Στον ακάλυπτο χώρο της ζωής τους

Ο Δημήτρης Βουρέλλης, γεννήθηκε το 1973 στη Γερμανία. Πήγε σχολείο στη Μυτιλήνη, όπου και τελείωσε το λύκειο. Επέστρεψε στη Γερμανία το 1991 και εργάστηκε σε γερμανική τράπεζα. Το 1995 δούλεψε τέσσερα χρόνια στη Σαντορίνη ως πωλητής και από το 2001 ζει στη Μυτιλήνη με την οικογένειά του, έχοντας εργαστεί πρώτα ως κοσμηματοπώλης και κατόπιν ως δάσκαλος γερμανικών. Τα τελευταία χρόνια είναι αγρότης.

Στις σελίδες του βιβλίου με τον τίτλο «Μικρές ιστορίες μεγάλων απολογισμών», συναντώνται και διαμένουν άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους κατοικούν στην ίδια πολυκατοικία Ένας τραπεζικός υπάλληλος ζει μέσα σε μια μουντή καθημερινότητα. Κάνει τις ίδιες κινήσεις, παίρνει τον ίδιο δρόμο, φτάνει και φεύγει την ίδια ώρα από το γραφείο, τρώει στο ίδιο εστιατόριο, στην ίδια θέση, ξοδεύει τα ίδια χρήματα, καταλήγει την ίδια ώρα σπίτι του για να δει, από την ίδια θέση, τηλεόραση. Και ξαφνικά, άνθρωποι και αντικείμενα αρχίζουν σιγά – σιγά να χάνονται από δίπλα του σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Ένας άλλος ένοικος, πωλητής απορρυπαντικών, βλέπει ένα λεκέ στον τοίχο. Τον καθαρίζει και όμως αυτός ξαναβγαίνει. Απλώνεται και στο σώμα του. Τον τρίβει, τον καθαρίζει συνεχώς, σαν να θέλει να βγει έξω ο σοβάς, σαν να θέλει να αλλάξει το δέρμα του. Εκεί ζει και ο ιδιοκτήτης των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας, όπως επίσης και ένας άλλος ένοικος, ο μάγκας της παρέας, που πείθει τον ιδιοκτήτη να του παραχωρήσει το διαμέρισμα δωρεάν για λίγους μήνες. Εκεί είναι και ο ένοικος του ισογείου, το αγαπημένο ηλικιωμένο ζευγάρι του ρετιρέ, η  Μις Ο, που ξυπνά ένα πρωί έχοντας χάσει το πρόσωπό της και στη θέση του υπάρχει μια επίπεδη επιφάνεια δέρματος. Δεν ήταν αυτή που είχε γεννηθεί, ούτε αυτό που είχε ονειρευτεί να γίνει.  Και το ανδρόγυνο με τη δεκαοχτάχρονη κόρη τους και τον καθηγητή πιάνου, ο οποίος αλλάζει τη χημεία των σχέσεών τους. Η πληκτική καθημερινότητά τους αποκτά νόημα, ενώ ο σύζυγος αναρωτιέται ποια από τις δύο θέλει να του πάρει – και τις δύο;

Καίτοι οι χαρακτήρες όλοι μαζί αποτελούν μια ετερόκλητη παρέα, ωστόσο συγκροτούν ένα υπαρκτό κύτταρο της κοινωνίας που, σε στιγμές απολογισμού, σβήνουν και γράφουν από τη ζωή τους. Πολλοί σβήνουν τη ζωή τους, εντελώς.

Ο Δημήτρης Βουρέλλης, αντλώντας γνώση από τις δικές του επαγγελματικές ιδιότητες,  πλάθει ήρωες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι  γραφικοί, μοναχικοί ή περιθωριακοί. Αποτυπώνονται αποκλεισμένοι και αδύναμοι να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στην αρένα της ζωής. Το επάγγελμά τους γίνεται αρρώστια. Τους γεμίζει θλίψη και τους απομονώνει, ενώ η μοναξιά τους γίνεται κολλητική, απλώνεται σαν επιδημία. Τη βιώνουν ο ένας μετά τον άλλο με διαφορετικά συμπτώματα, προγραμματίζοντας την καθημερινότητά  τους παθητικά, χωρίς τη συμμετοχή των ονείρων και των βαθύτερων επιθυμιών τους. Έτσι η ζωή τους κυλά ξένη προς αυτούς και ταυτόχρονα τους μεταλλάσσει. Και αυτή η μετάλλαξη δεν τους αρέσει. Συγχρόνως, δεν επιτρέπουν και στα συναισθήματά τους να ξεφύγουν προς τη χαραμάδα που θα τους οδηγήσει στο φως. Αυτή τη ρωγμή, που μόνο η δύναμη και ο έρωτας μπορεί να ανοίξει για να μπει η ελπίδα του αύριο.

Όμως, ποια ήταν η πραγματικότητα; Δούλευαν εκεί; Ήταν γέροι, ήταν νέοι; Ή μήπως όλα ήταν στη φαντασία τους; Πότε τα όρια που διαχωρίζουν την πραγματική ζωή από τη φανταστική γίνονται ανύπαρκτα; Πόσο εύκολα η Ζωή αδειάζει ή χάνεται; Τι συντελεί σε αυτό;

Κι όμως, κάποιοι διέφυγαν και  άντεξαν τη ζωή με όσα φέρνει. Επιβεβαιώνοντας πως κάποιοι μπορούν να ελπίζουν, να ερωτεύονται ή να διεκδικούν ό,τι αγαπούν. Αυτή η δυναμική προβάλλει και σαν η πρόταση του συγγραφέα για την αντιμετώπιση της ζωής.

Το «Μικρές ιστορίες μεγάλων απολογισμών» είναι ένα  καλογραμμένο βιβλίο και παρά το γκρίζο κάποιων ιστοριών, διατηρεί το ενδιαφέρον της πλοκής λόγω των πρωτότυπων ιστοριών και της αβίαστης γραφής του συγγραφέα, ο οποίος με διεισδυτική ματιά καταγράφει τις αποκλίσεις από την πραγματικότητα, επιτυχώς.