«Δεν εντυπωσιαστήκατε; Ετοιμαστείτε για μια φιλοσοφική βόμβα: επειδή το φως κινείται με πεπερασμένη ταχύτητα, πάντα θα ατενίζουμε το παρελθόν. Καθώς διαβάζετε αυτό το βιβλίο, σε απόσταση τριάντα εκατοστών από τα μάτια σας, το βλέπετε όπως ήταν πριν από περίπου ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου» (σελ. 22)

Ο Αμερικανός καθηγητής Φυσικής και συγγραφέας David (Dave) M. Goldberg είναι ερευνητής στη θεωρητική και παρατηρησιακή κοσμολογία και ειδικευμένος στην αστροφυσική, κυρίως στα πεδία των βαρυτικών φακών. Το 1996 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης με σπουδές στην Αστρονομία και στη Φυσική, το 1998 πήρε το μεταπτυχιακό του στην Αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 2000 απέκτησε το διδακτορικό του στην Αστροφυσική από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Την περίοδο 2000-2001 έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές ως Gibbs Lecturer στο Πανεπιστήμιο Γέιλ του Κονέκτικατ. Διατελεί αναπληρωτής διευθυντής στο Τμήμα Προπτυχιακών Σπουδών Φυσικής και αναπληρωτής κοσμήτορας στην Έρευνα και στη Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ. Έχει δώσει πολλές ομιλίες σε σεμινάρια και σε συνέδρια καθώς επίσης και συνεντεύξεις. Πλήθος επιστημονικών άρθρων, μελετών και εργασιών του έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες. Έχει γράψει άρθρα στο ηλεκτρονικό περιοδικό “Slate”  και έχει εμφανιστεί στην εκπομπή Studio 360 του ραδιοφωνικού σταθμού WNYC. Εκτός από το εν λόγω βιβλίο, έχει συγγράψει το “The Universe in the Rearview Mirror: How Hidden Symmetries Shape Reality” (2013). Ζει με τη γυναίκα του και την κόρη του στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια.

Ο Αμερικανός καθηγητής Φυσικής και συγγραφέας Jeff Blomquist σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Γουάιντενερ της Πενσιλβάνια, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2006. Το 2008 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ της Φιλαδέλφειας. Εργάζεται από το 2009 ως μηχανικός κατασκευής και σχεδιασμού στην Boeing Aerospace, και από το 2010 ως αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Γουάιντενερ. Διαμένει κι αυτός στη Φιλαδέλφεια.

Μπορώ να ταξιδέψω στο παρελθόν και να αγοράσω μετοχές της Microsoft; Υπάρχει περίπτωση να φταίει η κβαντομηχανική που χάνω συνεχώς πράγματα; Μπορούμε να φτιάξουμε μια ακτίνα συρρίκνωσης και να δημιουργήσουμε άτομα-μινιατούρες; Τι θα συμβεί αν πέσω μέσα σε μια μαύρη τρύπα; Η γάτα του Σρέντινγκερ είναι νεκρή ή ζωντανή; Υπάρχει κάποιο πιστό μου αντίγραφο κάπου αλλού στον χωροχρόνο; Μπορώ να φτιάξω έναν τηλεμεταφορέα όπως στο Σταρ Τρεκ; Πόσο γρήγορα τρέχει μια ακτίνα φωτός αν την κυνηγάω; Τελικά ο Θεός παίζει πράγματι ζάρια με το σύμπαν; Τι υπάρχει έξω από το σύμπαν; Τι συνέβη πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη; Τι θα μπορούσε να είναι η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια; Το βιβλίο απαντάει με σαφείς εξηγήσεις σε αυτά τα παράξενα και προκλητικά ερωτήματα και σε πολλά ακόμη, ενώ ο έκπληκτος αναγνώστης θα ανακαλύψει πώς θα επιβιώσει από τις μαύρες τρύπες, τα χρονικά παράδοξα και την κβαντική απροσδιοριστία. Οι συγγραφείς, υπέρμαχοι της θεμελιώδους σημασίας του επιστημονικού αλφαβητισμού, επιχειρούν με εξαιρετική μεταδοτικότητα και επικοινωνιακή δεξιοτεχνία, δίχως ίχνος αναφοράς σε μαθηματικές εξισώσεις, να προτρέψουν τον αναγνώστη να εκτιμήσει το μεγαλείο του υποβάθρου της σύγχρονης φυσικής και να του αποδείξουν ότι είναι όντως πρακτική και σίγουρα όχι δύσκολη και βαρετή. Κι ο απλός αναγνώστης με τη σειρά του θα ανταμειφθεί, αποκτώντας γνώσεις κλειδιά, σε θεματικές όπως η ειδική σχετικότητα, η κβαντική παραδοξότητα, η τυχαιότητα, το Καθιερωμένο Μοντέλο, το ταξίδι στον χρόνο, το διαστελλόμενο σύμπαν, η Μεγάλη Έκρηξη, η «ζώνη της Χρυσομαλλούσας», τα στοιχειώδη σωματίδια και οι μελλοντικές προκλήσεις της φυσικής.

