Σχέδιο: Raina Telgemeier

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα πολύ ενδιαφέρον graphic novel για εφήβους. Το ιδιαίτερο σημείο του είναι ότι μιλάει για μια πολύ συνηθισμένη (πλέον) πάθηση, τον διαβήτη, πώς επηρεάζει τη ζωή των εφήβων καθώς και πώς αντιμετωπίζεται.

Η Στέισυ, μια έφηβη, βλέπει τη ζωή της να αλλάζει μέσα σε μια στιγμή και να μετακομίζει σε νέα πόλη καθώς η ίδια προσπαθεί να συνηθίσει την ιδέα ότι έχει διαβήτη. Και σαν να μην έφταναν αυτά έχει και προβλήματα στο μπέιμπι-σίτινγκ που κάνει. Για καλή της τύχη όμως έχει τρεις νέες φίλες, την Κρίστυ, την Κλόντια και τη Μαρί-Ανν. Μαζί κάνουν το Κλαμπ των Μπέιμπι-Σίτερ και θα αντιμετωπίσουν ό,τι έλθει στον δρόμο τους. Ακόμα και ένα αντίπαλο κλαμπ με μπέιμπι-σίτερ.

Στο graphic novel αυτό κάνουν παρέλαση υπερ-ενεργητικά μικρά παιδιά, μεγάλα σκυλιά, παράξενοι γείτονες, πλάκες και φυσικά οι παραξενιές των γονιών για τα παιδιά τους. Μόδα, μυστικά και νέες οικογένειες στη γειτονιά συμπληρώνουν το σκηνικό που καλείται να αντιμετωπίσει το κλαμπ. Αλλά όλα γίνονται πιο εύκολα και διασκεδαστικά όταν έχεις φίλους.

Η συγγραφέας θίγει μέσα από τα μάτια των κοριτσιών την άγνοια που πολλές φορές έχουν τα ίδια τα παιδιά για την πάθησή τους, το πώς επηρεάζει τη ζωή τους, το πώς αντιδρούν συχνά οι φίλοι τους και τη μαγεία της φιλίας που αλλάζει τα πάντα προς το καλύτερο. Προσεγγίζει το θέμα με ευαισθησία αλλά χωρίς να χάνει τίποτα από το χιούμορ της, ενώ παράλληλα παρουσιάζει όλα τα τραγελαφικά γεγονότα που μπορούν να συμβούν σε μια μπέιμπι-σίτερ.

Η βραβευμένη με Eisner Raina Telgemeier έχει μεταφέρει και σχεδιάσει την ιστορία σε χαρτί με το μοναδικό της στυλ και πετυχαίνει να μας δώσει όλο το δράμα και το χιούμορ των εφηβικών στιγμών της παρέας μας.

Μια πολύ καλή πρόταση για το εφηβικό μας κοινό, κυρίως γιατί καλό είναι να ενημερώνεται και για τέτοια θέματα αλλά και για την απολαυστική ατμόσφαιρα που έχει αυτό το graphic novel.