Σχέδιο: Brooke A. Allen

Το Lumberjanes το διάβασα μονορούφι και μου έκλεψε την καρδιά. Απλά και μόνο η ιστορία μιας παρέας κοριτσιών σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση, που πολεμάνε τέρατα στο δάσος με τη δύναμη της φιλίας, είναι καταπληκτική. Ό,τι θα περίμενε κανείς από τον ταλαντούχο συγγραφέα και δημιουργό κόμικς Noelle Stevenson και τον πρωτοεμφανιζόμενο Grace Ellis – στο σχέδιο είναι ο Brooke Allen.

Η ιστορία αρχίζει με ένα συμβάν. Ρίχνει τον αναγνώστη κατευθείαν μέσα στη δράση. Πέντε κορίτσια που παλεύουν με υπερφυσικά τέρατα μέσα στο δάσος, δίπλα από την κατασκήνωσή τους. Αλεπούδες με τρία μάτια, γεράκια, μαγικά πλάσματα, όλα κάνουν την εμφάνισή τους σύντομα. Τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτήν την κατασκήνωση;

Οι συγγραφείς έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά, αφήνοντας μόνο τα εντελώς απαραίτητα στοιχεία στην αφήγηση της ιστορίας, χωρίς να ξοδέψουν πολύ χρόνο για να στήσουν από την αρχή την ιστορία. Μας παρουσιάζουν την παρέα, τις τρελές περιπέτειές τους, το ενδιαφέρον καστ χαρακτήρων που τις περιβάλλει και χτίζουν το σενάριο από εκεί. Ακόμα και ό,τι περίεργο συμβαίνει, είναι κάτι που απολαμβάνει ο αναγνώστης.

Τα κορίτσια, γεμάτα ενθουσιασμό που τον περνούν στον αναγνώστη, θέλουν μόνο να περάσουν ένα φανταστικό καλοκαίρι. Και δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτα να τους το χαλάσει αυτό. Η φυσικότητα της ιστορίας είναι καταλυτική και το γεγονός ότι δίνει έμφαση στη φιλία, κάτι που έχει ξεχαστεί στα κόμικς τα τελευταία χρόνια, την κάνει ακόμα καλύτερη.

Το σχέδιο υποστηρίζει την ιστορία στο έπακρο. Με καρτουνίστικο στιλ, δράση και έντονα χρώματα, η αφήγηση ζωντανεύει μπροστά μας. Υπάρχει μια άνεση στους χαρακτήρες και μικρές λεπτομέρειες που τους κάνουν πιο πιστευτούς. Η απεικόνιση του δάσους, με διαφορετικές οπτικές γωνίες, έχει κάτι από παιδικές ιστορίες, και εδώ ο καλλιτέχνης παίζει υπέροχα με την προοπτική.

Πρόκειται για ένα κόμικ με δυνατή ιστορία και αφήγηση, που αγγίζει τον αναγνώστη και του θυμίζει πόσο ωραία ήταν όταν και ο ίδιος ήταν μέλος μιας παιδικής παρέας, διατηρεί την περιέργειά του και το σχέδιο είναι απλά υπέροχο.