Αρχαία μάχη σε σύγχρονο σκηνικό

Η Σουηδή Asa Schwarz, η οποία είναι ένα από τα ανερχόμενα ονόματα στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή της Σκανδιναβίας, δημιουργεί ένα ενδιαφέρον υβρίδιο αστυνομικής λογοτεχνίας και λογοτεχνίας του φανταστικού, με βασικές ηρωίδες δύο γυναίκες, σε διαφορετικές ηλικίες και αντίπαλα στρατόπεδα, που βρίσκονται αντιμέτωπες σε μια υπόθεση περίεργων φόνων και ταυτόχρονα παγιδευμένες και οι δύο σε μια παγκόσμια και αρχαία συνωμοσία.

Η 19χρονη Νόβα, που μόλις έχασε τη μητέρα της σε τροχαίο δυστύχημα, είναι ακτιβίστρια της Greenpeace, αλλά αποφασισμένη να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα προκειμένου να τιμωρήσει τις εταιρείες που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη: μαζί με δύο φίλους της καταστρώνουν ένα σχέδιο εισβολών στα σπίτια πρωτοκλασάτων στελεχών αυτών των εταιρειών, σε ένα είδος ψυχολογικού «ανταρτοπολέμου». Αλλά η πρώτη επιχείρηση θα εξελιχθεί εντελώς λάθος: η Νόβα θα βρει τους ιδιοκτήτες του σπιτιού δολοφονημένους με τελετουργικό τρόπο κι αυτή η είναι μόνο η αρχή σε μια σειρά ανάλογων φόνων. Τρομοκρατημένη η νεαρή από τη σοβαρή πιθανότητα να θεωρηθεί η ίδια δολοφόνος βγαίνει στην παρανομία, αλλά μια 36χρονη αστυνομικός βρίσκεται ήδη στα ίχνη της και είναι πεπεισμένη για την ενοχή της. Αυτό που καμία από τις δύο δεν ξέρει, αλλά στην πορεία σταδιακά θα ανακαλύψουν, είναι ότι έχουν μπει στο στόχαστρο μιας μυστικής οργάνωσης που οι ρίζες της πάνε πίσω στην εποχή του Κατακλυσμού, ο οποίος, σύμφωνα με τη Βίβλο, έγινε για να εξαφανιστεί από τη γη η γενιά των Νεφελίμ, των διεφθαρμένων Γιγάντων που καταδυνάστευαν το ανθρώπινο γένος. Κι όπως θα ανακαλύψει η Νόβα, η μητέρα της ήταν μέλος αυτής της οργάνωσης…

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί ευφυώς το μύθο των Νεφελίμ και τις θεωρίες συνωμοσίας για να χτίσει ένα κυρίως αστυνομικό μυθιστόρημα που σε κρατάει σε αγωνία μέχρι το τέλος, με γρήγορη γραφή, σασπένς και πολλές σκηνές δράσεις που παραπέμπουν σε κινηματογραφική ταινία. Μπεστ σέλερ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το βιβλίο είναι ένα νέο είδος θρίλερ που απευθύνεται κυρίως σε νεανικό γυναικείο κοινό και ακολουθεί το κίνημα «woman power» με χειραφετημένες, δυναμικές ηρωίδες, ενώ περνάει και κοινωνικά μηνύματα όπως η ανησυχία για την οικολογική καταστροφή που συντελείται στον πλανήτη. Θα περιμένω με ενδιαφέρον και τη συνέχεια, που ήδη έχει εκδοθεί στα σουηδικά.