I was a teenage werewolf
All my teeth were so long
And no one made me stop
The Crambs
Στο σύγχρονο Λονδίνο, αντίπαλες φατρίες λυκανθρώπων λύνουν βίαια τις διαφορές τους, ανταγωνιζόμενες για την ηγεσία της σκοτζέζικης clan των Μακρίνολκ. Η δεκαεξάχρονη λυκάνθρωπος Κάλιξ, το μαύρο πρόβατο της οικογένειας, περιπλανιέται άστεγη και εξαρτημένη από ουσίες, αδιαφορώντας για τις ενδοοικογενειακές μάχες εξουσίας. Αλλά ως γνωστόν μπορείς να ξεφύγεις από τα πάντα, εκτός από την οικογένειά σου – άθελά της θα βρεθεί στο κέντρο της διαμάχης, ενώ έχει να αντιμετωπίσει παράλληλα και μια ισχυρή ομάδα κυνηγών λυκανθρώπων που επιχειρεί να καθαρίσει τους δρόμους από το είδος της. Χωρίς κανένα σύμμαχο και βρισκόμενη στο όριο της επιβίωσης, η Κάλιξ θα βρει ανέλπιστα καταφύγιο στο σπίτι δύο φοιτητών που θα προσπαθήσουν να την προστατέψουν. Αλλά τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα για το μοναχικό κορίτσι λυκάνθρωπο και οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της…
Σκοτεινιά και βία σε συνδυασμό με βρετανικό χιούμορ και απίστευτες σουρεάλ καταστάσεις, δημιουργούν ένα ισχυρό μείγμα γραφής στο βιβλίο του Μάρτιν Μίλαρ, ”του πιο διασκεδαστικού, σύγχρονου Βρετανού συγγραφέα”, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει οι κριτικοί της χώρας του. Και πράγματι, οι περιπέτειες της έφηβης λυκανθρώπου Κάλιξ έχουν όλα τα κλασικά στοιχεία της λογοτεχνίας του Φανταστικού (από μαγικά ξόρκια μέχρι σκοτεινά, πέτρινα κάστρα στα highlands της Σκοτίας) αλλά ταυτόχρονα είναι απόλυτα γειωμένες στην πραγματικότητα της σύγχρονης μητρόπολης, ενώ αποτελούν και ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό ανάγνωσμα. Η βασική ηρωίδα, η Κάλιξ, μπορεί να είναι μια ισχυρή πολεμίστρια-λυκάνθρωπος αλλά την ίδια στιγμή είναι και ένα ευάλωτο κορίτσι που τραβάει τα προβλήματα σαν μαγνήτης: δυσλεξική, εξαρτημένη, ανορεξική, καταθλιπτική, αυτοκαταστροφική… you name it! Κι όμως, αυτή τη μάλλον απελπιστική κατάσταση ο συγγραφέας τη χειρίζεται έξυπνα ώστε όχι μόνο βγάζει γέλιο, αλλά αναδεικνύει και το μήνυμα ότι το χιούμορ είναι το καλύτερο όπλο (βέβαια, βοηθάει πολύ και να είσαι λυκάνθρωπος, για να ξεκαθαρίζεις τους λογαριασμούς σου με όσους σου κάνουν τη ζωή δύσκολη…).
Γενικά, η πλοκή του βιβλίου έχει βασιστεί σε μια απλή αλλά ευφυή ιδέα: αρχαία και διαφορετικά είδη από τον άνθρωπο προσπαθούν να προσαρμοστούν, και ει δυνατόν να ενταχθούν, στις ανθρώπινες κοινωνίες του εικοστού πρώτου αιώνα. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται κωμικοτραγικές καταστάσεις και παρεξηγήσεις, που άλλοτε θυμίζουν θέατρο του παραλόγου και άλλοτε την πιο αστεία κωμωδία του Σαίξπηρ, το ”Όνειρο θερινής νυκτός”. Εξαιρετική δουλειά έχει κάνει ο Μίλαρ και με τους δεύτερους ρόλους που πλαισιώνουν την Κάλιξ: άνθρωποι, λυκάνθρωποι, πλάσματα από άλλους κόσμους, ο καθένας τους αποτελεί μια ολοζώντανη και ξεχωριστή προσωπικότητα – σε αρκετά σημεία δε, κάποιοι απ’ αυτούς όπως η εκκεντρική βασίλισσα της Φωτιάς, Μαλβέρια ή ψυχρή killer, λυκάνθρωπος Ντομινίλ, κλέβουν την παράσταση. Συμπερασματικά, η ”Κάλιξ” είναι ένα γοητευτικό, σύγχρονο παραμύθι για μεγάλα παιδιά με το εξής επιμύθιο: είτε άνθρωπος είτε… λυκάνθρωπος, η ζωή έχει για σένα τα δικά της σχέδια – οπότε, αν δεν μπορείς να τα ανατρέψεις, απλά χαλάρωσε και… enjoy the ride!