Επιστροφή στην αρχή!

Ίσως ο τίτλος του παρόντος κειμένου να σας μπέρδεψε λίγο. Γι’ αυτό, λοιπόν, εξηγούμαι: το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα της Nele Neuhaus που μεταφράζεται στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, είναι η πρώτη υπόθεση των δύο πρωταγωνιστών της Γερμανίδας συγγραφέως, της Πία Κίρχοφ και του Όλιβερ φον Μπόντενσταϊν.

Ένα πρωινό, ένας αγρότης βρίσκει στο κτήμα του ένα πτώμα. Τα σημάδια δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Μόλις ταυτοποιείται το πτώμα όλοι παγώνουν. Πρόκειται για τον γνωστό εισαγγελέα εφετών και υποψήφιο υπουργό Δικαιοσύνης Χάρντενμπαχ. Σε λίγη ώρα ανακαλύπτεται και δεύτερο πτώμα, της Ιζαμπέλ Κέρστνερ, που φαίνεται να έχει πέσει από έναν πύργο με πανοραμική θέα. Η Πία Κίρχοφ και ο Όλιβερ φον Μπόντενσταϊν καλούνται να ανακαλύψουν κατά πόσο το δεύτερο γεγονός είναι προϊόν αυτοκτονίας.

Προσπαθώντας να βρει την άκρη του νήματος, ο Όλιβερ και η νέα του συνεργάτιδα Πία θα ακολουθήσουν τα ίχνη σ’ έναν ιππικό όμιλο που έχει πολλά περισσότερα να κρύψει από την κοπριά των αλόγων. Ανακρίνοντας τους μάρτυρες και όσους γνώριζαν, έστω και λίγο, την Ιζαμπέλ, διαπιστώνουν ότι επρόκειτο για μια γυναίκα που όλοι μισούσαν και εξακολουθούν να μισούν, ακόμα και μετά την είδηση του θανάτου της.

Εμβαθύνοντας στη ζωή της Ιζαμπέλ, οι δυο επιθεωρητές διακρίνουν τους λόγους που όλοι τη μισούσαν: απατούσε τον άντρα της, εκβίαζε στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, εκμεταλλευόταν στο έπακρο την ομορφιά της για ίδιον όφελος, ανεξάρτητα από το ποιον μπορεί να έβλαπτε, κυνηγούσε το χρήμα με κάθε μέσο. Ο κατάλογος των υπόπτων μοιάζει ατελείωτος για την Πία και τον Όλιβερ. Όταν, όμως, αποδεικνύεται ότι η αυτοκτονία του εισαγγελέα και η δολοφονία της Ίζαμπελ συνδέονται, η υπόθεση αποκτά νέα διάσταση.

Η Nele Neuhaus συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με το βιβλίο της «Η Χιονάτη πρέπει να πεθάνει», έχοντας κάνει εκατομμύρια πωλήσεις στο εξωτερικό. Τώρα, μέσω των εκδόσεων Κλειδάριθμος, επιστρέφουμε στην αρχή της ιστορίας των δύο βασικών ηρώων της. Με τριτοπρόσωπη αφήγηση και με γραφή μεστή, η συγγραφέας συνθέτει ένα παζλ χαρακτήρων και γεγονότων που απευθύνεται σε πολύ δυνατούς λύτες. Στοιχειοθετώντας προσεκτικά και προοδευτικά τους χαρακτήρες, ώστε να εμφανίζονται άκρως ρεαλιστικοί και ανθρώπινοι, η συγγραφέας υφαίνει τον ιστό της πλοκής σε μια υπόθεση όπου η διέξοδος μοιάζει αδύνατη.

Η δομή του βιβλίου είναι σε κεφάλαια και κάθε κεφάλαιο είναι μια ημέρα, ξεκινώντας από την ημέρα των δύο θανάτων. Η γρήγορη ροή και η ένταση του κειμένου έχει ως αποτέλεσμα ο αναγνώστης να μην μπορεί να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του, άλλως η επιτυχημένη συνταγή των αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Θέτοντας τους αποθανόντες στο κέντρο, η Neuhaus δημιουργεί έναν κύκλο γύρω τους από τα πρόσωπα του περιβάλλοντός τους. Κι όπως είναι φυσικό, σε κάποια σημεία οι δύο κύκλοι τέμνονται. Από κει και πέρα εναπόκειται στην ικανότητα των δύο επιθεωρητών-πρωταγωνιστών να ανακαλύψουν τη λύση. Και μαζί τους ο αναγνώστης χάνεται σ’ ένα λαβύρινθο που, όσο κι αν μοιάζει σκοτεινός, διεγείρει το ενδιαφέρον και μεγαλώνει τη χαρά της ανάγνωσης.