Σχέδιο: Dean Ormston

Λίγες ιστορίες μπορούν να παρουσιάσουν νέα πράγματα πλέον. Και πολύ λιγότερες να κεντρίσουν το ενδιαφέρον προσεγγίζοντας το είδος των σουπερηρώων λίγο διαφορετικά. Ο Jeff Lemire όμως με την πολυετή πείρα του τα καταφέρνει για άλλη μια φορά, σε αυτήν την ασυνήθιστη για τα δεδομένα των ατόμων με σουπερδυνάμεις ιστορία.

Η ιστορία ακολουθεί μια ομάδα κάποτε ηρώων, οι οποίοι εξορίστηκαν από παντού έπειτα από μια κρίση που ξέσπασε και για την οποία θεωρήθηκαν υπεύθυνοι. Οι παλαιοί υπερασπιστές της Spiral City, Abraham Slam, Golden Gail, Colonel Weird, Madame Dragonfly και Barbalien, τώρα ζουν απλές ζωές σε μια αγροτική πόλη, στην οποία ο χρόνος δεν υφίσταται. Τώρα, καθώς προσπαθούν να βρουν τρόπο να γυρίσουν σπίτι, οι μπελάδες μοιάζουν να τους ακολουθούν από κοντά.

Ο Lemire έχει δημιουργήσει μια ομάδα που βασίζεται σε γνωστά είδη υπερηρώων. Υπάρχει αυτός που μοιάζει στον σούπερμαν, κάποιος που μοιάζει σε εξωγήινο, ένας έφηβος παγιδευμένος στο σώμα ενός εννιάχρονου κοριτσιού κλπ. Ο συγγραφέας χωρίς να δίνει λεπτομέρειες σχετικά με το τι είχε συμβεί στην τελευταία μάχη τους, προτιμά να παρουσιάσει την ομάδα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Η μαεστρία του φαίνεται στον τρόπο που παρουσιάζει τον πυρήνα του καθενός, όταν πλέον οι δυνάμεις τους δεν έχουν καμιά σημασία. Όταν το κάθε άτομο απογυμνωθεί από αυτά που το έκαναν ιδιαίτερο, τι μένει;

Το σχέδιο του Ormstron και τα χρώματα ακολουθούν τα ήδη υψηλά στάνταρ της ιστορίας. Με μουντά χρώματα όπως είναι η πραγματικότητα των πρωταγωνιστών και ένα «τραβηγμένο» και αποσκελετωμένο σχέδιο, το οποίο πραγματικά δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλο, στήνουν ένα παρακμιακό και μελαγχολικό σύμπαν.

Για όποιον θέλει να αρχίσει μια πολλά υποσχόμενη σειρά, το Black Hammer, χάρη στους καλοδουλεμένους χαρακτήρες και το πολύ καλό σχέδιο, μπορεί να είναι και η ιδανική επιλογή. Σε εμάς πάντως άρεσε πολύ.