα από την αίσθηση που αφήνουν όταν τα ακουμπά.

Τα παιδιά στο σχολείο την πειράζουν και γελούν μαζί της. Ώσπου η δασκάλα τούς ζητά να παίξουν ένα παιχνίδι: θα προσπαθήσουν να καταλάβουν τι υπάρχει γύρω τους χωρίς να βλέπουν. Και τότε για πρώτη φορά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο όπως τον αντιλαμβάνεται η χαμογελαστή Φένια.

Το βιβλίο της Γιώτας Αλεξάνδρου με την εξαίρετη εικονογράφηση της Έφης Λαδά, καταπιάνεται μ’ ένα ιδιαίτερο θέμα. Με μοναδικό αφηγηματικό τρόπο, ιδανικά συνδυασμένο με τις εικόνες, η Γιώτα Αλεξάνδρου μάς παρουσιάζει μια ιστορία για ένα κορίτσι που έχει ιδιαίτερες ικανότητες και που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με χαμόγελο. Για έναν κόσμο που δεν είναι ο συνηθισμένος και γι’ αυτό είναι ξεχωριστός, ανθεκτικός και ελπιδοφόρος.

Μια ιστορία που συγκινεί, αλλά κυρίως δείχνει στα παιδιά –και σε όλους τους ενήλικες– ότι μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες, όταν όμως τις αντιμετωπίζουμε στοργικά κάτι καλύτερο μπορεί να έρθει, κι ότι ο μικρόκοσμός μας δεν αποτελεί παρά έναν κόκκο άμμου στη χαώδη αμμουδιά του κόσμου. Γιατί αν σαν κόκκος κοιτάς τους άλλους κόκκους άμμου, τότε δεν υπάρχει ελπίδα. Αν όμως κοιτάς τη θάλασσα, τότε όλα μπορούν να συμβούν.

Η Γιώτα Αλεξάνδρου αγαπούσε από παιδί τις ιστορίες. Γι’ αυτό σκαρφιζόταν παραμύθια που ζωντάνευαν με αυτοσχέδιες κούκλες για τους φίλους της στη γειτονιά. Μεγαλώνοντας, αποφοίτησε πρώτη, με άριστα, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο του Exeter της Αγγλίας, έμαθε πώς να λέει ιστορίες μέσα από το δράμα και το θέατρο. Παρακολούθησε, επίσης, σεμινάρια κουκλοθεάτρου και θεάτρου σκιών, μουσικοκινητικής αγωγής και αφήγησης παραμυθιών. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως ηθοποιός και ως υπεύθυνη θεατρικής αγωγής σε δημοτικά σχολεία καθώς και ως εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σήμερα, υπηρετεί ως νηπιαγωγός στη δημόσια εκπαίδευση. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και της SCBWI Greece (Society of Children’s Book Writers and Illustrators). Για το παραμύθι «Ο Αλέκος στη Χώρα των Παθημάτων» τιμήθηκε με τον Α΄ Έπαινο Παραμυθιού από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου το 2013. Για την ιστορία «Φένια, η αγαπημένη των ήχων» τιμήθηκε με Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2012. Για το παραμύθι «Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών» τιμήθηκε με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2008.

Η Έφη Λαδά γεννήθηκε στην Κλειτορία Αχαΐας στις 23-11-1959. Σπούδασε το σχέδιο και το χρώμα στο Εργαστήρι του ζωγράφου Γιώργου Βογιατζή. Έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής. Το παιδικό βιβλίο όμως ήταν αυτό που την ενδιέφερε περισσότερο και από το 1991 και μετά ασχολείται αποκλειστικά με αυτό. Έχει κάνει εικονογράφηση για πάνω από 40 βιβλία. Το 1998 έλαβε μέρος, ως εικονογράφος, στη 15η Mostra internationale d’ illustrazione per l’ infanzia στο Sarmede της Ιταλίας. Το 2004 έλαβε μέρος στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στη Bologna. Το 2005 πραγματοποίησε έκθεση ζωγραφικής στην Τεχνόπολη με τίτλο «Παραμυθοπινελιές, Μια φορά κι έναν καιρό στην Αθήνα», και τον ίδιο χρόνο έκανε τη σκηνογραφία για τη μουσική παράσταση του ιρλανδέζικου παραμυθιού «Ο κούκος των Χριστουγέννων» που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο της «Τα γενέθλια της Ινφάντα» (εκδ. Πατάκη) μεταφράστηκε στα ιταλικά και στα κορεατικά. Το 2006 το βιβλίο της «Κυριακές στο πάρκο» προτάθηκε για το Κρατικό Βραβείο. Το 2009 απέσπασε το Βραβείο Εικονογράφησης από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ (Κύκλος Παιδικού Βιβλίου), για το βιβλίο «Η βροχή των αστεριών».