Επάγγελμα ρεπόρτερ

Από τη μοναδική συγγραφέα που έχει βρεθεί στην πρώτη θέση των ευπώλητων και στις πέντε σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Φιλανδία, Ισλανδία), ένα γρήγορο και γεμάτο δράση αστυνομικό και πολιτικό θρίλερ, με ηρωίδα την πεισματάρα ρεπόρτερ  Άνικα Μπένγτζον που πρωταγωνιστεί και σε άλλα βιβλία της συγγραφέως.

Μια παλιά ιστορία από την ταραχώδη πολιτικά δεκαετία του ’60 -το σαμποτάζ από μια ομάδα μαοϊστών φοιτητών σε μια αεροπορική βάση στην επαρχία της Σουηδίας-, έρχεται ξανά στο φως όταν μια αρχίζουν να συμβαίνουν μια σειρά από περίεργες δολοφονίες όσων συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτήν. Η ηρωίδα αρχίζει την έρευνά της αλλά οι μάρτυρες εξαφανίζονται, αυτοκτονούν ή πέφτουν θύματα ατυχημάτων… Εκείνη όμως είναι αποφασισμένη να την εξιχνιάσει και να φτάσει στην «Κόκκινη Λύκαινα», τη γυναίκα που ακόμα και σήμερα κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο… Παράλληλα, συγκρούεται με τον διευθυντή της που θέλει να μεταλλάξει την ιστορική εφημερίδα στην οποία δουλεύει σε μια κίτρινη φυλλάδα ενώ αντιμετωπίζει προβλήματα στο γάμο της, καθώς και όλες τις δυσκολίες μιας εργαζόμενης μητέρας που πρέπει να φροντίσει δύο μικρά παιδιά. Μοιάζουν πολλά; Κι όμως η Άνικα, παρά την υπερκόπωση και τις κρίσεις πανικού που την κατατρέχουν, δεν προτίθεται να τα παρατήσει αμαχητί.

Από τα βιβλία που διαβάζεις γρήγορα, μπορεί και σε ένα βράδυ, επειδή σε παρασύρουν με το σασπένς και την ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα γεγονότα, η «Κόκκινη λύκαινα» πατά πολύ γερά στον ρεαλισμό με μια ηρωίδα  με την οποία κάθε εργαζόμενη γυναίκα μπορεί να ταυτιστεί. Το σχεδόν απειλητικό τοπίο του σουηδικού χειμώνα, η καθημερινότητα της ζωής, τα φλας μπακ στην τόσο διαφορετική πραγματικότητα της δεκαετίας του ’60 και οι δυνατοί και «γειωμένοι» χαρακτήρες όλων των ηρώων, όλα συμβάλλουν σε ένα επιτυχές συγγραφικό αποτέλεσμα και κάνουν τον αναγνώστη να αναζητήσει και τα άλλα βιβλία της συγγραφέως τα οποία έχουν πουλήσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια αντίτυπα σε 33 γλώσσες.

Προσωπικά, ξεχώρισα την «Κόκκινη λύκαινα» και τη διάβασα απνευστί, για την εξαιρετικά καλοχτισμένη πλοκή, για το δυναμισμό της ηρωίδας της αλλά και για τον αριστοτεχνικό τρόπο με τον οποίο η συγγραφέας εντάσσει στην αφήγηση μικρές αλλά καίριες λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, σε βαθμό που ο αναγνώστης νομίζει ότι «ζει» μέσα στο βιβλίο. Και για μια ακόμα φορά, οι Σκανδιναβοί συγγραφείς αποδεικνύουν ότι το αστυνομικό είναι το δυνατό τους χαρτί και ξέρουν να παίζουν άριστα το παιχνίδι, έχοντας κερδίσει δικαίως το διεθνές αναγνωστικό κοινό.