Ταξίδι στην Αναγέννηση

Σωτήριον έτος 1450 μ.Χ., Κωνσταντινούπολη. Αυτή είναι η ιστορία του Θεόδωρου. Ενός μαθητευόμενου Βυζαντινού μοναχού, υπάκουου αντιγραφέα, που φεύγει κυνηγημένος από τη Μονή Στουδίου λίγο πριν από την άλωση της Πόλης, έχοντας στην κατοχή του εννέα σπάνια χειρόγραφα. Τα βήματά του και η μοίρα του τον φέρνουν στη Φλωρεντία. Εκεί θα συνεχίσει αυτό που τόσο καλά γνωρίζει, την αντιγραφή χειρογράφων, θα γίνει το δεξί χέρι των Μεδίκων, θα ζήσει μια ζωή όπως ακριβώς τη θέλησε. Και θα ερωτευτεί. Τα βιβλία και μία γυναίκα.

Καθώς αφηγείται ο ίδιος τη ζωή του, σε πρώτο πρόσωπο και με γλώσσα εκλεπτυσμένη, τέτοια που αρμόζει σε έναν λόγιο, κατά διαστήματα άλλες αφηγηματικές φωνές λαμβάνουν τα ηνία της εξιστόρησης και καθεμιά αφηγείται την προσωπική της ιστορία, αλλά και όσα συμβαίνουν από τη δική της οπτική, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο τον μύθο. Σφαιρική εξιστόρηση γεγονότων, σκέψεις και προβληματισμοί μπλέκονται αρμονικά μέσα από εσωτερικούς μονολόγους, ενώ δε λείπει ο προϊδεασμός στο τέλος κάποιων κεφαλαίων για ό,τι καθοριστικό πρόκειται να ακολουθήσει, κάτι που εντείνει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Η ιστορία του Θεόδωρου όμως αποτελεί μόνο το πρώτο επίπεδο του μυθιστορήματος «Ο μεγάλος σοφός» της Νεκταρίας Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα. Σε ένα δεύτερο, βαθύτερο, σαν σε background, ξετυλίγεται η Ιστορία εκείνης της περιόδου, της Αναγέννησης. Οι ήρωες ζουν στην Πόλη του Κρίνου την εποχή της μεγάλης άνθισης των Γραμμάτων και των Τεχνών και των μεγάλων αλλαγών, ταξιδεύουν, ερωτεύονται. Προοδεύουν, εξελίσσονται, βιώνουν τα πάθη του έρωτα. Μαζί με τη μεταμόρφωση του Θεόδωρου, που κατάφερε να πραγματοποιήσει όλα όσα ποτέ ονειρεύτηκε και ακόμα περισσότερα, μπροστά στα μάτια του αναγνώστη μεταμορφώνεται και η Πόλη του Κρίνου, οδεύοντας ολοταχώς προς την κορφή κι έπειτα βιώνει την πτώση με ό,τι συνεπάγεται αυτή. Σημαντικά ονόματα της Ιστορίας και της Διανόησης –Νικολό Μακιαβέλι, Μιχαήλ Άγγελος, ολόκληρη η οικογένεια των Μεδίκων, Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα κ.ά.– συναντιούνται με τους ήρωες του βιβλίου και μαζί γίνονται μάρτυρες της ανόδου και της πτώσης της δυναστείας των Μεδίκων, της πολύτιμης προσφοράς στην πόλη πεφωτισμένων ανθρώπων, της αρχής της τυπογραφίας, της Αναγέννησης στο απόγειό της.

Ατμοσφαιρικό, γεμάτο αρώματα αλλοτινής εποχής, χάρη στις ολοζώντανες περιγραφές, που εντείνουν και τις πέντε αισθήσεις, και την κινηματογραφική αφήγηση, «Ο μεγάλος σοφός» μεταφέρει τους αναγνώστες σε άγνωστους τόπους άλλων εποχών, ιδιαίτερων, σκληρών, αλλά και τόσο γοητευτικών. Τους ξεναγεί και τους μετατρέπει σε κοινωνούς μιας συγκλονιστικής ιστορίας που τα έχει όλα˙ συνωμοσίες, ίντριγκες, δολοφονίες, έρωτα, πάθος για τη γνώση και τους ανθρώπους…