Εγκλήματα και φαντάσματα

Τα μυθιστορήματα μυστηρίου ανήκουν σε ένα απαιτητικό είδος, καθώς όλη η απόλαυση της ανάγνωσης πηγάζει από το σασπένς και τις συνεχείς ανατροπές και όχι από την ανάπτυξη των χαρακτήρων. Η Ίρσα Σιγκουρδαντότιρ γνωρίζει πολύ καλά πώς να διαχειρίζεται αυτά τα στοιχεία, γι’ αυτό και θεωρείται ένα από τα νέα σημαντικά ονόματα στο είδος αυτό.

Η ιστορία τοποθετείται στην Ισλανδία -πατρίδα της συγγραφέως-, και ξεκινάει όταν μια δικηγόρος, η Θόρα, καλείται από τον πελάτη της, τον Γιόνας, στο new age θέρετρό του για να τον βοηθήσει σε μια περίεργη υπόθεση: θέλει να ανακαλύψει γιατί οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες τού απέκρυψαν την ύπαρξη φαντασμάτων. Η Θόρα αδυνατεί να αντιμετωπίσει την υπόθεση σοβαρά, αλλά πηγαίνει στο ξενοδοχεία κι εκεί βρίσκεται αντιμέτωπη με δολοφονίες. Αρχικά δολοφονείται η αρχιτέκτονας που είχε αναλάβει την ανακαίνιση του χώρου κι έπειτα ο ειδικός στην αύρα. Παράλληλα, όλοι οι ντόπιοι πιστεύουν ότι το μέρος είναι καταραμένο, γι’ αυτό εμφανίζονται και τα φαντάσματα. Το χειρότερο είναι ότι η αστυνομία θεωρεί ύποπτο για τους φόνους τον Γιόνας. Η Θόρα αρχίζει να σκαλίζει την υπόθεση και ανακαλύπτει ότι υπάρχουν πολλοί ύποπτοι ανάμεσα στους επισκέπτες και τους κατοίκους της περιοχής: οι πρώην ιδιοκτήτες της φάρμας με την περίεργη ιστορία, ένας ηλικιωμένος πρώην δήμαρχος με ναζιστικό παρελθόν, η γυναίκα του εραστή της αρχιτέκτονος. Τα πράγματα μπλέκονται περισσότερο όταν ανακαλύπτεται μια υπόγεια αποθήκη με σκελετούς ζώων και ενός…μικρού κοριτσιού.

Η ιστορία είναι δοσμένη μέσα από την τριτοπρόσωπη αφήγηση και με πολύ γρήγορο ρυθμό. Έχει όλα τα στοιχεία μιας καλής ιστορίας θρίλερ: φόνοι που, φαινομενικά, δεν συνδέονται μεταξύ τους, μυστικά του παρελθόντος που έρχονται στην επιφάνεια και μια μεγάλη λίστα υπόπτων. Ιδιαίτερα σε αυτό το τελευταίο στοιχείο, η Σιγκουρδαντότιρ πλησιάζει την Αγκάθα Κρίστι: όλοι οι ύποπτοι έχουν λόγο και θα μπορούσαν να είχαν κάνει τους φόνους, αλλά κάποιος πρέπει να κοιτάζει και προς αυτούς που δεν φαίνονται και τόσο ύποπτοι.

Εκτός από την υπόθεση των δολοφονιών υπάρχει και το ζήτημα των φαντασμάτων. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι υπάρχουν, ακόμα και η Θόρα αρχίζει να εξετάζει αυτή την πιθανότητα, ιδιαίτερα όσο σκαλίζει την ιστορία των αρχικών ιδιοκτητών της φάρμας. Η συγγραφέας πλέκει αριστοτεχνικά αυτές τις δυο ιστορίες συνδυάζοντας το κλασικό μυστήριο με θρύλους της πατρίδας της, μιας χώρας ιδιαίτερα πλούσιας σε μύθους και δοξασίες.