Παιχνίδι επιβίωσης

Ένας Έλληνας δημοσιογράφος, που βρίσκεται για διακοπές στο Βερολίνο,  αποφασίζει να κάνει ένα ρεπορτάζ για τον κόσμο των κατασκόπων. Συναντά έναν από τους πράκτορες της διαβόητης Στάζι, της υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας (βλ. αντικατασκοπείας) της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που του αποκαλύπτει τυχαία το κωδικό όνομα ενός Έλληνα πράκτορα της υπηρεσίας, ο οποίος έδρασε με μεγάλη επιτυχία στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και είναι εν ενεργεία πολιτικός. Την ίδια στιγμή, ο εν λόγω πολιτικός, συναντάται με τον πρώην μέντορά του στην προσπάθεια να βρει έναν τρόπο να επιβιώσει σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει μετά την κατάρρευση του Τείχους. Οι δύο ιστορίες, του δημοσιογράφου και του πολιτικού, εναλλάσσονται στην αφήγηση, μέχρι που τέμνονται: ο δημοσιογράφος ανακαλύπτει την ταυτότητα του πολιτικού, ο οποίος εντοπίζεται από τους πράκτορες της Δύσης και συναλλάσσεται μαζί τους.

Ο Βαξεβάνης δίνει με μεγάλη ενάργεια το περίγραμμα του κόσμου στα μέσα της δεκαετίας του ’90, μέσα από στοιχεία της δράσης και πολλές πληροφορίες που επεξηγούνται στο τέλος του βιβλίου. Ο πειρασμός είναι μεγάλος να ταυτιστούν πρόσωπα και καταστάσεις με συγκεκριμένους παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Ελλάδας – πόσω μάλλον που ως πολίτες είμαστε πια αρκετά υποψιασμένοι για το πώς –μέσα από ποια κανάλια επιρροής- ασκείται η εξουσία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο ολόκληρο. Ωστόσο, θα ήταν άδικο να θεωρήσουμε ότι το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου βιβλίου συνίσταται αποκλειστικά στην περιγραφή του σύγχρονου κόσμου και των διαδρομών του χρήματος. Το κείμενο φιλοδοξεί να υψωθεί πάνω από το αυταπόδεικτο του δημοσιογραφικού υλικού, να ξεπεράσει το σοκ της αποκάλυψης και να διαμορφώσει έναν καλύτερο (μυθιστορηματικό) κόσμο. Ο δημοσιογράφος (στο έργο και στη ζωή) έχει σκοπό –ας μην το ξεχνάμε- την αποκάλυψη της αλήθειας. Αυτήν υπηρετεί ο Κώστας Παπάζογλου, σ΄αυτήν αφοσιώνεται με τίμημα την προσωπική του ζωή, γι΄αυτήν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει και τη ζωή του ακόμα. Ο πολιτικός είναι πανέξυπνος, αδίστακτος, αποφασισμένος, Ρισκάρει τα πάντα και κερδίζει (πάντα). Αν μας μένει μια γεύση πικρή στο τέλος, είναι ακριβώς γι΄αυτό: ο νικητής τα παίρνει όλα.

Στη σημερινή συγκυρία, με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση ενός οικονομικού κολοσσού στις ΗΠΑ και τα δημοσιονομικά προβλήματα που οδήγησαν ευρωπαϊκές χώρες, και την Ελλάδα, σε οδυνηρά μέτρα λιτότητας, βιβλία σαν τον «Άνθρωπο του τείχους» μας δείχνουν ότι κάπου αλλού παίζεται το παιχνίδι. Κι αυτό είναι καλό να το γνωρίζουμε κάθε φορά που είμαστε έτοιμοι να αυτομαστιγωθούμε ως υπαίτιοι της κρίσης. Η εξουσία δεν είναι μάθημα ηθικής, είναι αρένα για άγρια θηρία – που πολλές φορές, αν όχι συνήθως, βρίσκονται ταυτόχρονα πολύ μακριά και πολύ κοντά μας.

Ο Κώστας Βαξεβάνης γεννήθηκε το 1966 στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. Σπούδασε μαθηματικά, αλλά ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Από το 1991 έως σήμερα έχει καλύψει τις πολεμικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο ως πολεμικός απεσταλμένος τηλεοπτικών σταθμών. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Το Βήμα», «Η Καθημερινή», «Το Πρώτο Θέμα» και με τα μεγαλύτερα περιοδικά της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια έχει εκπομπές έρευνας στην τηλεόραση. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Ω της Χριστίνας Ωνάση» και «Το χαμένο γονίδιο» (μυθιστόρημα).