Η Χιονάτη ακολουθεί τα ίχνη στο χιόνι

Η σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία κυριαρχεί στον εκδοτικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Οι σκανδιναβοί συγγραφείς έχουν καταφέρει να πιάσουν τον σφυγμό του αναγνώστη και έχουν αναπτύξει μία φόρμα επιτυχημένη. Έτσι, όσα αστυνομικά μυθιστορήματα κι αν διαβάσει κάποιος δεν πρόκειται να αισθανθεί ότι ασχολούνται με τα ίδια θέματα ξανά και ξανά. Η Φινλανδή Σάλα Σίμουκα προσφέρει στο νεανικό αναγνωστικό κοινό αυτή τη φορά μία περιπέτεια με πρωταγωνίστρια τη δεκαεφτάχρονη Χιονάτη – ναι, αυτό είναι το όνομά της.

Χειμώνας σε μια μικρή πόλη της Φινλανδίας. Η Χιονάτη παρακολουθεί μαθήματα σε ένα καλλιτεχνικό σχολείο, προτιμά να περνάει τον χρόνο της μόνη της, αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τους συμμαθητές της και δεν μπλέκεται στις δουλειές των άλλων. Ώσπου συμβαίνει κάτι αναπάντεχο. Στον σκοτεινό θάλαμο του σχολείου βρίσκει κρεμασμένα ένα σωρό πλυμένα χαρτονομίσματα. Ποιος μπορεί να τα άφησε εκεί; Αν και αρχικά προτιμά να μην εμπλακεί σε ό,τι συμβαίνει, στην πορεία δεν μπορεί να ξεφύγει. Μία παρέα τριών συμμαθητών της είχε βρει μια τσάντα με ματωμένα χαρτονομίσματα και αποφάσισε να τα κρατήσει. Έπειτα όμως αισθάνονται ότι κινδυνεύουν και δεν ξέρουν πια τι να κάνουν. Η Χιονάτη, διστακτικά στην αρχή αλλά με πολλή αποφασιστικότητα στη συνέχεια, προσπαθεί να τους βοηθήσει να βρουν την άκρη και βρίσκεται μπλεγμένη σε μια απίστευτη περιπέτεια όπου πρωταγωνιστούν έμποροι ναρκωτικών, διεφθαρμένοι αστυνομικοί και νεκρές πόρνες.

Σε τι διαφέρει λοιπόν αυτό το μυθιστόρημα από τα άλλα του είδους; Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι προορίζεται περισσότερο για ένα νεανικό κοινό οπότε δεν συναντάμε κάποια ανάλυση εις βάθος κοινωνικών φαινομένων, όπως η μάστιγα των ναρκωτικών ή το εμπόριο λευκής σαρκός. Η ηρωίδα έχει όλο το θράσος και την περιέργεια της νεανικής της ηλικίας, χαρακτηριστικά τα οποία σε συνδυασμό με τις ικανότητές της και έναν ισχυρό κυνισμό που διαθέτει την κάνουν να ξεχωρίζει. Τι είναι όμως αυτό που την έχει κάνει τόσο μοναχική και απομονωμένη; Η συγγραφέας δίνει κάποιες πληροφορίες για την οικογένεια και για το παρελθόν της Χιονάτης –είναι φανερό ότι έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού σε μικρότερη ηλικία– αλλά δεν ξεκαθαρίζει εάν αυτό το παρελθόν είναι το καθοριστικό γεγονός που διαμόρφωσε την προσωπικότητά της. Αυτό το στοιχείο, αντί να λειτουργεί αρνητικά, προσθέτει μυστήριο στον χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας και δημιουργεί ανυπομονησία για το αν θα μάθουμε κάτι παραπάνω στα επόμενα μυθιστορήματα – το «Κόκκινη σαν αίμα» είναι το πρώτο μέρος της «Τριλογίας της Χιονάτης».

Με λιτό και στρωτό λόγο που καταφέρνει να μεταφέρει την παγωμένη ατμόσφαιρα της φινλανδικής κωμόπολης χωρίς πλατειασμούς ή υπερβολές, η Σάλα Σίμουκα δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια που διαβάζεται γρήγορα και δημιουργεί προσδοκίες για τη συνέχεια.