Στους δρόμους του Λ.Α

Ο Ρέιμοντ Τσάντλερ γεννήθηκε στο Σικάγο το 1888 και μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αγγλία στα δώδεκά του. Φοίτησε στο Κολέγιο Ντάλγουιτς, όπως και μερικοί από τους πιο διάσημους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Επιστρέφοντας στην Aμερική το 1912, εγκαταστάθηκε στην Kαλιφόρνια, έκανε διάφορες δουλειές και αργότερα παντρεύτηκε. Στη διάρκεια του οικονομικού κραχ άρχισε να ασχολείται σοβαρά με το γράψιμο και η πρώτη δημοσίευση διηγήματός του έγινε από το αστυνομικό περιοδικό Black Mask το 1933, ενώ έξι χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημά του.

Στο βιβλίο του αυτό, με τον τίτλο «Ο μεγάλος ύπνος», ένας πάμπλουτος στρατηγός ονόματι Σέργουντ, σε προχωρημένη ηλικία και με δύο ατίθασες κόρες στην επικίνδυνη ηλικία των είκοσι, ζει στο Λος Άντζελες, περίπου την εποχή της ποτοαπαγόρευσης και προσλαμβάνει έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, τον Φίλιπ Μάρλοου. Έχει παραλάβει ένα γράμμα το οποίο τον ενημερώνει για το χρέος της μεγάλης κόρης του, Κάρμεν, στο καζίνο της περιοχής. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και η γυμνή φωτογράφηση της μικρής του κόρης,  Βίβιαν, όπως επίσης και η εξαφάνιση του άνδρα της Κάρμεν, Ρίγκαν. Τι είναι άραγε αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει τον στρατηγό; Το χρέος της Κάρμεν; η φωτογραφημένη  γύμνια της μικρής του κόρης Βίβιαν και ο φόνος που έγινε τη στιγμή της φωτογράφησης; ή μήπως τον ενδιέφερε μόνο η εξαφάνιση του Ρίγκαν; Και γιατί άραγε; Τι σχέση υπήρχε μεταξύ των δύο ανδρών; Ανταγωνισμού ή ίσως η μόνη ευχάριστη καθημερινή συντροφιά που είχε ο γέροντας; Ή μήπως κάτι άλλο; Αυτό έπρεπε να ανακαλύψει ο Φίλιπ Μάρλοου.

Ο Ρέιμοντ Τσάντλερ στο βιβλίο αυτό εμφανίζει για πρώτη φορά τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου. Έναν χαρακτήρα ο οποίος όχι μόνο ενέπνευσε και άλλους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων να τον μιμηθούν, βάζοντας παρόμοιους χαρακτήρες μεταξύ των ηρώων τους, αλλά και που μοιάζει τόσο ζωντανός, ώστε να  κάνει την υπέρβαση στο κείμενο ακυρώνοντας τον συγγραφέα, σαν να γράφει αυτός το βιβλίο, και όχι εκείνος.

Τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν την προσωπικότητα του Μάρλου είναι η ευφυΐα, το θάρρος, η τόλμη και η ετοιμότητα. Αυτά τα στοιχεία περνούν στο κείμενο και δίνουν ευφυείς διαλόγους, πλοκή και ανατροπές. Στοιχεία, τα οποία ενισχύονται και από τις εξαιρετικές περιγραφές του Ρέιμοντ Τσάντλερ, οι οποίες είναι γεμάτες από τέχνη, υψηλή αισθητική, παρατηρητικότητα, σοφία και γνώση, με αποτέλεσμα να προβάλλουν στο ασκημένο μάτι του αναγνώστη ως κείμενα υψηλής λογοτεχνίας.

Ωστόσο η πλοκή και οι συνεχείς ανακαλύψεις και ανατροπές δίνουν σφρίγος στο κείμενο, το οποίο μεγεθύνεται από τις μικρές κοφτές προτάσεις με τις οποίες είναι γεμάτο το κείμενο. Ταυτόχρονα η πληθώρα των ηρώων που εμφανίζονται τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, σαν να είναι υπαρκτοί, δίνουν μια επιπλέον δύναμη και αληθοφάνεια στο κείμενο.

Η κοινωνία των μεγαλοαστών συναντά τον υπόκοσμο. Οι μεν έχουν πλούτο οι δε έχουν όπλα. Χρήμα, έρωτας, παρανομίες, εκβιασμοί, φόνοι, εξαφανίσεις είναι τα υλικά για το τέλειο αστυνομικό μυθιστόρημα. Και αυτό τα έχει όλα.

Ο Ρέιμοντ Τσάντλερ στο βιβλίο του αυτό αναδεικνύει όλη τη συγγραφική του τέχνη, παίζοντας και μπερδεύοντας με συλλογισμούς και γεγονότα, σαν από μηχανής θεός, άλλοτε τους ήρωες και άλλοτε τον αναγνώστη, οδηγώντας τους πολλάκις σε αδιέξοδο. Κι όμως: η λύση είναι εκεί, παρούσα.

Ένα βιβλίο με πολλά χαρίσματα, που αξίζει να διαβαστεί..