Ένα θρίλερ συνωμοσιών

Περιπέτεια και ιστορικά στοιχεία συνδυάζει το μυθιστόρημα του A.M. Dean, ενός ακαδημαϊκού με εξειδίκευση στους αρχαίους πολιτισμούς και στην ιστορία της θρησκευτικής πίστης. Με το πρώτο του μυθιστόρημα «Η χαμένη βιβλιοθήκη» ο συγγραφέας σύστησε στο αναγνωστικό κοινό την καθηγήτρια Έμιλι Ουές και στο δεύτερο βιβλίο του, «Κρυπτόλιθος», ο αναγνώστης παρακολουθεί ακόμα μία αναζήτησή της.

Ένα καλοκαιρινό βράδυ δύο άγνωστοι μπαίνουν στο σπίτι της Έμιλι ενώ αυτή και ο ξάδερφός της Άντριου κοιμούνται. Ψάχνουν το γραφείο της Έμιλι προσπαθώντας να κλέψουν ένα αρχαίο έγγραφο. Τα δύο ξαδέρφια ξυπνούν και στην αναταραχή ο Άντριου δολοφονείται και οι διαρρήκτες φεύγουν με την πρώτη σελίδα του εγγράφου. Η Έμιλι είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει τι είναι αυτό που αναζητούν και να εκδικηθεί τη δολοφονία του ξαδέρφου της. Με τη βοήθεια του συζύγου της, του Μάικλ, και του φίλου του Κρις, ο οποίος είναι ειδικός πράκτορας του FBI, αρχίζει μία αναζήτηση που την οδηγεί στην Αίγυπτο. Ταυτόχρονα, μία θρησκευτική αίρεση ετοιμάζει μια τρομοκρατική επίθεση στο Σικάγο κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 4ης Ιουλίου. Ο αρχηγός τους είναι αυτός που είχε διατάξει την κλοπή του εγγράφου. Χωρίς τη δεύτερη σελίδα, όμως, δεν μπορεί να αποκτήσει τον κρυπτόλιθο που αποκωδικοποιεί αρχαία κείμενα. Ακολουθεί λοιπόν την Έμιλι και την ομάδα της στην Αίγυπτο και το τελικό στάδιο της αναμέτρησής τους ξεκινά από εκεί για να καταλήξει στο Σικάγο.

Ο «Κρυπτόλιθος» είναι ένα έξυπνα δομημένο θρίλερ γεμάτο περιπέτεια, συνωμοσίες, αιρέσεις, θρησκευτικές θεωρίες και απρόοπτα. Ο συγγραφέας προτιμά τα σχετικά σύντομα κεφάλαια που δίνουν ρυθμό στην εξέλιξη της ιστορίας και ταυτόχρονα αυξάνουν το σασπένς, καθώς στο καθένα αποκαλύπτεται κάποιο μυστικό ή υπάρχει κάποια ανατροπή. Παράλληλα, επιλέγει να κινείται στον χώρο και στον χρόνο συχνά, ενώ παρουσιάζει την πορεία της «αναμέτρησης» και από τις δύο πλευρές με αποτέλεσμα να ξεκαθαρίζουν τα κίνητρα και των δύο πλευρών και να μην περιμένει ο αναγνώστης μέχρι την τελευταία σελίδα για να καταλάβει για ποιον ακριβώς λόγο συμβαίνουν όλα αυτά που γίνονται. Ορθά κατασκευασμένοι είναι και οι χαρακτήρες που παρουσιάζει: η Έμιλι που κινείται από την ανάγκη της να ανακαλύψει για ποιο λόγο δολοφονήθηκε ο ξάδερφός της, ο Μάικλ που προσπαθεί να στηρίξει τη σύζυγό του, αλλά και ο Άρθουρ, ο αρχηγός της αίρεσης, που προσπαθεί να εκπληρώσει αυτό που θεωρεί σκοπό της ζωής του.

Ενδιαφέρον, γρήγορο και αγωνιώδες, το μυθιστόρημα του A.M. Dean είναι ένα ευχάριστο και ξεκούραστο ανάγνωσμα, ενώ το σημείωμα του συγγραφέα στο τέλος του βιβλίου ξεκαθαρίζει ορισμένες έννοιες που μπορεί να αγνοεί ο αναγνώστης.