Σχέδιο: Sana Takeda

Όταν είδα το πρώτο τεύχος “Monstress”, οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν το απίθανο σχέδιο του εξώφυλλου που με τράβηξε. Μια ιστορία επικής φαντασίας με διαφορετικούς κόσμους, συγκρούσεις, μύθους και παραδόσεις ξεδιπλώνεται μπροστά μας, ενώ το steampunk συναντά τα μάνγκα στο σχέδιο για να μας δώσει ένα από τα πιο αυθεντικά και οπτικά απολαυστικά κόμικς της χρονιάς.

Ένας καταστροφικός πόλεμος μαίνεται ανάμεσα σε ανθρώπους και ιθαγενή απόκοσμα πλάσματα γνωστά ως “Arcanics”, στα οποία φέρονται σαν να ήταν σκλάβοι που πωλούν για κέρδος και για άλλους σκοπούς. Η άρχουσα τάξη στους ανθρώπους είναι οι μάγισσες, οι οποίες συχνά καταναλώνουν ως τροφή αυτά τα πλάσματα για να αυξήσουν τη μαγεία τους ή πειραματίζονται πάνω τους

Η πρωταγωνίστριά μας, η Maika Halfwolf, είναι ένας γρίφος. Στην αρχή εμφανίζεται ως μια απλή κρατούμενη, που οδηγείται στη φυλακή και πολύ πιθανόν στον θάνατό της, ενώ σύντομα γίνεται ξεκάθαρο ότι έχει άλλα σχέδια. Αποφασισμένη και επίμονη, η Μάικα είναι ο ορισμός της επιβίωσης και με έναν συγκεκριμένο σκοπό: να μπορέσει να ελέγξει την ψυχική σύνδεση που έχει με έναν αρχαίο θεό, ένα πλάσμα τρομακτικής δύναμης που μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του πολέμου.

Η Marjorie Liu έχει δημιουργήσει έναν σκοτεινό, έντονο κόσμο, που σπαράζεται από πόλεμο, αδικίες, γενοκτονία και βία, ένα μέρος όπου η ανθρώπινη ζωή είναι εμπορεύσιμο είδος. Και θέτει το πολύ επίκαιρο ερώτημα: τι θα έκανε κανείς για να επιβιώσει; Δεν πρόκειται για μια ιστορία που αποτελεί μια εύκολη ανάγνωση. Συχνά μάλιστα μπορεί να γίνει δυσάρεστη και βαριά. Δεν δίνει πολλές πληροφορίες από την αρχή αλλά στρώνει τον δρόμο μόνο με όσα χρειάζονται για να μας δώσει μια γενική εικόνα. Ατελείωτα παρασκηνιακά παιχνίδια, μικρές δόσεις αλήθειας καλά κρυμμένες.

Το σχέδιο του Takeda είναι απλά εκπληκτικό. Ένας ολόκληρος φανταστικός κόσμος έχει στηθεί, με στιλιζαρισμένους χαρακτήρες που αντικατοπτρίζουν την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκουν, μαγικά πλάσματα, αρχαίους θεούς τρομακτικής δύναμης, διαφορετικούς κόσμους και παραδόσεις και όλα αυτά σε μια μίξη μάνγκα και steampunk. Το αποτέλεσμα αφήνει άφωνο το κοινό και χαρίζει ένα από τα πιο πρωτότυπα κόμικ που είδαμε αυτή τη χρονιά.

Το “Monstress” είναι μια ώριμη ματιά στην πραγματικότητα του πολέμου, στα διαφορετικά στάδιά του, στις ωμότητες, στη βία και όλα αυτά σε έναν κόσμο επιστημονικής φαντασίας όπου η μαγεία υπάρχει και παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιβίωση αυτού που θα μπορέσει να την κατακτήσει. Ένα από τα καλύτερα κόμικ της χρονιάς.