Η όπερα ανάβει φωτιές

Για τον Καμιλλέρι τι νέο μπορεί να γράψει κάποιος; Τα περισσότερα έχουν γραφεί. Αξιοσημείωτο είναι πώς ένας άνθρωπος που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο γράψει γύρω στα εξήντα του χρόνια, παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό ιστορίες εξαιρετικής αφηγηματικής τεχνικής και ιδιαίτερης γλώσσας. Ο επιθεωρητής Σάλβο Μονταλμπάνο αποτελεί έναν από τους πιο πολυδιαβασμένους ήρωες αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Οι επαναστάσεις του πρώτου μισού του 19ου αιώνα δεν υφίσταντο πλέον ως οργανωμένες εξεγέρσεις, όμως, βραχυχρόνιες εξεγέρσεις με τοπικό χαρακτήρα δεν εξέλιπαν. Μια τέτοια αποτέλεσε και η αναφερόμενη στο έργο του Καμιλλέρι αναταραχή με αφορμή την όπερα «Ο ζυθοποιός του Πρέστον». Εδώ, λοιπόν, ο Καμιλλέρι καταπιάνεται μ’ ένα ιστορικό γεγονός, το ανέβασμα της όπερας με τον τίτλο «Ο ζυθοποιός του Πρέστον» του Λουίτζι Ρίτσι, στα εγκαίνια του θεάτρου της Καλτανισσέττα. Το ανέβασμα της λυρικής όπερας ήταν απόφαση του άρτι τοποθετημένου νομάρχη Μπορτούτζι, προκαλώντας αναταραχές, μηχανορραφίες και διαμάχες. Ο συγγραφέας υφαίνει γύρω από την απόφαση αυτή χαρακτήρες και τις προσωπικές ιστορίες τους, μέσα από τις οποίες διαφαίνεται όλη η ιδεολογική κατάσταση και ο συμπεριφορικός προσανατολισμός τόσο χρονικά –στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα–, όσο και τοπικά – στην ευρύτερη περιοχή της Σικελίας.

Ο Καμιλλέρι καταπιάνεται σε κάθε κεφάλαιο με έναν χαρακτήρα και τον καθοδηγεί με σκωπτικό τρόπο, ώστε να επιτελέσει τον ρόλο του στο καθολικό οικοδόμημα του εν λόγω μυθιστορήματος. Η απόφαση για το ανέβασμα της όπερας αποτελεί την αφετηρία για διάφορες ιλαρές –μέσα στο δράμα τους–  καταστάσεις και η φωτιά που έκαψε συθέμελα το θέατρο αποτελεί το επιστέγασμά τους. Φυσικά, δεν μπορούσε να λείπει, ίσως, το πιο ενδιαφέρον ταλέντο του Σικελού συγγραφέα: η μαεστρία με την οποία σκιαγραφεί τις προσωπικότητες των χαρακτήρων, ο τρόπος με τον οποίο κινεί τα πρόσωπα, σαν μαριονέτες-τμήματα ενός έργου. Και μολονότι δεν βρίθει από τοπικές απεικονίσεις και ιστορικές αναφορές, είναι διάχυτη καθ’ όλο το μυθιστόρημα, η εικόνα της περιόδου και της περιοχής.