Αυτό το βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης πάνω στη φυσική, την αστροφυσική, την αστρονομία και τη θεωρητική κοσμολογία αποτελείται από τις ευχαριστίες των δύο συγγραφέων, την εισαγωγή και τα εννέα κεφάλαια του έργου. Ακολουθεί μια λίστα βιβλίων περαιτέρω ανάγνωσης που μπορούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις του αναγνωστικού κοινού καθώς και τεχνικά αναγνώσματα περισσότερο ειδικευμένα, που προτείνονται στους προχωρημένους αναγνώστες για να εντρυφήσουν στα υπό μελέτη αντικείμενα, ενώ το έργο ολοκληρώνεται με το πολύ χρήσιμο ευρετήριο όρων, εννοιών και ονομάτων. Δεν πρέπει να παραλείψουμε τις κατατοπιστικές και επεξηγηματικές υποσέλιδες σημειώσεις (οι πιο αστείες που έχουν γραφτεί ποτέ σε βιβλίο φυσικής) που βοηθούν, πολλές φορές με την εύθυμη χροιά τους, τον αναγνώστη στην κατανόηση ορισμένων εννοιών. Οι χιουμοριστικές περιγραφές και ερωτήματα, οι απλοϊκές γελοιογραφίες, η απολαυστική εικονογράφηση, τα δεκάδες –γοητευτικά παράλογα, αλλά και διαφωτιστικά– σκίτσα και τα οξυδερκή λογοπαίγνια του Blomquist θα τα βρουν οι αναγνώστες ξεκαρδιστικά. Ο καθηγητής Τζ. Ρίτσαρντ Γκοτ χαρακτήρισε το βιβλίο απολαυστικό, και ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Τζόναθαν Γουάινερ το συνιστά ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να διασκεδάσουν λίγο περισσότερο σ’ αυτό το σύμπαν. Πάνω απ’ όλα, όμως, σύμφωνα με τους συγγραφείς, είναι ένα έργο αγάπης. Αγάπη για τη φυσική και τη διδασκαλία της και απόπειρα μετάφρασής της σε κάτι που θα μπορούσαν να το κατανοήσουν και να το απολαύσουν αναγνώστες κάθε επιπέδου, όσο αρχάριοι κι αν είναι στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Έτσι, ίσως, μέρος του αναγνωστικού κοινού όχι μόνο θα το βρει ενδιαφέρον και θα μάθει αρκετά για αυτό το θαυμαστό γνωστικό αντικείμενο, αλλά μπορεί και να ενασχοληθεί ως μια ευχάριστη ερασιτεχνική δραστηριότητα με αυτόν τον –άγνωστο για πολλούς– γενναίο νέο κόσμο.