Ο γνωστός Βρετανός συγγραφέας και σεναριογράφος Νικ Χόρνμπυ (πρόσφατα είδαμε την ταινία «Mια κάποια εκπαίδευση», σε δικό του σενάριο) σε μια ακόμη απολαυστική δημιουργία του, αυτή τη φορά για εφήβους.
Ο 16χρονος Σαμ ζει με την περίπου κατά 16 χρόνια μεγαλύτερη μητέρα του και όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά. Σχολείο, προοπτικές για σπουδές στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, ικανοποιητικό επίπεδο ζωής και, κυρίως, σκέιτμπορντ. Το πάθος του. Οι άνθρωποι χωρίζονται στους μυημένους και τους αμύητους στην τετράτροχη σανίδα. Πνευματικός του πατέρας (μια και ο φυσικός του πατέρας ζει χώρια και αποδεικνύεται μάλλον ανεπαρκής στο ρόλο του) είναι ο Τόνι Χοκ, ο διάσημος σκέιτερ του οποίου την αυτοβιογραφία ο Σαμ γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά. Οι διάλογοι του Σαμ με τον Τόνι είναι καθημερινοί. Ο Σαμ μιλάει κι ο Τόνι απαντάει από τον τοίχο του δωματίου του. Από την αφίσα που τον εικονίζει. Απαντά με ατάκες που ο Σαμ έχει απομνημονεύσει από το βιβλίο. Ο έρωτας έρχεται να ταράξει τα ήρεμα νερά της καθημερινότητας. Η πραγματική θαλασσοταραχή όμως έρχεται όταν η Άλις, η αγαπημένη του, μένει έγκυος και αποφασίζει να κρατήσει το παιδί. Η μάνα του Σαμ θα μείνει και η ίδια έγκυος από τον καινούργιο της φίλο κι έτσι μάνα και γιος θα βρεθούν να γίνονται γονείς ταυτόχρονα.
Στην αρχή ίσως ξαφνιάζεται ο Έλληνας αναγνώστης. Ποιοι γονείς θα άφηναν τα παιδιά τους να γίνουν γονείς στα 16 τους; Η Βρετανία, όμως, όπως μαθαίνει ο Σαμ ψάχνοντας στο Ίντερνετ, είναι από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό εφήβων γονιών. Πολύ απέχει όμως από το να αφορά το βιβλίο αυτό μόνο τους Βρετανούς εφήβους. Η «Πίκρα» είναι μια ανατομία του σύγχρονου εφήβου και της σύγχρονης οικογένειας. Με χιούμορ και τρυφερότητα απέναντι στους σαστισμένους ήρωές του, ο συγγραφέας αναδεικνύει τη μεταμοντέρνα συνθήκη της οικογενειακής ζωής χωρίς να ηθικολογεί ή να εξιδανικεύει. Ρόλοι θολοί. Η μάνα γίνεται δεύτερη φορά μάνα και γιαγιά ταυτόχρονα. Ο γιος γίνεται αδερφός και πατέρας. Και ο Σαμ μνημονεύει κάποια στιγμή έναν συμμαθητή του που κατέληξε να ζει με άγνωστους ανθρώπους γιατί η μαμά του χώρισε και τον άφησε με τον παλιό της φίλο και τα παιδιά του. «Το σπίτι οφείλει να είναι ένα μέρος με γνωστούς ανθρώπους», σκέφτεται ο Σαμ καθώς προσπαθεί να βάλει σε τάξη τις χαοτικές καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω του και στη ζωή του.
Οι δυο έφηβοι, η Άλις και ο Σαμ, θα αναγκαστούν να περάσουν σαν αστραπή από την εφηβική στην ενήλικη ζωή χωρίς ωστόσο να καταστρέψουν τις ζωές τους. Τελικά ένα ζοφερό μέλλον είναι λιγότερο ζοφερό όταν γίνεται παρόν. Γιατί τα συναισθήματα δεν είναι μονοδιάστατα. Κι αν η πυρηνική οικογένεια είναι είδος προς εξαφάνιση, στον πολύπλοκο νέο κόσμο μπορείς να συνάψεις ουσιαστικούς δεσμούς και να βρεις το δρόμο σου στο λαβύρινθο των σύγχρονων διευρυμένων (έως ξεχειλωμένων) οικογενειών.
Η συναρπαστική αφήγηση και η θαυμάσια μετάφραση της έμπειρης στην εφηβική λογοτεχνία Χαράς Γιαννακοπούλου κάνουν τον αναγνώστη να μην μπορεί να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια. Ένα βιβλίο που δεν το ξεχνάς.
Ο Νικ Χόρνμπυ είναι συγγραφέας των μπεστ σέλλερ «High Fidelity», «Για ένα αγόρι», «Πώς να είσαι καλός», «Η κάθοδος των τεσσάρων» και «Συνομιλώντας με έναν άγγελο». Έχει γράψει επίσης το «Ο πυρετός της μπάλας», το «31 Songs» και το «The complete polysyllabic spree». Έχει βραβευτεί πολλές φορές. Ζει στο Βόρειο Λονδίνο. Αυτό είναι το πρώτο του μυθιστόρημα για νέους.