Cerca trova
«Ψάξε και θα βρεις». Αυτή είναι η φράση που θα οδηγήσει τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκτον στη νέα του περιπέτεια. Για τον Νταν Μπράουν δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς παγκοσμίως. Αλλά ακόμα κι αν δεν τον έχουν κάποιοι διαβάσει, πιθανόν να έχουν δει τις δύο ταινίες που βασίζονται στα βιβλία του, “The Da Vinci Code” και “Angels and demons”.
Ο καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκτον ξυπνά σ’ ένα θάλαμο νοσοκομείου στην Ιταλία. Οι πιο πρόσφατες αναμνήσεις που έχει είναι δυο ημέρες πριν στις ΗΠΑ. Μάταια αγωνίζεται να θυμηθεί τι μεσολάβησε αυτές τις «χαμένες» ημέρες και τον έστειλε στο νοσοκομείο. Πριν προλάβει να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, δέχεται δολοφονική επίθεση και καταφέρνει να δραπετεύσει με τη βοήθεια της νεαρής γιατρού Σιένα Μπρουκς.
Μια ομάδα εκπαιδευμένων στρατιωτών θα βρεθεί στο κατόπι του, ενώ ο Λάνγκτον με τη Σιένα περιφέρονται στους δρόμους της Φλωρεντίας. Με οδηγό στίχους από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, ο καθηγητής θα προσπαθήσει να αναζητήσει πώς βρέθηκε στην Ιταλία, αλλά και τι είναι εκείνο που πρέπει να ανακαλύψει. Στο νου του γυρνάει διαρκώς η εικόνα μιας γυναίκας που του φωνάζει: «Ψάξε και θα βρεις».
Ο Νταν Μπράουν, γνωρίζοντας πια πολύ καλά τη συνταγή για ένα ευπώλητο βιβλίο, μας παραδίδει άλλο ένα θρίλερ με ίντριγκες, κυνηγητό και αποκαλύψεις. Για ακόμα μια φορά παίρνει μια θεωρία που είναι κάπως γνωστή στο ευρύ κοινό –για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτω περί τίνος πρόκειται– και δημιουργεί μια ιστορία με τον βασικό του ήρωα Ρόμπερτ Λάνγκτον. Γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο και με κινηματογραφική αφήγηση, το κείμενο είναι ρέον και η γλώσσα περιεκτική. Δομικά το βιβλίο χωρίζεται σε κεφάλαια, κάτι σαν σκηνές ταινίας, ενώ μου έδωσε την αίσθηση ότι το κλείσιμο κάθε κεφαλαίου είναι επιμελημένο ώστε να διεγείρει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, με μεγαλύτερη επιτυχία από άλλα βιβλία του. Οι αναφορές στον Δάντη, όχι μόνο στη ζωή και στο έργο του, αλλά και στην επιρροή του στον κόσμο ακόμα και μετά το θάνατό του, ανοίγουν μια πόρτα για να τον γνωρίσει ο αναγνώστης που δεν έχει έρθει σ’ επαφή μαζί του.
Στο πρώτο μισό του βιβλίου ομολογώ πως το κυνηγητό και το κρυφτό ανέτρεψαν την ισορροπία και έγειραν την πλάστιγγα σε μια περιπετειώδη υφή, που βάζει σε δεύτερο επίπεδο τους γρίφους και την εξέλιξη της ιστορίας. Δηλαδή, η πλοκή είναι περισσότερο σαν εισαγωγή στο θέμα, παρά μια εν εξελίξει ιστορία. Όμως στο δεύτερο μισό του βιβλίου η αλήθεια είναι ότι αποκαθίσταται η ισορροπία και ο Νταν Μπράουν «βρίσκει» ξανά το αφηγηματικό του ύφος σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, ώστε να θυμίζει τα καλά σημεία των βιβλίων «Κώδικας Da Vinci» και «Illuminati».
Το «Inferno» είναι ένα βιβλίο που, πέρα από την κινηματογραφική αφήγηση και την ιντριγκαδόρικη πλοκή, είναι ένα ικανοποιητικό θρίλερ, το οποίο στηρίζεται σ’ ένα από τα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και θα διαβάσετε ευχάριστα στις ώρες που θα του αφιερώσετε.