Μια απόκοσμη ιστορία

Κάποια στιγμή βρέθηκα στην παρουσίαση ενός βιβλίου. Εντάξει, όχι τόσο σπάνιο για κάποιον που ασχολείται με τα βιβλία. Μετά τον πρώτο ομιλητή, σηκώθηκε ο Ανδρέας –τον οποίο δεν γνώριζα μέχρι τότε– που καθόταν στο κοινό και όρθιος άρχισε να αφηγείται με μοναδικό τρόπο μια ιστορία από το βιβλίο που παρουσιαζόταν. Το ύφος του με μάγεψε, περιπλανήθηκα στον κόσμο του βιβλίου, είδα τους χαρακτήρες και τις σκηνές ολοζώντανα μπροστά μου. Όταν τελείωσε, έψαξα εναγωνίως να αγοράσω το βιβλίο.

Μετά τη μικρή αναφορά στις αφηγηματικές ικανότητες του Ανδρέα Μιχαηλίδη, ας επικεντρωθούμε στη συγγραφική του ιδιότητα και συγκεκριμένα στο πρώτο βιβλίο της σειράς με τον υπέρτιτλο «Ο εθισμός του Κριστιάν Αμπρόζ» και τον ευφάνταστο πρώτο τόμο «Η αγάπη σου μου Fhtagn». Ο Κριστιάν Αμπρόζ είναι ένα πλάσμα βγαλμένο από τα σωθικά της Ιστορίας, αυλακωμένο από τους αιώνες που έχει αφήσει πίσω του, φρέσκο από τις σκοτεινές ορέξεις για όσα είναι ανομολόγητα στα στόματα του κόσμου και ακροβατούν πολύ πέρα από το ανθρώπινο στοιχείο.

Νέα Ορλεάνη, 2010. Μια απόκοσμη παρουσία έχει κάνει την εμφάνισή της. Ο Κριστιάν Αμπρόζ και ο συνεργάτης του Ζαν-Μπατίστ, ο μαύρος γίγαντας, καλούνται να επισκεφθούν τον τόπο μιας δολοφονίας. Όχι μιας κλασικής δολοφονίας από ανθρώπινο χέρι, δεν θα τους καλούσαν για κάτι τέτοιο, αλλά ενός σκηνικού αναδυόμενου από τα πιο σκοτεινά κατάστιχα της κόλασης. Ο Κριστιάν αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια σκοτεινή παρουσία, για την οποία είχε να ακούσει πάρα πολύ καιρό.

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης διαθέτει ταλέντο και στη συγγραφή. Ο λόγος του ελλειπτικός, η γλώσσα διαθέτει την ευφάνταστη ποικιλότητα με την οποία μαγεύει και στις προφορικές αφηγήσεις. Το κείμενο είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, οι χαρακτήρες είναι στιβαροί και οι διάλογοι πειστικοί. Από τα πιο θετικά στοιχεία του βιβλίου είναι η ατμόσφαιρα, άκρως σκοτεινή, μαγνητίζει εξ αρχής τον αναγνώστη. Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι, παρά τις λίγες σελίδες του, ο συγγραφέας έχει κάνει μεγάλη έρευνα σχετικά με την υπόθεση και το τοπίο της Νέας Ορλεάνης.

Ήδη έχει κυκλοφορήσει και το δεύτερο βιβλίο της σειράς, ενώ κατά την προσδοκία του συγγραφέα θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλα τρία. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και στην εξαιρετική εικονογράφηση του Άρη Λάμπου που συνοδεύει ιδανικά το κείμενο του βιβλίου.

Όπου πετύχετε τον Ανδρέα Μιχαηλίδη να αφηγείται, παρακολουθείστε τον επιμελώς. Μέχρι τότε όμως, μπορείτε να διαβάσετε τα βιβλία του, που θα σας δώσουν μια πρώτη γεύση από το αφηγηματικό χάρισμα του Ανδρέα.