Ιστορίες  με φόντο το σκοτάδι…

Ο Χαρούκι Μουρακάμι θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Ιάπωνες συγγραφείς. Το πρώτο του μυθιστόρημα, “Hear the Wind Sing”, εκδόθηκε το 1979 στα ιαπωνικά και το 1987 στα αγγλικά. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα “Pinball, 1973”, ”A Wild Sheep Chase”, “Hard-boiled Wonderland and The End of the World”, και αρκετά διηγήματα. Ωστόσο, η εμπορική επιτυχία ήρθε με το μυθιστόρημά του, “Norwegian Wood” («Νορβηγικό δάσος» – εκδόθηκε στα αγγλικά το 2000), το οποίο πούλησε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και έπειτα μεταφέρθηκε και στην οθόνη. Εξίσου μεγάλη επιτυχία γνώρισε και το μυθιστόρημα του,  “1Q84” (χαρακτηρίστηκε ως το magnus opus του), που εκδόθηκε στα αγγλικά το 2011. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Franz Kafka  (2006) και Jerusalem (2009), καθώς και με το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Ιαπωνίας, το Yomiury. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Πολλά από τα μυθιστορήματά του έχουν μουσικά θέματα και τίτλους τραγουδιών, π.χ το «Νορβηγικό δάσος» έχει πάρει τον τίτλο του από το “Norwegian Wood” των Beatles.

Αυτό διαφαίνεται και στο μυθιστόρημά του «Τις μικρές ώρες» (τίτλος πρωτοτύπου στα αγγλικά: “After Dark”, 2008), όπου ένας από τους πρωταγωνιστές, ο Τακαχάσι, είναι τρομπονίστας τζαζ. Το μυθιστόρημα αυτό αποτελείται από 21 κεφάλαια με το πρώτο κεφάλαιο να ξεκινά στις 11:56 μ.μ. και το τελευταίο στις 6:52 π.μ., που σημαίνει ότι οι ιστορίες που αφηγείται ο συγγραφέας διαδραματίζονται από τις 11:56 μ.μ. της μιας ημέρας μέχρι τις 6:52 π.μ., της επόμενης παρουσιάζοντάς μας τη νυχτερινή όψη της πόλης και των ανθρώπων της. Οι ήρωες του βιβλίου του αγαπούν τη νύχτα, και τους αρέσει ή να δημιουργούν ή το αντίθετο, να βλάπτουν τους άλλους ή τον εαυτό τους με φόντο το σκοτάδι. Ο τρομπονίστας τζαζ Τακαχάσι, ο οποίος τις ώρες αυτές κάνει πρόβες, δυο αδερφές εκ διαμέτρου αντίθετες, η Μάρι, μια σεμνή και διαρκώς σκεπτική φοιτήτρια που για τους δικούς της προσωπικούς λόγους περνά όλο το βράδυ μέχρι το πρωί στους δρόμους και στα καφέ της πόλης, και η Έρι, που είναι μοντέλο αλλά τους δυο τελευταίους μήνες πέφτει σε λήθαργο για αδιευκρίνιστους λόγους… ο οποίος ταυτίζεται με τη λήθη. Επίσης, η ιδιοκτήτρια ενός «ερωτικού» ξενοδοχείου εμπλέκεται στην ιστορία ξυλοδαρμού μιας Κινέζας ιερόδουλης και εμπλέκει με έναν περίεργο τρόπο στην ιστορία αυτή και τη Μάρι. Όλοι οι ήρωές του περιπλανώνται στην πόλη τις νυχτερινές και μικρές ώρες και βρίσκονται να συνδέονται οι ιστορίες τους με έναν περίεργο τρόπο, με μυστικά και ανάγκες.

Βασικό χαρακτηριστικό της αφήγησης του Χαρούκι Μουρακάμι είναι η περιγραφή με χρήση εξαιρετικών λεπτομερειών, που όμως δεν περισσεύουν αλλά εξυπηρετούν την αφήγηση, και η μοναδική διεισδυτική ικανότητά του στην απόδοση των χαρακτηριστικών των προσώπων. Μας περιγράφει τη νυχτερινή όψη της πόλης, τα κτίρια, τους ανθρώπους και έπειτα εστιάζει στους ήρωές του περιγράφοντας την κάθε τους κίνηση και σκέψη, ως παντογνώστης αφηγητής, και προσφέροντάς μας μια πλήρη εικόνα των προσώπων. Ο αναγνώστης παρασύρεται από τον συγγραφέα και καθηλώνεται διαβάζοντας απνευστί το βιβλίο, νιώθοντας ότι και ο ίδιος περιπλανάται στη νυχτερινή πόλη μαζί με τους ήρωές του, ελπίζοντας να μην ξημερώσει…